Bývalý český prezident Miloš Zeman je po štvrtkovej operácii v stabilizovanom, ale vážnom stave, informovala nemocnica Motol v Prahe. Operovaný bol v dôsledku kritického nedokrvenia nohy. (čtk, deník n)

Českého exprezidenta Miloša Zemana operovali pre náhlu nedokrvenosť nohy spôsobenú krvnou zrazeninou. Je v pražskej nemocnici, podľa jeho hovorcu sú zdravotné problémy 79-ročného Zemana spojené s cukrovkou. (deník n)

Českého exprezidenta Miloša Zemana hospitalizovali v pražskej nemocnici. Jeho hovorca Jiří Ovčáček uviedol, že zdravotné problémy 79-ročného exprezidenta sú spojené s cukrovkou. (deník n)

Český exprezident Miloš Zeman podporil pred slovenskými voľbami Roberta Fica a jeho Smer. Vo videu ho oslovuje „milý Robo“ a hovorí, že sociálni demokrati sú jedna rodina a Smer bude úspešný, lebo je „stranou medziľudskej solidarity“.

Český prezident Petr Pavel povýšil riaditeľa Bezpečnostnej informačnej služby Michala Koudelku do hodnosti generála. Jeho predchodca Miloš Zeman predtým sedemkrát tomuto návrhu nevyhovel. (čtk)

Česká vláda opäť navrhla povýšiť riaditeľa Bezpečnostnej informačnej služby Michala Koudelku do hodnosti generála. Exprezident Miloš Zeman šéfa civilnej kontrarozviedky opakovane kritizoval a návrhy na jeho povýšenie sedemkrát odmietol. (čtk)

Miloš Zeman rozdeľoval spoločnosť a Česko vystavil skúške, či zostane parlamentnou demokraciou, vraví Petr Fiala. Český premiér uviedol, že sa teší na spoluprácu s novým prezidentom Petrom Pavlom, ktorý chce spoločnosť spájať.

Český prezident Petr Pavel vyvesil z balkóna Pražského hradu štandardu, ktorú v roku 2015 ukradli aktivisti zo skupiny Ztohoven a vymenili ju za červené trenírky. Označil to za symbol návratu hodnôt na Hrad. (deník n)

Foto - Deník N/Adam Hecl

Petr Pavel zložil slávnostný sľub a nahradil Miloša Zemana na poste českého prezidenta. V prejave povedal, že chce do vedenia krajiny vrátiť dôstojnosť, rešpekt, slušnosť a ďalšie hodnoty, na ktoré sa podľa neho rezignovalo, a všetko sa meralo len úspechom.

Newly elected Czech President Petr Pavel, centre, swears in during his inauguration ceremony at the Prague Castle in Prague, Czech Republic, Thursday, March 9, 2023. (AP Photo/Petr David Josek)

Zvolený český prezident Petr Pavel s manželkou Evou obedujú na Pražskom hrade s manželmi Zemanovcami. O 14.00 h sa začne vo Vladislavskej sále hradu slávnostná ceremónia. Kontroverzný Zemanov kancelár Vratislav Mynář medzitým oznámil svoju rezignáciu, nahradí ho Jana Vohralíková. (deník n)

Petr Pavel s manželkou Evou prichádzajú na Pražský hrad. Foto - Deník N/Adam Hecl

Česko bude mať opäť seriózneho prezidenta, napísali nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, podľa ktorých je Petr Pavel konzervatívny a otvorený diskusiám. S odchodom Miloša Zemana sa podľa nich v Česku končí éra, keď sa najmenej polovica ľudí za prezidenta hanbila. (sdz)

Hoci Miloš Zeman odsúdil vojnu na Ukrajine, väčšinu svojho mandátu investoval do prehlbovania vzťahov s Ruskom a Čínou. S Putinom sa v Soči stretával aj po anexii Krymu, spochybňoval aj útok vo Vrběticiach a tvrdil, že novičok sa vyrába aj v Česku. Zeman je dnes posledný deň vo funkcii českého prezidenta.

Český prezident Miloš Zeman je dnes posledný deň vo funkcii, vo štvrtok ho nahradí Petr Pavel. Prečítajte si celý Zemanov príbeh – ako sa z politického intelektuála stal zatrpknutý dôchodca, ktorý sa vrátil, aby sa stal prezidentom a rozdeľoval českú spoločnosť.

Rešpektovaný prognostik Miloš Zeman na titulke časopisu Mladý svět v roku 1990. Reprofoto - Dominika Pihová/irozhlas.cz

Český premiér Petr Fiala naposledy večeral s dosluhujúcim prezidentom Milošom Zemanom. Fiala povedal, že vzájomný dialóg sa vyplatil, a za najdôležitejší moment ich spolupráce označil to, keď Česko po invázii na Ukrajinu ukázalo zhodný zahraničnopolitický postoj.

Novozvolený český prezident Petr Pavel pozval Miloša Zemana na svoju marcovú inauguráciu. Pavel a Zeman sa stretli prvý raz od volieb, rozprávali sa približne hodinu a spoločne prebrali aj výsledky volieb. Podľa Zemana si Andrej Babiš prehru vo voľbách do istej miery zapríčinil sám.

Petr Pavel. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta

Český prezident Miloš Zeman ukončil svoju rozlúčkovú návštevu Slovenska. Na záver trojdňového programu vyrazil s predsedom parlamentu Borisom Kollárom na vyhliadkový let vrtuľníkom ponad Tatry.

Český prezident Zeman navrhoval, aby sa do V4 pripojilo aj Slovinsko, čo sa však nepozdávalo Maďarsku, a tak sa rokovania zastavili. Podľa prezidentky Čaputovej si treba jasne pomenovať zmysel a účel V4, pretože podľa nej v istom zmysle prechádza „krízou identity“.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa poďakovala českému partnerovi Milošovi Zemanovi za vzájomný rešpekt a dialóg. „Boli veci a témy, na ktorých sme sa nezhodli, ale hneď od začiatku bol náš vzťah nastavený na veľkej miere otvorenosti a vzájomného rešpektu.“

Foto - TASR

Naživo: Spoločná tlačová konferencia Zuzany Čaputovej a Miloša Zemana po rozlúčkovej návšteve českého prezidenta

Prezidentku Zuzanu Čaputovú teší, že si český prezident Miloš Zeman ako miesto rozlúčky vybral práve Vysoké Tatry. Povedala to pri príchode na Štrbské Pleso.

Český prezident Miloš Zeman vycestuje na rozlúčkovú návštevu Slovenska, vo Vysokých Tatrách ostane tri dni. Dnes bude spolu s manželkou večerať s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a jej partnerom, v utorok je na pláne oficiálne rokovanie.

Nový český prezident Petr Pavel sa presunie na Pražský hrad, až keď priestory preveria pre prípadné odposluchy, potvrdila jeho hovorkyňa. Pavel začal úradovať ešte pred oficiálnym nástupom do funkcie, k dispozícii dostal vládne priestory v Hrzánskom paláci.

Miloš Zeman sa správal ako agent nasadený proti vlastnej krajine, napriek porušovaniu pravidiel nakoniec veľkolepo prehral, píše Ján Simkanič. „Jeho deštruktívny odkaz je zničený, historicky znemožnený a odsunutý na okraj slušnej spoločnosti. So stigmou neúspešného politika, kolaboranta a zradcu.“

Český prezident Miloš Zeman príde v utorok 7. februára na rozlúčkovú návštevu Slovenska, so Zuzanou Čaputovou sa stretne vo Vysokých Tatrách. Zeman končí v úrade 8. marca, nahradí ho Petr Pavel. (tasr)

Miloš Zeman povedal, že mu Aleksandar Vučić sľúbil, že po smrti po ňom v Belehrade pomenujú ulicu. Zeman kedysi skritizoval bombardovanie Srbska NATO. Končiaci český prezident okrem toho na návšteve povedal, že Srbsko by sa spoločne s Čínou a Tureckom mohlo stať mediátorom medzi Ukrajinou a Ruskom. (čtk)

Českého prezidenta Miloša Zemana výsledok volieb prekvapil. Pre rádio Frekvence 1 povedal, že nečakal taký náskok Petra Pavla. Ten zvíťazil nad Andrejom Babišom o 16 percentuálnych bodov.

Petrovi Pavlovi zagratuloval aj súčasný český prezident Miloš Zeman: „Vážený pán prezident, blahoželám vám k víťazstvu v demokratických voľbách. Prajem vám, aby ste boli dobrým prezidentom Českej republiky,“ napísal Zeman v gratulačnom liste. (tasr)

Petr Pavel už získal viac hlasov ako Miloš Zeman pri prezidentských voľbách v roku 2018. Sčítaných je 92 percent hlasov, Pavel ich získal 2,88 milióna a dosiahne aj trojmiliónovú hranicu. Jeho náskok pred Andrejom Babišom je momentálne vyše 738-tisíc hlasov. (čt24) 

Český prezident Miloš Zeman udelil milosť podmienečne odsúdenej Jane Nečasovej v prípade vojenského spravodajstva. Táto kauza v roku 2013 prispela k pádu vlády Petra Nečasa.

Miloša Zemana veľmi zmenil alkohol, myslí si jeho niekdajší volebný súper Karel Schwarzenberg. „Stratil zábrany, čo veľmi poznamenalo jeho pôsobenie v role prezidenta. Teraz je rok na suchu a stal sa z neho vľúdny, príjemný a kultivovaný súčasník,“ hovorí v rozhovore. So Zemanom sa stretáva na spoločných obedoch.

Na Pražskom hrade otvorili korunnú komoru, kde sa uchovávajú české korunovačné klenoty. Od utorka budú spolu s lebkou svätého Václava vystavené v Katedrále sv. Víta. O vystavení klenotov rozhodol prezident Zeman pri príležitosti 30. výročia vzniku republiky. (deník n)

Foto - Deník N/Ludvík Hradilek

České voľby podľa The New York Times ukončia éru excentrického prezidenta, ktorý veľa pije. Noviny pripomenuli, že Miloš Zeman sa často dostával do konfliktu s vládou a európskymi spojencami pre svoju snahu zblížiť sa s Ruskom a Čínou. (nytimes)

Končí sa 10-ročná éra Miloša Zemana; vybrali sme 10 momentov definujúcich jeho prezidentovanie. Obidva jeho mandáty poznačila zbierka urážlivých výrokov, trápnych situácií, ale aj uznanie vlastnej chyby a odsúdenie ruskej agresie.

Českému prezidentovi Milošovi Zemanovi je ľúto, že rozdelenie Česko-Slovenska nebolo podložené referendom. Váži si však dobré vzťahy medzi oboma štátmi a aj to, že sú spolu v EÚ a NATO.

Český prezident Miloš Zeman predniesol svoje posledné vianočné posolstvo vo funkcii. Bilancoval v ňom svoju politickú kariéru, oponentov nazval nulami, vyjadril podporu pomoci Ukrajine a na záver sa rozlúčil parafrázou Nezvalovej básne: „Kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček.“

Miloš Zeman povedal, že za prezidenta bude voliť Andreja Babiša. Odôvodňuje to tým, že ako jediný z favoritov má politické skúsenosti. (denikn.cz)

Miloš Zeman popíjal alkohol aj počas pracovných stretnutí. „Odísť po hodine rozhovoru v dobrom stave, to sa veľmi často nestalo. Miloš zavelil, aby sme si dali za pohárik, stlačil tlačidlo a prišla obsluha s pohárom dobrého vína,“ spomína na rokovania Dušan Navrátil, niekdajší šéf úradu pre kybernetickú bezpečnosť.

Miloš Zeman fajčil 60 cigariet denne, energiu mu dodával len alkohol. Deník N zmapoval, ako sa mu počas prezidentovania zhoršovalo zdravie. Zeman roky nemal adekvátnu zdravotnícku starostlivosť, o jeho zdravie sa starali ochrankári a kancelária prezidenta jeho zdravotné problémy zľahčovala.

Český prezident Miloš Zeman. Foto – TASR

Prvé kolo prezidentských volieb v Česku by podľa prieskumu Ipsosu vyhral Andrej Babiš so ziskom takmer 30 % hlasov. Na druhom mieste by bol generál Petr Pavel s 25,3 %. Do ďalšieho kola by sa len tesne nedostala ekonómka Danuše Nerudová s 25 %. (idnes)

Miloš Zeman udelil ďalšiu milosť a tentoraz to nie je hanba, komentuje Český týždeň. Prezident omilostil poľský manželský pár, ktorý dostal za organizovanie rituálov s nápojom ayahuasca osem rokov väzenia. Zeman dokonca možno predpovedal cestu, ktorou sa Česko v oblasti regulácie drog vydá.

V prezidentských voľbách v Česku bude súperiť deväť kandidátov. Sú medzi nimi expremiér Andrej Babiš či bývalý predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. Pôvodne sa o túto funkciu uchádzalo 21 kandidátov, pripustili však len deviatich.

Miloš Zeman udelil milosť trom odsúdeným za nelegálny predaj šamanského nápoja ayahuasca. Prezidentovi sa nepozdával neprimerane vysoký trest, poľský manželský pár a tretí obžalovaný pôvodne dostali osemročné väzenie a trest vyhostenia z Česka. (deník n)

Zuzana Čaputová sa v Prahe stretla s Milošom Zemanom. „Deň boja za slobodu a demokraciu nám pripomína, ako majú Česi a Slováci k sebe blízko. Ďakujem pánovi prezidentovi za srdečné privítanie,“ uviedla prezidentka. Diskutovali aj o Ukrajine, energetickej kríze či podujatiach k 30. výročiu rozdelenia Česko-Slovenska.

Foto - kancelária Miloša Zemana

Katar sa chystá v Prahe otvoriť ambasádu, jeho diplomatom ponúkli na prenájom apartmány, ktoré spoluvlastní Zemanov kancelár. Známy Vratislava Mynářa, ktorý Katarčanov v Prahe sprevádzal, odmieta, že luxusné priestory neďaleko Pražského hradu ponúkal na kancelárov popud. (deník n)

Andrej Babiš ohlásil svoju kandidatúru na post českého prezidenta. Bývalý premiér a líder hnutia ANO sa dnes stretol aj s prezidentom Zemanom, svoj zámer kandidovať oznámil v priamom prenose v televízii Nova.

Andrej Babiš. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Český prezident Miloš Zeman sa dnes v Bratislave stretol s Robertom Ficom a Borisom Kollárom. V utorok sa v Bratislave koná prezidentský samit krajín V4, rokovať budú o energetickej kríze aj ruskej invázii.

Ľudia z okolia Miloša Zemana sľubovali katarskému emírovi, že bude špeciálnym hosťom na samite lídrov EÚ, hoci to nemohli splniť. Deníku N to povedali viaceré zdroje. Tamim bin Hamad Sania nečakane nasadol do lietadla a Česko opustil.

Miloš Zeman príde do Bratislavy na prezidentský samit krajín V4, ktorý sa uskutoční 11. októbra. Pre českého prezidenta to bude pravdepodobne posledné stretnutie s maďarskou a poľskou hlavou štátu vo funkcii. (tasr)

Českí kandidáti na prezidenta sa prirovnávajú k Zuzane Čaputovej, hlavné je pre nich nebyť Zemanom. „Čaputová je pre mnohých skrátka symbolom slušného človeka a toho, na aké minimum sa pre veľkú časť populácie scvrkli požiadavky na prezidenta,“ píše v komentári Eva Mošpanová.

Pražský súd žiada lekársky posudok zdravotného stavu prezidenta Miloša Zemana, obráti sa aj na psychiatrov. Zeman, ktorý bol vlani na jeseň hospitalizovaný vo vážnom stave, žaluje lekárku a bývalú ministerku pre ľudské práva Džamilu Stehlíkovú. (tasr, seznam)

Nové na Dennikn.sk

13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politiku 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončil 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch  12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizoval 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebou 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu 11:23Kaliňák rozdáva pár dní pred voľbami mimoriadne odmeny vojakom aj úradníkom 10:57Otec mi povedal, že bude voliť Harabina, a čakal na moju reakciu. Ako sa počas Veľkej noci nepohádať o politike? 10:47Ako to číta Ivan Mikloš: Politika víťazí nad ekonomikou v USA aj na Slovensku. Je tu jeden zásadný rozdiel 09:23Onkologička Mriňáková: Pacientov s nádorom by sme mali operovať do dvoch týždňov, u nás sú to dva až tri mesiace 08:16Výprava na planétu mužov: reportáž z bojov na nultej línii pri Bachmute 08:04Danglár: Zakladateľ pozdravuje 07:49Mečiar, Harabin a Pellegrini 07:32Putin buď verí tomu, čo hovorí, alebo mu došli nápady 06:36Ekonomický newsfilter: Fico zahral maďarskou kartou a získal hlas Forróa pre Pellegriniho 06:31Ráno s NHL: Nastal zvláštny problém. Príbeh špičkového brankára, ktorý v Nashville prekazil prestavbuVčera 22:10Írsko bude mať prvého tiktokového premiéra. V politike začínal bojom za autistického brata (profil týždňa)Včera 20:27Pellegrini o lietadle: Nie je dôležité, kto ho vlastní, pre mňa už vôbec nieVčera 19:58Newsfilter: Korčokovi to zrazu ide, Pellegrini úplne uletelVčera 18:45Tento rok môžu ceny bytov ísť ešte dole, nálada v spoločnosti nie je dobrá, hovorí realitný maklér Čapo (+ podcast)Včera 18:44Údajného teroristu z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď už bol ministrom vnútra Šutaj EštokVčera 18:40Graf dňa: Používatelia Redditu pomohli sociálnej sieti k úspešnému vstupu na burzu, v budúcnosti ju môžu aj potopiťVčera 18:34Láska by nemala byť taká zložitá. Hlavní hrdinovia seriálu Young Royals čelia v závere kyberšikane aj generačnej traumeVčera 17:58Zákazku, ktorá stála miesto riaditeľa, dostal Doprastav. Rýchlostná cesta z Banskej Bystrice sa predĺžiVčera 17:57V záhrade aj v živote bojujeme s vecami, s ktorými vôbec nemusíme bojovať, myslí si záhradná architektka Bieliková a vyberá päť kníh o záhradáchVčera 17:48Pellegriniho luxus: Na kampaň letel miliónovým lietadlom poslanca Náhlika z HlasuVčera 17:37Medveď je opäť predvolebnou témou, vláda chce ústavný zákon o odstrele aj mimoriadnu schôdzuVčera 17:26V prezidentských voľbách ide aj o to, či koalícia ovládne centrálnu banku