Bývalý prezident Andrej Kiska pred prezidentskými voľbami verejne podporuje Ivana Korčoka. „Hneď ako som sa dopočul, že by chcel kandidovať, povedal som mu: ‚Ivan, ty budeš mať moju plnú podporu,‘“ vraví v rozhovore.

Podľa bývalého prezidenta Andreja Kisku išiel Peter Pellegrini do koalície s Robertom Ficom, aby sa stal prezidentom. „Keďže Pellegrini už vtedy túžil stať sa prezidentom, tak to jednoducho vyobchodovali. Vytvorili túto koalíciu a naša krajina sa dostala tam, kde teraz je,“ vraví v rozhovore.

Robert Fico podľa bývalého prezidenta Andreja Kisku využíva v debatách s politickými rivalmi alkohol. „Tá jeho tendencia je naliať do vás čo najviac alkoholu, aby si vás získal ako priateľa,“ povedal Kiska s tým, že sa aj za bývalou ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou vybral s fľašou whisky.

Bývalý prezident Andrej Kiska spomína na to, ako s ním duo Fico – Pellegrini chcelo zobchodovať, že mu dajú pokoj, a opisuje, ako sa správal súčasný predseda Hlasu. „Fico pomaly nepovedal ani slovo. Len Pellegrini hovoril. Ako keby čakali,“ povedal k snahe dostať Fica na Ústavný súd.

Bývalí prezidenti hovorili u Zuzany Čaputovej o obavách z politiky. Chápu, že novelu Trestného zákona napadla na Ústavnom súde. „Obdivujem vás, ako statočne bojujete. Stále sme pri vás, vydržte. Všetko dobré,“ vravel Rudolf Schuster. Spolu s Ivanom Gašparovičom a Andrejom Kiskom ho prezidentka pozvala na slávnostný obed.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Andrej Kiska vystúpil na popradskom proteste. Na začiatku príhovoru pripomenul, že Fico, Kaliňák a Gašpar sú späť. Praje si, aby mladí ľudia našu krajinu neopúšťali, a vyzval ich, aby uvažovali, ako ju zmeniť.

Protest v Poprade. Foto - Filip Zacher

Manžel sudkyne, ktorá odsúdila Andreja Kisku na podmienku, bol starostom za Smer. Advokát bývalého prezidenta na to upozorní v odvolaní k verdiktu. Sudkyňa sa necíti byť zaujatá.

Samotná nemorálnosť a nezákonnosť konania jeho nepriateľov ho automaticky nezbavuje viny, píše právnik Rudolf Suran o Andrejovi Kiskovi. „Núka sa otázka Hamleta moderných slovenských čias: Vinný alebo nevinný? Zdá sa, že argumenty posúvajú voľbu skôr k prvému variantu.“

V daňovej kauze exprezidenta Andreja Kisku podal odvolanie aj prokurátor, uložený trest nepovažuje za dostatočný. Exprezidenta odsúdil Okresný súd v Poprade v polovici októbra za daňový podvod na trojročnú podmienku.

Shooty: Radosť zo spravodlivosti

Ešte nikdy nikto nebol odsúdený za to, čo pri podávaní daňového priznania urobil Andrej Kiska, píše Monika Tódová. „Ešte nevieme, ako sa Kiskov prípad definitívne skončí, stále však platí, že hoci urobil pri účtovaní chybu, ak by bol uznaný vinným aj s konečnou platnosťou, nebude to voči nemu, vzhľadom na všetky okolnosti prípadu, spravodlivé.“

Dnes je Ficov radostný deň, bude mať vládu porozumenia a ešte aj Kiska je vinný, píše v Newsfiltri Monika Tódová. „Kedy bude nová vláda? Fico pôjde s novým zoznamom ministrov najprv za prezidentkou a povedal, že novú vládu chce mať hotovú tak, aby už 26. októbra mohol ísť na samit EÚ do Bruselu on ako nový premiér.“

Bývalého prezidenta Andreja Kisku prekvapilo rozhodnutie Okresného súdu Poprad, ktorý ho uznal za vinného z daňového podvodu. S rozhodnutím súdu nesúhlasí a odvolá sa. Zatiaľ nie je jasné, či sa odvolá aj prokurátor.

Eduard Kučkovský dostal podmienečný trest v kauze, ktorá sa týka nadmerných daňových odpočtov Kiskovej rodinnej firmy KTAG. Obom obžalovaným, ktorí boli konateľmi KTAG, hrozilo až 12 rokov väzenia.

Sudkyňa Mária Petrušková mimoriadne znížila trest bývalému prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorého uznala za vinného v daňovej kauze. Dala mu dva roky podmienečne so skúšobnou lehotou tri roky, šesťročný zákaz vykonávať funkciu štatutárneho zástupcu obchodných spoločností a peňažný trest 15-tisíc eur. Rozsudok nie je právoplatný.

Okresný súd v Poprade uznal bývalého prezidenta Andreja Kisku za vinného z daňového podvodu. Súd mu uložil trest dva roky podmienečne so skúšobnou lehotou tri roky, zákaz činnosti na šesť rokov a peňažný trest 15-tisíc eur. Rozsudok nie je právoplatný.

Bývalý prezident Andrej Kiska na pojednávaní. Foto - TASR

Prokurátor navrhol Andrejovi Kiskovi a Eduardovi Kučkovskému nepodmienečné tresty v rámci sadzby 7 až 12 rokov. Obaja vinu v daňovej kauze KTAG odmietajú. „Takýto prípad sa doteraz nikdy ani len nedostal pred súd práve preto, že nejde o trestný čin,“ povedal v záverečnej reči Kiskov obhajca Peter Kubina. Okresný súd v Poprade by mal dnes rozhodnúť. 

Exprezident Andrej Kiska nepriamo vyzýva na podporu Demokratov, SaS a KDH. Obáva sa, že Progresívne Slovensko „vysaje“ voličov menších strán, ktoré sa potom nedostanú do parlamentu.

Na Okresnom súde v Poprade sa konalo pojednávanie s bývalým prezidentom Andrejom Kiskom. Spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom K. čelí obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu. Hlavné pojednávanie bude pokračovať v septembri.

Na Okresnom súde v Poprade pokračuje proces s bývalým prezidentom Andrejom Kiskom. Dnes čítajú svedecké výpovede z prípravného konania, ktorých je zhruba šesťdesiat – už bez účasti obžalovaných Andreja Kisku a Eduarda Kučkovského, ktorí vypovedali vo štvrtok.

Andrej Kiska spochybnil, že stojí pred súdom za daňovú kauzu, a povedal, že tam miesto neho mali stáť Fico, Kaliňák, Bödör, Gašpar a ďalší mafiáni. „Pokúšali sa ma vydierať a sľubovali zastavenie vyšetrovania. Stačilo jedno – vymenovať Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu,“ hovoril v prvý deň procesu.

Andrej Kiska, jeho advokáti a ďalší spoločník KTAG Eduard Kučkovský (vľavo). Foto – TASR

To, čo sa deje Kiskovi, ešte žiadny slovenský podnikateľ nezažil, píše Newsfilter. „To, čo urobil vo svojom účtovníctve, sa až dovtedy, kým to neurobil on, vnímalo iba ako daňový delikt. Až po tom, čo sa všetky zložky štátu na objednávku premiéra Roberta Fica sústredili na jeho hlavného konkurenta v prezidentských voľbách, sa to zrazu stalo trestným činom.“

Advokát Peter Kubina dnes na súde zopakoval, že skutky, z ktorých sú obžalovaní Andrej Kiska a Eduard Klučkovský, nie sú trestným činom. Kiska a Klučkovský ako konatelia firmy KTAG do jej nákladov zahrnuli aj výdavky Kisku na prezidentskú kampaň.

Andrej Kiska sa pred dnešným súdom na Facebooku vyjadril k svojmu obvineniu. Vraví, že miesto neho by mali byť súdení Fico, Kaliňák, Bödör a Gašpar za zneužitie právomocí. „Nikdy v slovenskej histórii sa nestalo, aby pred súdom stál niekto za to, že do nákladov spoločnosti zaúčtoval reálnu činnosť a daňový úrad s tým nesúhlasil,“ povedal exprezident s tým, že účtovníctvo firma opravila a štátu nevznikla žiadna škoda.

Na Okresnom súde v Poprade sa začal súd s exprezidentom Andrejom Kiskom pre jeho daňovú kauzu v súvislosti s firmou KTAG. Na pojednávanie prišiel ako verejnosť aj Štefan Harabin a pred pojednávacou miestnosťou o Kiskovi hovoril ako o kriminálnikovi.

Bývalý prezident Andrej Kiska reagoval na rozhodnutie Zuzany Čaputovej slovami, že cíti smútok. „Ale v prvom rade cítim obrovské pochopenie. Keď človek vstupuje do politiky s čistou vierou pomôcť krajine a dostane sa mu za to veľa nenávisti a urážok, je to krutá facka.“

Bývalý prezident Andrej Kiska bude vo voľbách voliť SaS. Oznámil to spoločnou fotografiou s poslancami tejto strany, a to s Vladimírou Marcinkovou a jej otcom Vladimírom Ledeckým: „Voliť PS alebo SaS? Aj vy máte túto dilemu? Ja už ju nemám,“ napísal Kiska na Facebooku.

20-minútový záznam stretnutia Imreczeho s policajtmi NAKA v rozpore s tvrdeniami Fica ukazuje, že Smer chcel diskreditovať Kisku. „My sme to s Kažimírom zdržiavali, lebo nám to bolo proti srsti, takýto nechutný boj proti Kiskovi,“ povedal bývalý prezident finančnej správy Imrecze policajtom.

Medzinárodná investičná banka, ktorú USA dali na sankčný zoznam, mohla mať svoju centrálu aj v Bratislave. Exprezident Andrej Kiska vraví, že príchodu banky v roku 2018 zabránil on. „Nechceli sme trójskeho koňa v Bratislave,“ hovorí.

Banka sa javila ako ruský trójsky kôň v EÚ, ktorý mal sídliť v Bratislave, vysvetľuje exprezident Andrej Kiska, prečo nesúhlasil s tým, aby si Medzinárodná investičná banka (IIB) zriadila centrálu v Bratislave. Tá nakoniec vznikla v Budapešti, no teraz sa sťahuje do Moskvy. IIB má prezývku „ruská špionážna banka“.

Nechceli sme trójskeho koňa v Bratislave, hovorí exprezident Andrej Kiska o tom, prečo vetoval príchod Medzinárodnej investičnej banky v roku 2018. „Bolo krátkozraké predpokladať, že agresia Ruska sa skončí anexiou Krymu a nebude chcieť na svoje ciele použiť aj IIB,“ vraví Kiska. (napunk)

Iveta Radičová, Andrej Kiska a Michal Truban komentujú epizódy, ktoré o nich napísal Rado Baťo v knihe Hrobári slovenskej politiky. Vidia to inak ako autor, ktorý bol v minulosti ich poradcom. Baťo spomínal, že Korčok fyzicky bránil odchodu Radičovej zo samitu v Bruseli, ako aj to, že Kiska bol po vražde Kuciaka dlho proti prerušeniu lyžovačky a návratu na Slovensko.

Premiérka Iveta Radičová a jej hovorca Rado Baťo (vpravo) v roku 2011. Foto - TASR

Baťove výbušné memoáre ako návod na zvyšovanie politickej gramotnosti voličov, píše Andrej Svorenčík. „Knihe by prospelo, keby sa Baťo explicitne vyrovnal so súčasnou rolou politika. Keďže politické ambície v knihe nespomína, tak sa ľahko kritizujú jeho možné úmysly.“

Polovicu porady sme riešili, ako sa dá strana riadiť z Popradu, opisuje zakladanie Za ľudí Andreja Kisku jeho bývalý poradca Rado Baťo. „Aj keď nám prezident povedal, že do toho chce ísť, pár mesiacov nič neurobil pre to, aby to malo hlavu a pätu.“

Stretnutiu prezidentky Zuzany Čaputovej dominovali na obede s bývalými prezidentmi témy vnútornej politiky. Čaputová privítala na tradičnom novoročnom obede svojich predchodcov Rudolfa Schustera, Ivana Gašparoviča a Andreja Kisku.

Zuzana Čaputová hostila svojich predchodcov. Foto - tasr

Prezidentka Zuzana Čaputová bude v stredu obedovať s bývalými prezidentmi Schusterom, Gašparovičom a Kiskom. Naposledy sa prezidenti stretli na spoločnom novoročnom obede v roku 2020, v ďalších dvoch rokoch sa nekonal pre pandémiu.

Andrej Kiska podporil v českých voľbách Petra Pavla. „Prezidentom by mal byť človek, ktorý má politické skúsenosti, a nie niekto, kto je politicky neznámy a neskúsený. Pamätáte sa na podobné slová? Áno, presne to tvrdil Fico v roku 2014. Teraz to hovorí Babiš. Výsledok poznáme. Pavel na Hrad!“ napísal bývalý slovenský prezident.

V roku 2014 Andrej Kiska víťazstvom v prezidentských voľbách urobil dôležitú vec – ukázal, že Roberta Fica je možné poraziť slušným a pokojným prístupom. Ešte začiatkom februára bol kurz na Ficovu výhru v stávkových kanceláriách 1,1, na Kisku 6,0. Kiska nakoniec v druhom kole na sklonku marca predsedu Smeru porazil v pomere 60 ku 40 %.

Exprezident Andrej Kiska si nemyslí, že by mali byť predčasné voľby. „Dnes by už predčasné voľby boli blízko k parlamentným voľbám a už by som do nich netlačil. Možno budú tak či tak,“ hovorí.

Robert Fico a Robert Kaliňák podľa Andreja Kisku patria do väzenia. Exprezident aj po rozhodnutí generálnej prokuratúry dúfa vo vyšetrenie prípadu, v ktorom je poškodený a Fico a Kaliňák obvinení. „Každý rozumný človek dnes po tom, čo sa prevalilo – od Kočnera až po výpovede spolupracujúcich obvinených – vidí, že v tom čase nám vládla mafia a boli sme mafiánsky štát.“

Andreja Kisku dnes prvýkrát inšpekcia ministerstva vnútra vypočula v kauze únosu vietnamského občana. „Pamätám si, že minister Lajčák bol veľmi rozhorčený z toho, ako sme oklamali Poľsko,“ povedal po výsluchu.

Robert Kaliňák avizoval v kauze únosu vietnamského občana viacero žalôb na prezidenta Andreja Kisku aj na Denník N, doteraz ich však nepodal. „Prezidenta chráni imunita, ale nie v občiansko-pravnom konaní,” tvrdil Kaliňák. Kiska ide v kauze vôbec prvýkrát vypovedať na inšpekciu až budúci týždeň.

Krajská prokuratúra v Bratislave uviedla, že vypočuje exprezidenta Andreja Kisku v súvislosti s kauzou únosu vietnamského občana. Hovorca prokuratúry povedal, že nevedeli, že by Kiska chcel svedčiť. Exprezident v pondelok zverejnil nové detaily o tom, ako sa dozvedel o únose.

Slovenské orgány činné v trestnom konaní doteraz v kauze únosu vietnamského občana nevypočuli prezidenta Andreja Kisku. Denníku N to potvrdil samotný prezident, ktorý dnes na Facebooku zverejnil nové podrobnosti z prípadu. Kiska žiadal o vyšetrovanie prípadu už v minulosti a uvádzal aj informácie, ktoré mali orgány činné v trestnom konaní zaujímať.

Andrej Kiska zverejnil nové informácie o únose vietnamského občana. Ide o ukážku z pripravovanej knihy. Exprezident píše, že o únose mu už pár dní po ňom povedal jeho ochrankár, ktorý sa to dozvedel od kolegov. Práve ochrankárom pripadalo to, čo sa dialo, podozrivé a viacerí z nich aj vypovedali.

Andrej Kiska prehovoril o tom, že zažíval depresívne stavy ešte pred vstupom do politiky a ťažké obdobie mal krátkodobo aj po odchode z nej. „V prvom i druhom prípade bola spúšťačom nepotrebnosť. Nikto neočakával, že vstanem a niečo urobím, niekam pôjdem, prehovorím,“ spomína. Z ťažkých stavov sa dostal tým, že sa prinútil chodiť medzi ľudí a pracovať na projektoch.

Exprezident Andrej Kiska prehovoril o vlastnej depresii, nenávisti v spoločnosti aj o odchode z politiky. „Moje myšlienky boli bezútešné a chmúrne, dokonca sa tam zjavovali záblesky pocitu o zmysle života, o samovražde. Až som si povedal, že musím niečo urobiť,“ vraví v rozhovore.

Andrej Kiska. Foto N - Vladimír Šimíček

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií ukončil konanie voči Andrejovi Kiskovi v súvislosti s financovaním jeho volebnej kampane. Členovia výboru sa stotožnili s nálezom Ústavného súdu, ktorý už dávnejšie zrušil pokutu.

Mafián Tomáš Rajecký spolupracuje s políciou, prokurátor ho vďaka tomu vo štvrtok prepustil z väzby na slobodu. Rajeckého svedectvo je dôležité aj v kauze zločineckej skupiny, kde obvineniu čelia Robert Fico a Robert Kaliňák. (aktuality)

Začalo sa to úžerníkom, pokračovalo letmi špeciálom a vyvrcholilo daňovou kauzou. Dlhoročný súboj medzi Kiskom a Ficom nakoniec privodil obvinenie obom. O tom, že mal Fico záujem získať informácie z Kiskovej daňovej kauzy, aby ich využil na politický boj, pred rokom vypovedal bývalý šéf finančnej správy František Imrecze.

Nové na Dennikn.sk

07:01Ráno s NHL: Hviezdy Barkov a Reinhart hrajú v správnom čase menej. Prečo je Florida ideálny tím pre play-off 06:30Ekonomický newsfilter: Slovensko si udržalo povesť najhoršieho dlžníka eurozónyVčera 22:18Pellegrini majstrovsky popieral sám seba. Leško, Tódová, Šimečka, Kostolný, Brunovský, Bella komentujú debatu na MarkízeVčera 21:35Počúvali sme voličov koalície: volili by aj Korčoka, Danko je prípad, a keď kradnúť, tak slušneVčera 20:32Krajina nejde dobrým smerom, vravel Korčok v prvej debate s PellegrinimVčera 19:37Morálku zniesol z nebies a priblížil nás k iným živočíchom. Zomrel primatológ Frans de WaalVčera 19:31Veľký kartel v energetike sa prevalil po rovnakej chybe, akú spravili stavbári pred 20 rokmiVčera 19:09Newsfilter: Pomsta je dokonaná, teraz ešte vybaviť tie amnestieVčera 19:07Juhoslovenská dedina už prilákala obrovskú pekáreň aj sklad KiK-u. Teraz chystajú ďalšie haly pre 1 300 ľudíVčera 18:48Ochranári po behu medveďa v Liptovskom Mikuláši nepretržite hliadkujúVčera 18:29Graf dňa: OECD vyzýva Slovensko na tvrdšie šetrenie, inak dlh neklesneVčera 18:20Najhoršie je, keď nám zabíjajú deti. Reportáž z vyčerpanej Odesy, ktorá sa každým útokom vzďaľuje RuskuVčera 17:35Korčokovi neprajú trendy ani dáta z minulosti. Ak by vyhral v prvom kole, môže prísť mobilizáciaVčera 17:17Vyvážame takmer toľko obilia ako pred vojnou, Rusi sa museli stiahnuť, hovorí manažér ukrajinských prístavovVčera 17:15Cena Dominika Tatarku už patrí aj prekladu amerického beatnika a alternatívnej hudbeVčera 16:27Shooty: BojkoVčera 16:24Dovozy obilia z Ukrajiny blokujeme aj jednostranne, no rastúci import z Ruska agrominister Takáč nekomentujeVčera 16:19Danglár: MedvedeVčera 15:58Čím horšie, tým lepšie: prečo Smer a Hlas rastúVčera 15:45Ekológ Mikoláš: Lykožrút v hospodárskych lesoch škodí, v rezerváciách je hrobárom aj pôrodníkomVčera 15:35Bratislava chce byť lídrom mestského plánovania pre deti, chystá medzinárodnú konferenciu Start with ChildrenVčera 15:35Ako som pracoval so sociopatomVčera 15:08Vývoj bojov (753. deň): Nový front odporu: ukrajinské útoky na rafinérie už začínajú v Rusku cítiťVčera 15:04Ráno po voľbách v autokraciiVčera 13:53Udrite ju tyčou, tá krava to potrebuje. Študentky opísali prax v českých veľkochovochVčera 12:31Môj súper je Pellegrini, hovorí Štefan Harabin. V jeho prospech sa vzdal aj Andrej DankoVčera 12:30Čo nám história hovorí o tom, akým prezidentom by bol Pellegrini a KorčokVčera 12:25V Moskve volajú po úplnom zániku Ukrajiny. Aj to je dôvod, prečo sú rokovania s Ruskom teraz nemožnéVčera 12:04Vždy keď prišli, bolo zle, vravia Krymskí Tatári. Ich trauma z Rusov trvá stáročiaVčera 12:04Firemný newsfilter: Rekordný vlaňajšok TMR, vláda ide dlhujúcim Molnárovcom po ruke a vo firmách máme Rusov zo sankčných zoznamov