V Bratislave spieval slovenskú hymnu Juraj Benetin. Po nej sa zhromaždenie k 6. výročiu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej skončilo. Ľudia skandovali: „Ďakujeme.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu na zhromaždení v Bratislave spomínala na rok 2016, keď sa spolu s Jánom Kuciakom stretli so zdrojom, ktorý im opísal podozrivý biznis bratislavského podnikateľa so štátom.

Nepoddajme sa, ani keď nám vládne to najhoršie, najhlúpejšie a najtemnejšie, čo táto spoločnosť vygenerovala, vyhlásil herec Richard Stanke na zhromaždení v Bratislave. „Robert Fico je obyčajný zbabelec, ale my sa ich nebudeme báť a nesmieme sa im poddať,“ dodal.

Slovensko potrebuje najviac spolupatričnosť, povedala na bratislavskom zhromaždení speváčka Katarína Koščová. Dôležité podľa nej je, aby sme na chvíľu zabudli na to, čo nás rozdeľuje.

Na bratislavské Námestie slobody prichádzajú stovky ľudí na spomienkové zhromaždenie na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Ľudia majú slovenské vlajky aj vlajky EÚ či transparenty Nezabúdame.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Vyše 70 Slovákov si v Bruseli pripomenulo výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Protestovali aj proti krokom slovenskej vlády, ktorá podľa nich podkopáva demokraciu a slobodu médií. Generálny tajomník Európskej federácie novinárov Ricardo Gutiérrez v prejave vyhlásil, že vražda zostala nepotrestaná.

Je zbabelé, že Fico nevie robiť svoju politickú prácu normálne a skrýva sa za to, že bude okydávať ľudí, novinárov, hovorí Karolína Farská zo Za slušné Slovensko v rozhovore. Premiér podľa nej nemá rád mimovládky, pretože mu nastavujú zrkadlo v tom, kde štát zlyháva.

Vo vyše 30 mestách budú v stredu spomienkové zhromaždenia k 6. výročiu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Dnes cítime, akoby sa na Slovensku vraždou Jána a Martiny nič nezmenilo. Staré časy sú späť,“ píšu organizátori z iniciatívy Za slušné Slovensko. V Bratislave sa začne zhromaždenie o 17. hodine na Námestí slobody.

21. februára bude v Bratislave protest Za slušné Slovensko na 6. výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Na Slovensku sa dnes (a nielen) dejú strašné veci,“ vyhlásila Karolína Farská.

Okrem protestov opozičných strán pribúdajú aj viaceré nepolitické občianske protesty, za niektorými sú aj ľudia z iniciatívy Za slušné Slovensko. Iniciatíva vysvetľuje, že sa nepripojí k akcii PS, SaS a KDH, lebo chce zostať apolitická – a zvažuje vlastný veľký občiansky protest.

Je smutné, že tí, čo spôsobili, že sa nám niečo také mohlo stať, sa znova derú k vláde, vravel Jozef Kuciak v prejave, ktorý odznel na zhromaždeniach vo viacerých mestách. „Ich taktika všetko zahmlievať, šíriť hoaxy o spolupráci so SIS a západnými tajnými službami, žiaľ, našla odozvu u niektorých našich spoluobčanov.“

Akoby Slovensko urobilo dokonalý kruh, povedala česká novinárka Pavla Holcová na zhromaždení v Bratislave. „Od vraždy Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka sa toho na Slovensku za tých päť rokov stalo veľmi veľa. Alebo aj vôbec nič.“

Je to smutné, ale ľudia na Slovensku sú už takí. Rýchlo vzbĺknu, ale aj rýchlo zhasnú, povedal otec Jána Kuciaka Jozef na bratislavskom Námestí SNP. Na spomienkovej akcii päť rokov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vystúpili aj novinári či majiteľ Teplárne Roman Samotný.

Naživo: Zhromaždenie Za slušné Slovensko päť rokov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Poslanec Juraj Šeliga reaguje na kritiku ľudí, s ktorými pred piatimi rokmi organizoval zhromaždenia Za slušné Slovensko. Priznáva, že urobil aj politické chyby, ale dodáva, že každú dobre mienenú kritiku sa snaží vnímať s pokorou a vďakou.

Viacerí členovia hnutia Za slušné Slovensko sú kritickí k Jurajovi Šeligovi v politike. „Nerozumiem tomu, čo robí v parlamente. Neviem sa stotožniť s pomerne veľa jeho krokmi,“ vraví Karolína Farská. „Doteraz ma škrie, že si celkom nie som istá, či nemal politické ambície od začiatku a nekalkuloval s nimi vopred,“ hovorí Katarína Nagy Pázmány.

Organizátori protestov Za slušné Slovensko po piatich rokoch hovoria o vyhrážkach deťom, úzkostiach, ako už nemajú silu, a aj o tom, ako im dávali za vinu výsledok volieb. „Ľudia sú vyčerpaní covidom, vojnou, infláciou a každý sa chce hrať iba na svojom piesočku. Rozumiem im. Ale nemyslím si, že je našou úlohou prebudiť spoločnosť,“ vraví Katarína Nagy Pázmány.

Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko Ján Gálik, Katka Nagy Pázmány, Ivan Sýkora, Karolína Farská a Jakub Kratochvíl. Foto – N a Richard Köhler

Nový diel .pod lampou s Jurajom Šeligom (Za ľudí): Čo ostalo zo Slušného Slovenska? Ako sa za štyri roky zmenil organizátor protestov? Ako vníma súčasnú politiku a seba v nej? Vláda sa opiera o fašistov — prečo to prijal? (tyzden.sk)

Juraj Šeliga nevidí dôvod na vzdanie sa mandátu, na čo ho predtým vyzvali členovia iniciatívy Za slušné Slovensko v B. Bystrici. Dôvodom je, že hlasoval aj s poslancami ĽSNS za Matovičov balíček, ktorý okrem toho obišiel pravidlá štandardného legislatívneho procesu. Zákon by podľa Šeligu prešiel aj bez podpory opozície.

Členovia iniciatívy Za slušné Slovensko v Banskej Bystrici vyzvali Juraja Šeligu (Za ľudí), aby sa vzdal poslaneckého mandátu, pretože hlasoval aj s poslancami ĽSNS za Matovičov balíček, „pri ktorom minister financií protizákonne obišiel všetky pravidlá štandardného legislatívneho procesu“. Šeliga bol zakladateľom iniciatívy po vražde novinára Jána Kuciaka.

Na online zhromaždení Za slušné Slovensko vystúpili aj Michael Kocáb, Zuzana Fialová, Daniel Pastirčák či Pavol Čekan. Hovorili o tom, prečo teraz umelci neprotestujú, že sa nemáme zahrávať s dôverou ľudí a že si máme dávať pozor na úlisné tváre nepriateľov slobody, ktorí si 17. november berú ako masku.

Počas online akcie Za slušné Slovensko vystúpili so spoločným prejavom aj šéfredaktorka SME Beata Balogová a šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný. „Ani sloboda nestojí nad životom a zdravím. Naozaj slobodní ľudia nepotrebujú rozbíjať ulice,“ povedali. „Nie sme tu na Zoome šťastní a ani radi. Sloboda však môže vyzerať aj takto.“

Študentská osobnosť Novembra Filip Vagač: „V roku ’89 sme sa spoločne postavili proti totalitnému režimu za slobodu, demokraciu a ľudské práva a dnes s úžasom sledujeme, ako tí, ktorí si november ’89 ani nevšimli, chystajú protesty a hlásia sa k 17. novembru 1989.“ Vagač to povedal počas online zhromaždenia Za slušné Slovensko.

Naživo: Online zhromaždenie hnutia Za slušné Slovensko.

Hnutie Za slušné Slovensko rozmiestnilo tisíce kvetov na námestia v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Lučenci, Kežmarku a ďalších miestach po Slovensku. Podľa predstaviteľov hnutia majú pripomínať, že v roku 1989 vyšla do ulíc pokojná sila, ktorej slušnosť zvíťazila nad lživou mocou neslobody.

Foto - Za slušné Slovensko

V 60 mestách na Slovensku a v zahraničí budú na druhé výročie vraždy pietne zhromaždenia. Ľudia si vypočujú príhovor rodičov Jána Kuciaka a mamy Martiny Kušnírovej.

Organizátor spomienky na Jána a Martinu v Komárne Péter Urbán rozpráva, že slovenskí Maďari nie sú k demonštráciám ľahostajní. „Obvinení z vraždy pochádzajú z Kolárova a objednávatelia z Komárna. Považovali sme za dôležité usporiadať spomienku. Minimálne toľko sme Jánovi a Martine dlžní.“

Dnes o 17. hodine budú zhromaždenia Za slušné Slovensko na druhé výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v 60 mestách na Slovensku a v zahraničí.

Karolína Farská hovorí, že Smeru majú plné zuby aj ľudia, čo žijú v jeho bývalých baštách. Dnes, na druhé výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa na celom Slovensku uskutočnia spomienkové zhromaždenia. Ľudia z iniciatívy Za slušné Slovensko pred nimi obišli 120 miest a ich obyvateľov mobilizovali k voľbám.

Zhromaždenia k druhému výročiu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej budú v 60 mestách. Na začiatku bude spoločná minúta ticha.

Na piatkových protestoch k druhému výročiu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v Bratislave vystúpia Daniel Pastirčák, bude sa čítať list od rodičov Jána a mamy Martiny. Za novinárov vystúpi Monika Tódová z Denníka N.

Staré opozičné strany zhrubli, tie nové sa príliš dlho hľadali, hovorí Jakub Kratochvíl z iniciatívy Za slušné Slovensko. Tesne pred voľbami zorganizujú pietne zhromaždenie – budú to dva roky od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Iniciatíva Za slušné Slovensko si týždeň pred voľbami vo vyše 40 mestách pripomenie Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Od 1. februára vyráža iniciatíva na trojtýždňovú Predvolebnú cestu po Slovensku, budú ľudí vyzývať aj na to, aby išli voliť.

Video z protestu Za slušné Slovensko: Nenechajme sa stiahnuť na dno nemorálnosťou iných, hovorí Zuzana Hlávková.

Aj v Banskej Bystrici bývalí členovia VPN symbolicky odovzdali štafetu svojim nástupcom z radov študentov a mladým aktivistom, ktorým nie sú ľahostajné veci verejné. Na spomienkové zhromaždenie prišlo asi dvetisíc ľudí.

Na akciu Pocta Novembru – spájanie generácií v Košiciach prišlo asi 1500 ľudí. V mene generácie roka ’89 odovzdal Ľubomír Badiar symbolickú pochodeň zápasu za slobodu a demokraciu iniciatíve Za slušné Slovensko. „Strážte ich hodnoty obetavo a nekompromisne tak ako váš rovesník novinár Ján Kuciak.“

Na spomienke k Novembru hovorili Mistrík, Zajac, Vagač či Cifrová Ostrihoňová. Prečítajte si príhovory, ktoré odzneli na bratislavskom Námestí slobody počas zhromaždenia Za slušné Slovensko.

Aj organizátori Za slušné Slovensko na záver vyzvali politikov, aby zahodili egá a začali sa správať zodpovedne. „Nesklamte nádej, ktorá sa na Slovensku za posledné mesiace vytvorila,“ povedala Karolína Farská.

Robert Mistrík na námestí rázne apeluje na opozíciu. „Chceme vidieť štátnikov a nie záhradkárov,“ odkázal opozičným politikom s tým, aby ukázali, že myslia nielen na seba a na budúce miesta na kandidátkach a vo funkciách, ale že im predovšetkým ide o Slovensko.

Robert Mistrík na proteste Za slušné Slovensko opätovne vyzýva opozíciu, aby sa spojila. „Je psou povinnosťou demokratickej opozície, jej lídrov, ale aj členov ich strán, aby sa spojili.“

Herec Ľuboš Kostelný na proteste hovorí, že by sme politikom mali vystaviť účet. „Ak je naše zdravotníctvo, doprava či sociálna pomoc v stave tesne pred kolapsom a školstvo už 10 rokov v stave klinickej smrti, je to dôsledok konania konkrétnych ľudí, ktorí svoju službu odviedli mizerne.“

Herečka Kristína Svarinská hovorí, že musíme zachrániť demokraciu, ktorú nám pred 30 rokmi vyštrngali rodičia. „Neprestávajme, pokračujme… Postavme sa všetkej tej špine a kauzám, ktoré sa na nás valia každý deň. Slovensko si zaslúži viac než len hýčkanie a opateru,“ povedala na bratislavskej akcii Za slušné Slovensko.

Na Nežnú revolúciu si v Bratislave prišlo zaspomínať približne sedemtisíc ľudí, volali po skončení mafiánskych praktík. Robert Mistrík z pódia opätovne vyzval opozíciu, aby sa spojila. Zhromaždenia Za slušné Slovensko boli aj v ďalších mestách.

Foto N - Tomáš Benedikovič

„Ako to, že toľko ľudí nevie so získanou slobodou naložiť alebo ani nevie, že ju má?“ pýta sa Zuzana Hlávková, ktorá upozornila na kauzu ministerstva zahraničných vecí ohľadom predražených zákaziek.

Spoluzakladateľ VPN Peter Zajac vyhlásil, že na Slovensku nesmú vládnuť vrahovia. „Máme nových primátorov, novú prezidentku, ale to nás nesmie uspokojiť ani demobilizovať,“ povedal s tým, že mafiánov, vrahov či rasistov treba poslať „od válova“.

Člen súdnej rady Pavol Žilinčík sa zamýšľa nad tým, aké ťažké to majú ľudia, ktorí poukážu na korupciu či nekalé správanie sa – často sú totiž spoločnosťou či kolegami považovaní za čudákov, hovorí na proteste Za slušné Slovensko.

Za novinárov sa prihovára šéfredaktorka SME Beata Balogová a šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný. Balogová hovorí, že len slobodné a kritické médiá kontrolujú mocných, ktorí sa ich snažia zastrašiť.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Na zhromaždení vystúpila aj novinárka Veronika Cifrová Ostrihoňová s manželom, moderátorom Matejom „Sajfom“ Cifrom. Pred dav predstúpili ako čerství rodičia, ktorí dúfajú, že Slovensko bude pre ľudí a aj ich dieťa lepšie.

Na zhromaždení Za slušné Slovensko vystúpil holandský novinár a spisovateľ Chris Keulemans. „Ďakujem vám, že ste nám v Amsterdame, Berlíne, Londýne, Bruseli a Paríži ukázali, že generácia ľudí narodených po roku 89 objavila alternatívu k populizmu, nenávistným prejavom, korupcii a násilnému patriarchátu.“

Študentská osobnosť Novembra Filip Vagač hovorí, že to, čo zažívame za posledné týždne, je ťažké. „Všetci sme tušili, že niečo nie je v poriadku, ale že to bude až také zlé, sme si nemysleli. Tej špiny je toľko, že v nás zabíja nádej.“ Tvrdí, že je potrebné, aby sa politici prestali hádať a dohodli sa.

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

08:37Muťo z VAR podcastu: Slovan pre mňa neexistuje. Nechápem, prečo Jasmina a Rytmus plačú ako malé deti 07:11Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idioti 06:57Po netradičnej výzve primátorov aj šéfov sa hral hokej, ktorý v play-off často nevidno. Nitra na úvod vyhrala v SpišskejVčera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov