Médiá

Netflix v 1. štvrťroku získal 9,3 milióna predplatiteľov a výrazne prekonal očakávania. Analytici počítali s približne polovičným prírastkom. Na konci marca si streamovaciu službu predplácalo 269,6 milióna zákazníkov.

Gruzínsky premiér presadzuje zákon o zahraničných agentoch, aký chcel aj Andrej Danko. Do ulíc preto vyšli protestovať tisícky ľudí a krajine pohrozila aj Únia. Ak zákon prejde, zahatá Gruzínsku cestu do EÚ. Maďarsko aj Rusko podobný zákon už majú.

Český miliardár Daniel Křetínský zvažuje predaj francúzskeho časopisu Marianne. Podľa denníka Le Monde mu nevyhovuje smerovanie pod šéfredaktorkou Natachou Polonyovou. Magazín často kritizuje prezidenta Emmanuela Macrona aj premiéra Gabriela Attala.

Grécki novinári spustili 24-hodinový štrajk na protest proti nízkym mzdám a rastúcim životným nákladom. V televízii a rozhlase sa nevysielajú žiadne správy a spravodajské weby neaktualizujú obsah. V stredu nevyjdú noviny.

Moderátor Michal Kovačič na záver relácie Na telo zdôraznil, že Markíza nie je v spore s koalíciou a že jej predstavitelia môžu kedykoľvek prísť vyjadriť a obhájiť svoje názory a postoje. Zároveň pripomenul, že spravodajstvo Markízy pozerajú aj voliči koalície a že patrí medzi najsledovanejšie na Slovensku.

Jozef Banáš a Milan Kňažko sa zhodli, že by v diskusii Na telo mali namiesto nich sedieť politici. „My tu nemáme sedieť, majú tu sedieť politici,“ povedal Kňažko. „Toto nebol dobrý ťah, že nechodia politici do debát,“ pritakal Banáš.

Televízia Markíza použila inštitút prázdneho kresla potom, čo do relácie Na telo Michala Kovačiča neprišiel minister práce Erik Tomáš (Hlas). Vládni politici sa dohodli, že nebudú do tejto politickej diskusnej relácie chodiť. Kovačič povedal, že sa s Erikom Tomášom dohadovali na jeho účasti viac ako mesiac. „Tomáš tu nesedí, pretože koaličná rada v stredu rozhodla, že jej ministri budú reláciu bojkotovať,“ vysvetlil Kovačič.

Stupňuje sa snaha o neutralizáciu Markízy, píše v Newsfiltri Roman Pataj. „Majitelia a manažéri najväčšej a najúspešnejšej súkromnej televízie stoja pred zásadným rozhodnutím, či sa podvolia orbánizovaniu Slovenska.“

Od začiatku tohto roka zaznamenala platforma Bezpečná.žurnalistika.sk 20 incidentov útokov na novinárov, až 11 z nich vyvolali politici. „Pri incidentoch, ktoré začnú u politika, nasledujú jeho rétoriku aj podporovatelia, ktorí vystavujú novinárov desiatkam obťažujúcich, vulgárnych a výhražných správ,“ upozorňuje Lukáš Diko z Investigatívneho centra Jána Kuciaka.

Rozhodnutie koalície, že nebude chodiť do diskusie Markízy, je podľa Márie Kolíkovej (SaS) ohrozením demokracie. „Ak sú to vládni politici a robia konkrétne kroky, aby slobodu médií ohrozili – relácie, duely, konkrétnych novinárov – je to vážny problém,“ povedala Kolíková. Vláda sa podľa poslanca Juraja Krúpu (SaS) snaží likvidovať médiá.

Novinár Aktualít Matej Príbelský čelil vlne nenávisti len preto, že si robil svoju prácu. Postupoval presne tak, ako novinár postupovať má. Nenarušil Rytmusovo súkromie, nešikanoval ho, ako tvrdí raper. Naopak, šikany sa dopustil práve Rytmus, pretože neuniesol jednoduché novinárske otázky, píše Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Televízia Markíza reaguje na bojkot vládnych politikov len oznámením, že v nedeľu reláciu Na telo odvysiela ako obvykle, hostí ešte oznámia. Do relácie doteraz chodili aj ministri Hlasu a SNS.

Koaliční lídri sa dohodli, že ich ministri budú bojkotovať Na telo televízie Markíza. Relácia Michala Kovačiča je dlhodobo najsledovanejšou politickou diskusiou v televíziách. Politici Smeru reláciu bojkotujú už dlhšie, chodili tam však ministri Hlasu aj politici SNS.

Vicepremiér Tomáš Taraba odmietol odpovedať redaktorovi Markízy s tým, že pre nich TV Markíza neexistuje. „Nebudeme chodiť do vašich politických debát, rozhodli sme sa tak na koaličnej rade,“ povedal Taraba.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba žiada televíziu Markíza, aby sa ospravedlnila, a ďalej útočí na redaktorku Martinu Törökovú. Vo videu vraví, že ak sa Törökovej nepáči, ako odpovedá, tak sa ich rozhovory „raz a navždy skončili“.

Televízia Markíza sa zastala svojej redaktorky Martiny Törökovej, ktorú sa snažil zosmiešniť minister životného prostredia Tomáš Taraba. Redaktorka ministrovi položila otázky v súvislosti s odstrelom medveďa, ten priamo neodpovedal a následne prekrúcal jej slová.

Ministerstvo kultúry neprijalo pozvanie do odbornej diskusie o budúcnosti RTVS. Dôvodom je, že finálny návrh zákona o RTVS ešte nie je hotový a verejná diskusia je tak vraj „predčasná“.

Medzinárodné novinárske organizácie vyzývajú slovenskú vládu, aby ukončili útoky na médiá. Zároveň žiadajú spoločnosť CME, ktorá vlastní televíziu Markíza, aby odolala tlaku politikov a zabezpečila novinársku nezávislosť.

Predseda vlády Robert Fico (Smer) so sebou nosí do lesa papierové vydanie Denníka N a používa ho na rozkurovanie, vyplýva z jeho slov na záver tlačovej besedy o sudcoch Najvyššieho súdu. Opísal, ako bol v lese, všetko bolo mokré a nič nechcelo horieť.

Moderátorka politickej diskusnej relácie TV Joj Na hrane Jana Krescanko Dibáková od štvrtka v televízii nepracuje a relácia nebude pokračovať. „Reláciu nebude moderovať nový moderátor a budem rada, keď na ňu budete spomínať v dobrom,“ napísala.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Andrej Danko chce vytvoriť národný mediálny úrad, ktorý má kontrolovať prácu novinárov. Tvrdí, že to od nás požaduje Európska únia, tá však žiaden nový úrad nechce. Slovensko už mediálneho regulátora má a tento rok by mal dostať nové kompetencie, vysvetľuje Filip Struhárik v MediaBrífingu.

Ak poradca premiéra Erik Kaliňák (Smer) žartoval o preverovaní účtov novinárov, tak to bol „nepodarený vtip“, reagoval Samuel Migaľ (Hlas). „Ak to bola pravda, tak sa pod to nepodpíšem“, dodal s tým, že ktokoľvek na Slovensku nesmie byť nezákonne lustrovaný, odpočúvaný, zvlášť nie novinári.

Ruský súd opäť predĺžil väzbu rusko-americkej novinárke Alsu Kurmaševovej, ktorá pracuje pre Rádio Slobodná Európa a žije s rodinou v Prahe. Úrady jej od júna bránia v odchode z Ruska a vinia ju okrem iného zo šírenia nepravdivých správ o vojne na Ukrajine.

USA pracujú na prepustení novinára Evana Gershkovicha každý deň, povedal Joe Biden na prvé výročie zadržania reportéra Wall Street Journal v Rusku. Súd mu na nedávnom pojednávaní po piaty raz predĺžil väzbu, tentoraz do 30. júna.

RTVS chystá kampaň na obhajobu verejnoprávnosti, spustí ju 2. apríla v rozhlase, televízii aj online. Chystá aj odbornú konferenciu, ktorá by sa mala konať 10. apríla.

Zamestnanci RTVS nevylučujú, že by mohli vstúpiť do štrajku, ak sa ju bude vláda ďalej snažiť ovládnuť. „V prípade pokračujúcej hrozby straty verejnoprávnosti a nezávislosti RTVS sme pripravení podniknúť ďalšie kroky na jej ochranu a na ochranu verejného záujmu. Náš odpor proti akýmkoľvek pokusom o ovládnutie RTVS sa bude stupňovať až na hranicu, ktorú nám umožňujú zákony,“ povedali na tlačovom brífingu.

Akcie firmy TMTG kontrolovanej Donaldom Trumpom debutovali na burze v New Yorku silným rastom. Na trhu Nasdaq si krátko po začiatku obchodovania pripisovali 45 %.

Zdá sa, že rovnaký kurz ako maďarské nabrali aj slovenské verejnoprávne médiá, píše Veronika Munk. „Dnešné dianie sa veľmi podobá na ovládnutie maďarských verejnoprávnych médií Fideszom.“

Naživo: Európsky akt o slobode médií a lepšia ochrana novinárov na Slovensku sú predmetom debaty europoslanca Vladimíra Bilčíka, šéfredaktorky SME Beáty Balogovej a riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja. Debatu organizuje Kancelária europarlamentu na Slovensku s katedrou žurnalistiky UK, moderuje reportér Denníka N Dušan Mikušovič.

Novinári zorganizovali plávanie na desiatich plážach po celom svete, aby tak vyjadrili solidaritu s americkým novinárom Evanom Gershkovichom, ktorého už rok väznia v Rusku. Novinár je známy ako milovník Brightonskej pláže v Británii.

Do iniciatívy Za slobodné médiá sa zapojili aj Lucia Satinská a Hana Lasicová, dcéry Júliusa Satinského a Milana Lasicu, ktorí počas normalizácie nesmeli slobodne tvoriť a objavovať sa na obrazovkách či v éteri. „Naši otcovia cenzúru zažili, nechceme to zažiť aj my. Postavme sa spoločne za slobodu médií,“ prihovárajú sa vo videu.

RTVS bez vplyvu politikov je jedným z hesiel novovznikajúcej občianskej iniciatívy Za slobodné médiá, ktorá vznikla na podporu nezávislých médií a verejnoprávnej RTVS. Iniciatívu podporili herci, umelci aj dlhoroční moderátori RTVS, ako Alena Heribanová, Martin Nikodým či komentátor Ladislav Borbély.

Návrh zákona, ktorým chce vláda zmeniť fungovanie RTVS, by sa dal opraviť. Otázka je, či to koalícia chce urobiť. „Myslím si, že je z oblasti science fiction, pretože by to bolo priamo proti deklarovanému cieľu, ktorý chcú vládne strany dosiahnuť,“ povedala odborníčka na médiá Marína Urbániková.

Keď chcú ľudia v RTVS brániť svoju nezávislosť, nepovažujem to za znak, že by sa nechali zaťahovať do politických bojov, vraví Marína Urbániková z Masarykovej univerzity v Brne. „Novinári a novinárky skrátka nemôžu fungovať ako nájomná pracovná sila, ktorá bude bezvýhradne plniť pokyny toho, kto je práve pri moci.“

Marína Urbániková. Foto - archív MU

Šéfredaktor Korzára Jaroslav Vrábeľ zomrel vo veku 44 rokov. Vo východoslovenskom denníku pracoval takmer štvrťstoročie. Začínal ako športový redaktor, posledných osem rokov redakciu viedol. (korzár)

Lifestylový časopis Maxim robí kampaň Petrovi Pellegrinimu, dal ho aj na titulku namiesto sporo odetých modeliek, ktorými sa tento typ časopisov prezentuje. Okrem propagačného rozhovoru zverejnil Maxim aj Pellegriniho príhovor, v ktorom vyzval ľudí na účasť vo voľbách. Žiadny iný kandidát nedostal v časopise priestor na vyjadrenie.

Zástupcovia kultúrnej scény spustili petíciu za úplné stiahnutie návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. „Žiadame Národnú radu, aby zastavila rokovanie o tomto návrhu zákona a požiadala vládu o predloženie návrhu nového zákona,“ uvádzajú v petícii, ku ktorej sa pridalo aj niekoľko opozičných poslankýň a poslancov.

Napriek popularite streamovacích služieb trávime stále najviac času s klasickou televíziou, ukázali dáta z Británie. Televízia tvorí 63 % zo sledovaných minút na všetkých zariadeniach. Ľudia trávia sledovaním reklám 17 minút denne.

Moderátori a reportéri televízie Markíza zakladajú odbory. Reagujú tak na rastúce napätie v redakcii spravodajstva a publicistiky. Štatutárny orgán odborov tvoria Viktor Vincze, Michal Kovačič, Adel Ghannam, Gabriela Kajtárová, Martina Töroková, Viktor Serebryakov, Lukáš Zuzelka a Juraj Pruša.

Michal Kovačič a Viktor Vincze. Foto – N

Iveta Radičová, Magda Vášáryová, Peter Bebjak, Zuzana Krónerová a ďalšie osobnosti podpísali verejnú výzvu rodine Kellnerovcov, ktorá vlastní cez PPF televíziu Markíza. Žiadajú zastavenie politických tlakov v televízii. „S vlastníctvom médií sa viaže aj obrovská spoločenská zodpovednosť a v zlomových časoch to platí dvojnásobne,“ upozorňujú.

Výzvu na zachovanie verejnoprávnej RTVS podpísalo 1203 zamestnancov a spolupracovníkov, informoval jeden z jej iniciátorov Miroslav Frindt. Iniciatíva chce naďalej upozorňovať na pripravovaný návrh o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý ohrozuje nezávislosť verejnoprávneho vysielanie.

Hlas podporuje zmeny v RTVS, a to personálne, ekonomické aj programové, povedal minister Erik Tomáš, podľa ktorého si dnes toto médium „neplní svoj verejnoprávny účel“. Konečná podoba zmien však vraj ešte nie je dohodnutá. „Zákon je len na začiatku, každý ho bude môcť pripomienkovať,“ povedal v diskusii na TA3.

Mám pravidelne sa ozývajúcich hejterov, ktorí kopírujú výroky politikov alebo ‚hviezd‘ dezinfoscény,“ hovorí moderátorka Jana Krescanko Dibáková. Súdny spor, ktorý sa týka urážok voči nej, trvá už päť rokov. „Cítim bezmocnosť z toho, že sa nevieme dopracovať k výsledku,“ vraví v rozhovore.

Peter Weiss a Boris Zala obvinili denník Pravda z cenzúry a ukončili s ním spoluprácu. Tvrdia, že šéf obsahu im odmietol publikovať alebo žiadal výrazne upraviť komentáre, v ktorých kritizovali Roberta Fica. V Pravde zverejňovali svoje názory niekoľko rokov.

Peter Weiss a Boris Zala. Foto N – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček

Médiá by sa nemali zaoberať samy sebou, politici im však nedávajú inú možnosť, píše Jana Shemesh o situácii okolo RTVS či Markízy. „Odvádza to pozornosť a oberá o sily a nikto v médiách to nerobí rád. Našou úlohou je informovať, klásť otázky, komentovať a pri tom rešpektovať etické pravidlá, ktoré si stanovili naše redakcie a ku ktorým sme sa prihlásili. Keď však mocní strácajú zábrany, musíme sa ozvať.“

Protestným listom redaktorov Markízy proti novému šéfovi spravodajstva sa zaoberala redakčná rada CME. Jej zástupcovia hovorili s redaktormi v Bratislave a dospeli k názoru, že centrum spravodajstva a publicistiky televízie Markíza dodržiava štandardy etickej a profesionálnej žurnalistiky a dbá na zásady objektivity, nestrannosti a vecnej správnosti.

Členom Rady RTVS sa nepáčilo, že v televíznych správach odzneli kritické slová režiséra Petra Bebjaka o situácii na Slovensku, ktoré predniesol na odovzdávaní cien Český lev. „Toto je z môjho pohľadu absolútne zneužitie verejnoprávneho priestoru nevhodným spôsobom,“ povedal predseda rady Igor Gallo. Šéfka spravodajstva Mária Hlucháňová povedala, že rada má v kritike pravdu, všíma si MediaBrífing.

Napätie medzi reportérmi Markízy a vedením televízie pretrváva. Protestný list redakcie pomenúva zásahy do ich novinárskej práce a zachytáva aj to, ako sa nový riaditeľ správ Michal Kratochvíl snažil zastaviť pozvanie do diskusnej relácie Na telo plus pre špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Na štvrtkovej porade redakcie s vedením odznelo, že Kratochvíl v januári pri debate o tom použil slová, že „Lipšic je v Prahe červené súkno“.

Francúzsky námorný dopravca CMA CGM chce za 1,55 miliardy eur kúpiť firmu Altice Media, ktorá vlastní spravodajský kanál BFM TV. Jej šéf Rodolphe Saadé chce vo Francúzsku vytvoriť veľký mediálny konglomerát.

Nový riaditeľ správ Markízy Michal Kratochvíl sa pokúsil zasahovať do výberu hostí v debate Na telo plus. Už pár týždňov po svojom nástupe chcel zrušiť účasť špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica v internetovej verzii politickej debaty Na telo. Argumentoval slovami, že „Lipšic je v Prahe červené súkno“.

Januárová epizóda Na telo plus s Danielom Lipšicom. Zdroj - Facebook Na telo

Nové na Dennikn.sk

18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlom 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla inflácia 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej ceste 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničím 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželom 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbil 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam? 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotik 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanie 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočet 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinár 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa) 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovuje 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestá 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať) 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiách 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš Bálint 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci  12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami 11:00Týždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne  10:44Rekonštrukcie starých budov sú už povinné. Slovensko to nepodporilo 10:41Dvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad)