Maliar a aktívny cyklista Erik Šille v rozhovore hovorí, ako si fotí policajtov parkujúcich na cykloceste. „Poslední policajti, ktorých som upozorňoval, aj uznali, že mám pravdu. Povedal som im, že z toho robím pexeso a nech sa nečudujú, keď im raz pošlem balíček, aby sa mohli hrať.“

Erik Šille. Foto - archív E. Š.

Na cyklopruhu na bratislavskom Vajanského nábreží zrazil autobus cyklistu, informoval reportér Markízy Branislav Tomaga. O cyklopruh prebiehajú spory, či je bezpečný a či tam majú mať prednosť autá.

Dopravný inšpektorát mal po voľbách výhrady k cyklopruhom na Vajanského nábreží v Bratislave, navrhoval ich zrušenie alebo neoddelený cyklopruh. Vedenie mesta cyklocesty nezruší, plánuje tam úpravy.

Matúš Vallo povedal, že cyklotrasu na Vajanského nábreží mesto nezruší. Bratislavský primátor ju považuje za dôležitú súčasť cyklistickej infraštruktúry, hoci priznal niektoré nedostatky. Avizuje zlepšenie dopravnej priepustnosti v okolí Šafárikovho námestia, kde vníma najväčší problém.

Na nábreží v centre Bratislavy od pondelka spúšťa magistrát práce na výraznej zmene organizácie dopravy. V rámci nej tam pribudnú cyklopruhy aj buspruhy a obmedzí sa individuálna automobilová doprava. Práce by mali potrvať do začiatku septembra.

V Bratislave prebudujú dva pruhy cesty na nábreží medzi Šafárikovým námestím a Mostom SNP na oddelené pruhy pre cyklistov. Na niektorých miestach bude tento pruh aj pre MHD. S prácami začínajú v pondelok.

Ako má vyzerať cesta na bratislavskom nábreží. Zdroj – Bratislava

Sú miesta, na ktorých sa v Bratislave bojím bicyklovať, vraví Dan Kollár z Cyklokoalície. „Príkladom je Štefánikova ulica. Jazdím ňou do práce a zažívam tam pomerne nepríjemné situácie a často sa doslova bojím.“ Kollár v rozhovore hovorí, aké kroky by pomohli znížiť počet áut na cestách, či je spokojný s výstavbou cyklotrás aj prečo by mal vzniknúť priechod pre chodcov pri zastávke Zochova.

V Bratislave pribúdajú ulice, kde mesto obmedzuje autá a dáva prednosť cyklistom, z cesty odkrojili napríklad medzi Slovenským rozhlasom a úradom vlády či aj pri križovatke Miletičovej a Košickej. Zrejme najväčšiu zmenu vidno na rušnej Vajnorskej ulici, kde sú cyklisti oddelení od cesty parkujúcimi autami.

Matúš Vallo nedodrží svoj predvolebný sľub o 25 kilometroch segregovaných cyklotrás, vybudoval ich 6 kilometrov. Jeho magistrát hovorí, že po predchádzajúcom vedení našiel „prázdnu zásuvku“ a nepripravené mesto. Pribúdali skôr neoddelené cyklotrasy a jednosmerky, kam môžu vojsť cyklisti.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Tempo rozvoja cyklotrás zaostáva, chýbajú dáta, projekty a aj ľudia, uviedol Najvyšší kontrolný úrad na základe svojich zistení v oblasti cyklodopravy. Podiel cyklodopravy na celkovej preprave na Slovensku je podľa úradu takmer zanedbateľný – tvorí odhadom iba 5 percent.

Taxikár zrazil v Bratislave cyklistu a ušiel z miesta nehody. Cyklista utrpel pri kolízii zranenia, taxikára neskôr zadržala polícia. V prípade preukázania viny hrozí mužovi trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Štefánikova ulica v Bratislave. Foto N - Annamária Jelínková

V Bratislave v časti frekventovanej Vajnorskej ulice vytvorili nový cyklopruh v smere z centra. Doterajšia kapacita pre automobilovú dopravu zostala zachovaná. V pravom pruhu, kde cyklopruh vznikol, sa doposiaľ iba parkovalo.

Primátor Trnavy Peter Bročka považuje aktuálny poplatok bratislavskej cykloveže za veľmi drahý. Po štyroch hodinách zadarmo zaplatia cyklisti za každú začatú hodinu euro. V Trnave sa pritom platí za začatých 24 hodín 10 centov.

Cena za využívanie cykloveže na novej stanici v bratislavských Nivách je neprimeraná, tvrdí Cyklokoalícia. Parkovanie bicykla v nej je bezplatné počas prvých štyroch hodín, ale potom stojí 1 euro za každú ďalšiu začatú hodinu.

Cykloveža pri novej autobusovej stanici Nivy. Foto - TASR

Začali sa práce na cyklomoste medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom, ktorý prepojí Slovensko s Rakúskom. Projekt má byť hotový do leta 2022, prepojí medzinárodnú cyklotrasu Eurovelo 13 s rakúskou cyklotrasou Kamp-Thaya-March. (bk)

Napadané lístie a zle viditeľný cyklopruh na Banskobystrickej ulici odradili políciu pokutovať nelegálne parkujúce autá v centre Bratislavy. „Cyklopruh sme prišli sami vyzametať od lístia, keďže to v tomto Kocúrkove od nikoho iného nečakáme, a veríme, že pruh bude pre mestských policajtov aj vodičov viditeľnejší,“ hovorí Dan Kollár z Cyklokoalície.

Ako Bratislava za Valla podporuje cyklodopravu? Postoj vedenia sa zlepšil, no jeho plány naďalej zostávajú zväčša na papieri, tvrdia aktivisti. Bratislavčania pre nedostatok cyklotrás a ich bezpečnosť stále volia radšej auto či inú formu prepravy. Plány mesta spomalili nedostatok personálu aj pandémia. (euractiv)

Česká bikesharingová služba Rekola expandovala v septembri aj do Bratislavy. „Stretli sme sa s mimoriadne perfektným prístupom, na ktorý nie sme veľmi zvyknutí ani z českých miest. Na magistráte je množstvo nadšencov cyklistiky, s ktorými je veľmi rozumná reč. Síce nám nastavujú pomerne prísne podmienky, na druhej strane k nám pristupujú jasne a férovo,“ hovorí Martin Žarnovický.

V Bratislave spustili nový systém zdieľaných bicyklov. „V prvej fáze si záujemcovia budú môcť požičať bicykle v širšom centre vrátane časti Ružinova, Petržalky, Karlovej Vsi, ale aj miest pri železničných staniciach,“ povedal jeden z koordinátorov projektu Jan Bureš.

Bratislava nevyužila pandémiu na rýchlu tvorbu nových cyklotrás. „Nemali sme nachystané projekty v šuflíku. Na rozdiel od iných miest sme tento čas nevyužili, kríza trvala krátko,“ priznáva cyklokoordinátor mesta Tomáš Peciar.

Bicykel ako hlavný dopravný prostriedok využíva v Kodani 62 percent obyvateľov. Bývalý viceprimátor Morten Kabell hovorí, že cyklisti sa musia cítiť bezpečne a potrebujú cyklopruhy oddelené od áut. „Ak len namaľujete cyklopruhy, nebude to fungovať,“ vysvetľoval v Bratislave na konferencii Cyklokoalície.

Kandidáti na bratislavského primátora sľubujú zmeny v mestskej polícii, záchytné parkoviská aj nové cyklotrasy. Nesrovnal, Mika, Mrva a Vallo diskutovali o doprave v debate Cyklokoalície.

Cykloorganizácie vyzývajú políciu na dôslednejšiu kontrolu bezpečného odstupu pri predchádzaní cyklistov. Výzva, ktorú podpísalo 37 organizácií, je podľa prezidenta Cyklokoalície Daniela Duriša reakciou na doterajší laxný prístup polície.

Sťažnosti cyklistov v Bratislave riešia mesiace, dokonca aj rok. Zrušenú cyklotrasu na nábreží uzavrú až v roku 2019, zábradlie nebezpečne osadené na hrádzi zasa zmenili, ale stále cyklistov ohrozuje.

Nebezpečnú zábranu na petržalskej cyklotrase možno vymenia. Národný cykloordinátor Peter Klučka s ňou nesúhlasil a navrhnú menej drastické riešenie. Obmedzenie schválil magistrát v súvislosti s výstavbou bratislavského obchvatu.

Prekážka na bratislavskej hrádzi. Foto – mtbiker.sk

Najčítanejšie teraz

Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Robert Fico, Erik Tomáš a predseda KDH Milan Majerský na tlačovke k pomoci obciam, ktoré postihlo zemetrasenie. Foto - TASRPeniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyZbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku SlovenskaNovým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeFoto N - Tomáš BenedikovičS týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Iránsky útok na Izrael. Foto - TASR/APMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákNewsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovMocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovMiniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien CherGyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieFoto N - Vladimír ŠimíčekBývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmFoto N - Tomáš BenedikovičV kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnostiFoto - Forum FilmVývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaZničená časť protivzdušnej obrany S-400. Zdroj - ZSU/TelegramV čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryZdroj - Instagram SNS, Dvorapa/Wikimedia, CC BY-SA 3.0 Zatĺka manželku, podporuje násilie a obmedzuje slobodu. Svet indickému premiérovi aj tak nadbieha (profil týždňa)Indický premiér Naréndra Módí počas predvolebnej kampane. Foto: TASR/APVýroba slovenskej munície bude bez európskych peňazí. Je to nefér, hovoria v DubniciPološtátna firma ZVS Holding sa špecializuje na výrobu delostreleckých granátov. Foto - ZVS HoldingNa Slovensku sa rozbehla zbierka na ukrajinskú muníciu: Keď nie vláda, prispejeme myRuský postup na mnohých úsekoch je umožnený aj tým, že Ukrajinci nedokážu odpovedať adekvátnou delostreleckou paľbou. Foto - TASR/ukrajinský generálny štáb

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovVčera 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrieVčera 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotuVčera 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmVčera 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Včera 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótVčera 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Včera 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičkuVčera 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikliVčera 17:29Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieVčera 17:13Shooty: SuplentVčera 17:08Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéVčera 17:07My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneVčera 16:56Na semafore Obnov dom naďalej svieti červená a minister Taraba sa chváli, ako to riešiVčera 16:54Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyVčera 16:19Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovVčera 16:07Prečo by učiteľ nemal spať so študentkou? Zbierka esejí Právo na sex sa zaoberá hranicami vzťahov, túžbou aj pornografiouVčera 15:58V čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryVčera 15:58Novým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeVčera 14:47Danglár: Rys v ohrozeníVčera 14:26Povinná vojenčina v 21. storočí? Rodovo neutrálna a vyberá tých najlepších, ukazuje švédsky modelVčera 14:19Slovenka bola pri smrteľnom útoku na Černihiv: Kým sme prišli k úkrytu, už sme počuli tri výbuchyVčera 13:59Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaVčera 13:57Slamerka Veroni Gyenge: Maďarská mládež na Slovensku veľmi túži po niečom, čo by patrilo aj jej, ale v politike takáto strana nie jeVčera 13:33V kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnostiVčera 13:28„Ste pod papučou“, ale aj „konečne viem, čo si muž myslí“. Aké to je, keď ako Otcovia v plienkach rozprávame otvorene a do hĺbkyVčera 13:06Děj se co děj, nemáte se čeho bátVčera 12:41Aktivista Marek Mach: Konšpirátorov ani politikov sa nebojím. S bojom proti hoaxom neprestanem ani vo ŠvédskuVčera 12:26Povodne v Dubaji spájali s umelo vyvolaným dažďom. Čo hovoria dôkazy?