Iné podcasty Denníka N

V piatej epizóde podcastu Tajné korene sa dozviete, že herečka Táňa Pauhofová má chorvátske korene, spoznáte históriu slovenských Chorvátov a zistíte, v čom je výnimočný cintorín v Jarovciach.

V pondelok spúšťame nový podcast Tajné korene o rodinnej histórii známych ľudí. Novinárka a podcastová producentka Katarína Urban Richterová s nimi bude v šiestich epizódach pátrať po nečakaných súvislostiach danej menšiny na Slovensku.

Vypočujte si prvú časť sedemdielneho audioseriálu Petra Koubského o Izraeli a Palestíne. Dozviete sa, ako vznikol sionizmus, čím vynálezca umelého acetónu ovplyvnil dejiny Izraela, a čo spôsobil jeden paraván pri Múre nárekov.

Podcast Krajina mladých: Mladí o korupcii s nikým nehovoria – ani s rodičmi, ani v škole. No sami ju často zažívajú. O tom, ako rozmýšľať a rozprávať o korupcii, hovoria mladí ľudia z Bardejova a odborníčky na problém.

Podcast Noví susedia, ktorý priniesol Denník N, je v užšom výbere nominovaných na prestížnu európsku cenu Lovie Awards v kategórii Podcast: News and Politics.

Satirický podcast Toto vystrihneme: Vedci zistili, že priemerná veľkosť mozgu človeka sa od poslednej doby ľadovej zmenšila. Autori podcastu debatujú o možných dôvodoch tohto scvrkávania.

Kóšer podcast vo vile Dominika Skuteckého. Kurátorka Katarína Barániková nás sprevádzala životom slávneho maliara, ktorý žil v Banskej Bystrici.

Vila Dominika Skuteckého. Foto N - Mirek Tóda

Kóšer podcast: Pražský liberálny rabín David Maxa vysvetľuje význam slávnej pesničky You Want it Darker od Leonarda Cohena a zároveň rozoberá jeden z najkrutejších príbehov hebrejskej Biblie. Ako v pesničke, tak aj v príbehu o obetovaní Izáka znejú rovnaké slová: hineni, hineni.

Výtvarníčku Ľubu Sajkalovú zaujímal každodenný textil – obliečka, vankúš, tričká. V novom vydaní podcastu Oči dokorán kurátorky Petra Hanáková a Daniela Čarná rozprávajú o jej diele Špina/čistota bielenie/deštrukcia.

Kóšer podcast: Niet väčšej pocty medzi židmi, ako keď sa o niekom povie, že je mensch. Rabín Miša Kapustin vysvetľuje desať základných pravidiel, ktorých by sa čestní ľudia s integritou mali držať.

Kóšer podcast o politickom chaose v Izraeli: Prečo došlo k nepokojom na Chrámovej hore? Je izraelská demokracia v ohrození? O najpravicovejšej vláde v histórii krajiny sa Mirek Tóda rozpráva s komentátorom Janom Fingerlandom.

Fotograf Filip Vančo urobil v 90. rokoch fotosériu o Petržalke, dnes je časť z nej v zbierke Galérie mesta Bratislavy. „Zaujímalo ma, akí ľudia tam žijú a ako to tam funguje,“ vysvetľuje v rozhovore. „Petržalka mala v tých rokoch nie úplne najlepšiu povesť, čo u mnohých ľudí pretrváva dodnes.“

Filip Vančo: Petržalka 1993 – 1994. Foto - GMB

Kóšer podcast o hraniciach humoru a holokauste: Môžeme sa smiať úplne zo všetkého? Reportéri Denníka N Mirek Tóda a Andrej Bán sa o téme rozprávali so stand-up komikom a židom Michaelom Szatmarym.

V poslednej epizóde podcastu Noví Susedia pokračujeme v príbehoch ukrajinských celebrít. Svet inovácií na Ukrajine nespí a mnohé ich moderné aplikácie a vynálezy používame bez toho, aby sme o tom vedeli.

V šiestej epizóde podcastu Noví Susedia skúsime spoznať Ukrajinu cez stránky jej bulváru. O kom sa píše a ako mení vojna titulky? Preberieme aj celebrity, nielen také tie „nablýskané“, ale aj veľké ukrajinské osobnosti a ich príbehy.

Podcast Noví susedia: Katarína Urban Richterová a Oxana Ferancová vysvetľujú, ako sa Ukrajina dostala do svojej zvláštnej dvojjazyčnosti a ako vyzerá v každodennom živote.

Kóšer podcast o fenoméne Fauda: o obľúbenom izraelskom seriáli, tajných službách a najväčších nepriateľoch Izraela sa rozprávame so šéfkou Herzlovho centra izraelských štúdií na Karlovej univerzite v Prahe Irenou Kalhousovou.

Šéfredaktor Matúš Kostolný hovorí v podcaste českého Deníka N o predčasných voľbách, o tom, či prevezme vládu opäť Robert Fico aj prečo sa mu darí mobilizovať nespokojných voličov. „Slovensko má krehkú demokraciu. Hráme o to, či zvíťazí prúd, ktorý krajinu ťahá k Orbánovi a Putinovi,“ vraví.

V 3. pokračovaní podcastu Noví susedia sa dozviete, ako dlho trvá zložiť Kalašnikov, takisto ako hovoriť s deťmi o vojne. Táto epizóda bude živá, miestami vtipná, ale aj mrazivá. Lebo taká je história, ale aj súčasnosť Ukrajiny.

Kóšer podcast: Rabín Miša Kapustin vysvetľuje význam židovských požehnaní vrátane toho, kde sa spomína čistá duša. Ide o jednu z vecí, v čom sa judaizmus odlišuje od kresťanstva.

V druhej časti podcastu Noví susedia rozoberáme ukrajinské tradície, sviatky, jedlo aj rozprávky. Zisťovali sme, prečo boli veľkonočné vajíčka na Ukrajine zakázané, prečo nosia dnes mladí hipsteri výšivku, prečo si deti nevedia spomenúť na ukrajinské rozprávky a ako správne spievať ukrajinskú „pisňu“.

Kóšer podcast pripravil „sprievodcu Izraelom aj pre tých najväčších neznabohov“. Autorská dvojica Pavlína Šulcová a Kakalík rozprávajú o svojich potulkách po krajine a o fotoknihe Tak jsme tady, Mojžíši.

Z fotoknihy Tak jsme tady, Mojžíši

Iba sme si kúpili čas, aby sme sa pripravili na zdražovanie energií v ďalších rokoch, hovorí šéf Inštitútu finančnej politiky Juraj Valachy. Podľa neho by bolo dobré, ak by sa domácnostiam podarilo znížiť spotrebu energií. V rozhovore takisto vraví, že tento rok nemusí byť pre našu ekonomiku až taký zlý, ak sa podarí doručiť pomoc s energiami.

Foto N - Tomáš Hrivňák

Na Ukrajine prebieha veľká derusifikácia, hovoria Katarína Urban Richterová a Oxana Ferencová, autorky podcastu Noví susedia, v ktorom spoznávajú Ukrajincov žijúcich na Slovensku a ich bežný život. „Ruština na Ukrajine bola prítomná dlho a veľmi silno, storočia. Ak Ukrajinec hovorí po rusky, neznamená to, že je rusofil.“ 

Slováci nevedia o Ukrajine a Ukrajincoch takmer nič, hovoria autorky podcastu Noví susedia. „Kto je najväčší ukrajinský spisovateľ, kto sú ich celebrity, aké majú jedlá… Máme tu desaťtisíce nových susedov, tak možno je správny čas skúsiť sa o nich viac dozvedieť. Nielen hovoriť o vojne, ale aj o modernom každodennom živote,“ vysvetľujú Katarína Urban Richterová a Oxana Ferancová.

Rast cien potravín na regáloch v našich obchodoch by sa mal zmierňovať, hovorí hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska Michal Horváth. „Už dlhšie vidíme, že sa spomaľuje rast cien poľnohospodárskych produktov na svetových trhoch, čo sa postupne bude dostávať aj k nám.“

Ak vláda dodrží svoje sľuby, ceny už nebudú rásť tak prudko, hovorí hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska Michal Horváth. Predpokladá, že inflácia vrchol ešte nedosiahla; malo by sa to stať v najbližších mesiacoch. „Veríme, že sľuby, ktoré vláda dala občanom, aj naplní.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Vláda zachránila malé podniky iba na tri mesiace, ale čo potom, hovoria v podcaste redaktori Denníka E Ján Kováč a Tomáš Grečko. „Podniky potrebujú mať nejakú stabilitu a istotu, čo sa bude diať ďalej, aby sa vedeli zorientovať.“

Foto N - Tomáš Hrivňák

Pokiaľ mi hypotéka s vyšším úrokom bude spôsobovať existenčné problémy, vtedy mi dáva zmysel ju predčasne splácať, hovorí investičný riaditeľ Finaxu Radoslav Kasík. „Čisto z matematického hľadiska nie, lebo aj pri 3- až 4-percentnom úroku pri tejto extrémne vysokej inflácii na tom zarábam.“

Minulý rok bol pre dlhopisový trh jeden z najhorších, ak nie vôbec najhorší, pri akciách to nie je až taká výnimočná vec, vraví investičný riaditeľ Finaxu Radoslav Kasík. Predpokladá, že aj rok 2023 zostane výzvou. „Ale neznamená to, že už nemôžeme mať dno za sebou alebo že sa tento rok neskončí zelený.“

Keby som si teraz bral hypotéku, asi by som úrok fixoval na tri až päť rokov, hovorí investičný riaditeľ Finaxu Radoslav Kasík. Nepredpokladá, že úroky ešte výraznejšie porastú. „Ale je pravdepodobné, že naozaj skĺzneme do recesie a možno sa opäť dočkáme znižovania úrokových sadzieb.“

Radoslav Kasík. Foto N - Tomáš Grečko

Problém s vysokým rizikom udržateľnosti našich verejných financií budeme tlačiť pred sebou ďalej, očakáva ekonóm rozpočtovej rady Viktor Novysedlák. „Myslím, že málokto si to predstavoval tak, že po prijatí reštriktívnej dôchodkovej reformy sa naša udržateľnosť nezlepší, pretože spolu s tým prijmeme nové opatrenia, ktoré jej benefit prejedia.“

Provizórium alebo rozpočet bola voľba medzi zlým a zlým riešením, hovorí šéf kancelárie rozpočtovej rady Viktor Novysedlák. V posledných dňoch pred schválením rozpočtu ešte podľa neho existoval politický potenciál na jeho vylepšenie. „Možno by krátko trvajúce provizórium pomohlo zlepšiť kvalitu rozpočtu.“

Foto N - Vladimír Šimíček

Pápež vymenoval dlhoročného kostolníka dolnokubínskej farnosti za rytiera. Vďaka tomu má odteraz právo vojsť na koni priamo do Baziliky svätého Petra vo Vatikáne. V novom diele podcastu Toto vystrihneme humoristi diskutujú, ako kôň v bazilike prejde cez detektor kovov.

Kóšer podcast o mezuze: rabín Miša Kapustin a reportér Mirek Tóda sa rozprávajú o krabičke, ktorá chráni židovské domácnosti, aby ju nakoniec pripevnili na veraje dverí. Tam, kam patrí.

Podcast Boxová ulička: Sergio Pérez sa nestal vicemajstrom sveta F1, rozhodla o tom aj nie príliš ideálna spolupráca tímových kolegov. „Ide o to, že tím stanoví nejakú stratégiu, nejakú taktiku, vydá nejaké pokyny. Pérez ich splnil a Verstappen ich nesplnil,“ komentuje riaditeľ sekcie športu RTVS Ján Žgravčák.

Podcast Športového newsfiltra: Videli sme bizarný monológ šéfa FIFA, ktorý sa aj stal porazeným týždňa. Marek Hamšík sa rozlúčil s reprezentáciou, spoznali sme vzory, ktoré dáva Montreal Jurajovi Slafkovskému, a sledovali sme aj kauzu okolo Cristiana Ronalda, ktorý nerešpektuje trénera.

Newsfilter Juraja Javorského: Kusého prípad sa pre hlavné mesto našťastie neskončil zle – vďaka bratislavským voličom. „Ak by sa preukázalo, že za úplatok od developera dal tesne pred voľbami starostovský súhlas spornej výstavbe, tak by to vlastne znamenalo, že jeho víťazstvom vo voľbách by sa Bratislava vrátila o 20 rokov späť do ďurkovského temných čias.“

To, že je Krajniak najdôveryhodnejší, nie je vtip, píše v Newsfiltri Juraj Javorský o dnešnom prieskume Focusu. „Ukázalo sa, že najdôveryhodnejším členom vlády je človek, ktorý sa uviedol do politiky sťaby náboženský križiak, čo píše blogy, ako neznáša gejov, ale uspel v politike až po tom, čo sa uklonil bratislavskému vlekárovi… Keď môže byť jednotkou dôveryhodnosti v nejakej vláde Krajniak, tak to znamená, že meranie dôveryhodnosti takej vlády sú len preteky v nemohúcnosti.“

Týždňový newsfilter: Za kolapsom nemocníc možno bude aj jeden nepochopený vtip. Premiér verejne kritizoval šéfa lekárskych odborov za to, že zvýšenie platov nechcel pre všetkých lekárov, ale len pre tých s výpoveďami. Znelo to ozaj absurdne, ale len do chvíle, kým Visolajský nevysvetlil, že to bol len vtip. A tak sa ponúka otázka: „Aká veľká musí byť na rokovaniach miera vzájomného nepochopenia alebo neúcty, keď sa prejaví takýmto trapasom?“ pýta sa Juraj Javorský.

Ak by mohli komentátor Martin M. Šimečka a zástupca šéfredaktora Konštantín Čikovský udeliť Bielu vranu, tak jeden by ju tento rok dal Michalovi Handzušovi a druhý za vytrvalosť Karlovi Hirmanovi. „Kam prišiel, na akúkoľvek párty, tak stále nudil ľudí tým, že musíme mať diverzifikované energetické zdroje. Ale tento malý lobing výrazne pomohol tomu, že sme boli trošku lepšie pripravení,“ povedal Čikovský.

Humoristický podcast Toto vystrihneme: Kam by ste išli, keby ste vyhrali miliardu dolárov, a prečo práve do McDonaldu? S iránskou komičkou Nasi A. Motlagh diskutujú Braňo Bezák, Adam Znášik a Tomáš Bella.

Podcast Boxová ulička: Po Veľkej cene Sao Paula najmä o tom, ako Max Verstappen odmietol pomôcť Sergiovi Pérezovi. „Verstappen bude mať proti sebe extrémne kvalitných jazdcov a bude potrebovať takéhoto parťáka. A on sa týmto pripraví o jedného z kľúčových spojencov, čo je pre mňa, úprimne, nepochopiteľné,“ reagoval reportér Zoran Boškovič.

Podcast Športového newsfiltra: Tenistky nesklamali, hokejistom sa na Nemeckom pohári darilo menej. Martin Dúbravka debutoval v drese Manchestru United a Slovan prvýkrát vyhral na ihrisku Stropkova.

Humoristický podcast Toto vystrihneme: Či je zníženie DPH na vleky prorodinné opatrenie, nie je isté, ale v každom prípade ide o prosmerodinné opatrenie, konštatuje Adam Znášik v podcaste so Zuzanou Vitkovou, Tomášom Bellom a Braňom Bezákom.

Arcibiskup aj arciprokurátor ustúpili len naoko, píše v Newsfiltri Juraj Javorský. „Orosch vo svojom stanovisku napísal, že ho mrzí, keď neúmyselne spôsobil bolesť v dotknutých rodinách a v časti spoločnosti. Aj teraz však zdôraznil, že jeho obežník bol interný a nie verejný dokument, z čoho skôr cítiť snahu vyviniť sa než pokánie.“

Kóšer podcast o izraelských voľbách: Benjamin Netanjahu je späť na scéne. S Irenou Kalhousovou, riaditeľkou Herzlovho centra izraelských štúdií na Karlovej univerzite v Prahe, sa rozprávame o výsledkoch volieb a jej obavách zo smerovania izraelskej spoločnosti.

Newsfilter Tomáša Gálisa: Predpovedať, že už siedme referendum z ôsmich dopadne tak, že počet voličov nedosiahne stanovené 50-percentné kvórum, nie je ťažké. Náročnejšie je predpovedať, kedy sa politici rozhodnú povedať si pravdu: že takmer všetky doterajšie referendá boli len marketingovými nástrojmi a že táto inštitúcia sa za takmer 30 rokov od svojho prvého použitia neosvedčila, nehovoriac o vážnych pochybnostiach, či vôbec patrí do systému zastupiteľskej demokracie.

Newsfilter k ďalšiemu útoku sekerou na škole: Situácia je alarmujúca a psychické zdravie detí je už roky rizikové, no zatiaľ nemáme žiadne systémové riešenia. „Útoky sú podľa učiteľa a psychológa Viktora Križa jasným signálom, že školy sa musia transformovať z inštitúcií zameraných najmä na vedomosti na inštitúcie zamerané na rozvoj človeka ako celku,“ píše Tomáš Gális.

Newsfilter: „Ktorý Hlas je ten pravý – ten zbabelý z februára alebo ten konštruktívny z týchto dní?“ pýta sa Tomáš Gális v súvislosti s obrannou dohodou s USA. „Najskôr to bude ten oportunistický, ktorý mení názory, len čo zachytí zmenu v prieskumoch verejnej mienky či v iných stranách, ktoré sú zrazu ochotné odídencov z Hlasu amnestovať.“

Nové na Dennikn.sk

19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú reč 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformami 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s Harabinom 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatí 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedá 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživné 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братья 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať) 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničí 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenila 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiť 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie? 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom území 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovede 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa) 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatier 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojny 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politiku 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončil 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch  12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizoval 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebou 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu 11:23Kaliňák rozdáva pár dní pred voľbami mimoriadne odmeny vojakom aj úradníkom 10:57Otec mi povedal, že bude voliť Harabina, a čakal na moju reakciu. Ako sa počas Veľkej noci nepohádať o politike? 10:47Ako to číta Ivan Mikloš: Politika víťazí nad ekonomikou v USA aj na Slovensku. Je tu jeden zásadný rozdiel