Britský ultrabežec Russ Cook ako prvý na svete prebehol naprieč celou Afrikou, čelil pri tom prepadnutiu, mužom s mačetami, únosu aj otrave jedlom. Brit bežal takmer rok a po 16-tisíc kilometroch priznal, že je „trochu unavený”. Pre charitu vyzbieral viac ako milión eur.

Mesto Praha muselo počas dnešného polmaratónu aktivovať na vyše dve hodiny traumaplán. Zdravotné problémy mali z dôvodu veľkého tepla desiatky bežcov. Viacerí skolabovali, keď čakali na účastnícku medailu. (idnes)

Najťažšie bežecké preteky Barkley Marathons dokončila prvá žena, podarilo sa jej to 99 sekúnd pred uplynutím 60-hodinového časového limitu. Jasmin Parisová má 40 rokov, je vedkyňa, dvojnásobná mama a má český pôvod. Dokážeme viac, než si myslíme, odkazuje ženám aj každému, kto si neverí.

Nórsky bežec Jakob Ingebrigtsen nemusel pretekať, aby vyvolal rozruch. Nie som arogantný, súperom chýba kvalita a dopuje sa viac, hovorí v rozhovore. Priznáva, že po olympijskom zlate prišla prázdnota, a sám chce ukončiť debatu o tom, kto je najlepší v histórii.

Keňan Eliud Kipchoge prežil na maratóne v Tokiu veľkú krízu, počas nej bežal podobne rýchlo ako ženská víťazka Sutume Kebedeová a skončil desiaty. Najznámejší vytrvalec sveta má v auguste Paríži obhajovať olympijské zlato. Odborníci naznačujú, že jeho štart nemusí byť pre Keňu najlepšou voľbou.

Môžete behať celý život, aj tak asi priberiete tuk, tvrdí štúdia z Fínska, ktorá zároveň opisuje, ako chudnúť aj vo vyššom veku. Podľa výskumu mali bývalí vrcholoví vytrvalci a šprintéri najmenej tuku, no aj oni v seniorskom veku priberali. Siloví športovci priberali ešte viac, ale vyhli sa zásadnému úbytku svalov.

Držiteľ svetového rekordu v maratóne Kelvin Kiptum zomrel vo veku 24 rokov. Kenský bežec zahynul spolu so svojím trénerom pri automobilovej nehode. Kiptum rekord vytvoril vlani na maratóne v Chicagu časom 2:00:35.

Kelvin Kiptum. Foto – AP

Pri zostavení tréningového plánu je dôležitá aj športová história, hovorí kondičný tréner Marek Vojník. „Ak bol niekto zvyknutý na 40 km za týždeň, no chcel by behať viac, objem treba zvyšovať postupne, nie hneď preskočiť na sto kilometrov,” radí.

Niekedy od zverencov žiadam, aby nerobili vôbec nič, hovorí kondičný tréner Marek Vojník. „Po vrchole sezóny, keď nás už nečakajú ďalšie preteky, odporúčam dať si úplnú pauzu od športu, ktorý je pre nás tým hlavným. Zverencom nechávam minimálne týždeň až 10 dní úplný oddych.“

Nórsky bežec Jakob Ingebrigtsen vynechá tohtoročné halové majstrovstvá sveta v Glasgowe. Dôvodom sú zdravotné problémy, ktoré narušili jeho tréningový plán.

Kanadský dokumentarista Ben Pobjoy prebehol za rok rekordných 242 maratónov a bežal aj cez Bratislavu. Je to skvelé mesto s chaotickou architektúrou, nezničené turistami, zapísal si do poznámok. Píše aj o vtipných sochách v centre, no najviac ho zaskočila nudapláž za mestom.

Ako začať s behom: stačí aj 20 minút. Pichanie v boku časom ustúpi, ak to robíte správne, radí atletický tréner Štefan Mereš. „Keď sa tesne pred behom najeme, tráviace orgány nedovolia bránici naťahovať sa v plnom rozsahu, čo sa môže opäť prejaviť pocitom pichania v boku,” hovorí.

Chcete začať behať v chlade? Newsletter Týždeň v zdraví vysvetľuje, že chlad má tendenciu pôsobiť na telo tak, že je stuhnuté a napäté, takže pred zimným behom je dôležitá aj správna dynamická rozcvička.

Newsletter Výklus sumarizuje bežecké momenty roka. Je medzi nimi päť maratónov Zdena Cháru, víťazstvo Orbána aj výkony atlétok Viktórie Forster a Gabriely Gajanovej. Kľúčovým pojmom bol maratón a svetový rekord, o akom si experti pred rokom ani netrúfli uvažovať.

Experti odpovedali na otázku či je pre zdravie lepší beh alebo chôdza. Ak ide o dlhovekosť, jasným víťazom sa stal beh, ktorý bol podľa štúdií trikrát efektívnejší. Napriek tomu je chôdza pre niektorých ľudí vhodnejšia, kľúčová je aj pravidelnosť.

Švédska atlétka Emilia Brangefältová patrila k veľkým talentom, po zdravotných problémoch zomrela samovraždou. „Moje telo sa vyplo, je ťažké žiť bez behu. Dva 48- a 45-kilometrové preteky za necelý mesiac boli na 21-ročné dievča zrejme príliš,“ napísala. Odborník upozorňuje rodičov a trénerov, že sú v živote dôležitejšie veci ako športové úspechy.

Zo zle zvolenej športovej podprsenky sa vám môže horšie dýchať, čo ovplyvní váš výkon, a zároveň vás môžu rozbolieť prsia, hovorí trénerka Romana Kiapešová. „Pod lem správne zvolenej podprsenky by sme mali vedieť dať dva prsty,“ vysvetľuje.

Odborníci doteraz tvrdili, že tréning neskoro večer môže ovplyvniť kvalitu spánku, najnovšie výskumy to však nepotvrdzujú. „Naplánujte si deň tak, aby ste prestali behať minimálne hodinu pred spaním,“ radí Bob Wright, riaditeľ zdravotníckeho centra, ktoré sa zameriava na životný štýl.

Trvalo mi 70 kilometrov, kým som sa rozbehol, opisuje veterán z Kremnice, ako vyhral prestížne preteky pod Mont Blancom. Vladimír Buchal má 60 rokov, ultrabeh objavil nedávno, no medzi rovesníkmi už patrí k špičke. V rozhovore opisuje, čomu vďačí za vitalitu a ako sa zlepšil v teréne, o cvičení a regenerácii aj o ľuďoch, ktorí začínajú po štyridsiatke.

Vladimír Buchal. Foto N – Peter Kováč

Bratia Ingebrigtsenovci obvinili otca a bývalého trénera z násilia, tvrdia, že bol agresívny a vyrastali v strachu, on to odmieta. Henrik, Filip a Jakob, ktorých preslávili bežecké úspechy, sa s otcom rozišli vlani vo februári, ako dôvod uviedli zdravotné problémy, teraz prvýkrát priznali, že za odlúčením sú hlboké vzťahové rozpory.

Tréningy maratónskeho rekordéra Kiptuma nekopírujte, proti pretrénovaniu pomáha aj Borgova škála, radí popredný český atletický tréner Jan Pernica. V rozhovore vysvetľuje príčiny maratónskeho vzostupu, opisuje svoju tréningovú filozofiu a vraví aj o tom, že dianie v oblasti bežeckej obuvi pripomína preteky ako zo studenej vojny.

Nového maratónskeho svetového rekordéra varujú, že ak neuberie zo svojich tréningov, skončí veľmi zle. Vysvetľujeme, kto je Kelvin Kiptum, ktorý v nedeľu v Chicagu zabehol čas 2:00:35 h, ako je možné, že mladý neznámy Keňan behá tak rýchlo, ako mu pomohli supertopánky, kde má rezervy a či zabehne maratón pod dve hodiny.

Martin Hatala začal behať v štyridsiatke, teraz prebehol od Maďarska na Gerlach za 30 hodín či cestu SNP za deväť a pol dňa. Ultrabeh je ako návyková látka, hovorí v rozhovore. Takisto vysvetľuje, ako trénuje, ako často mení obuv či to, kde sa podľa jeho skúseností na Slovensku mení dobrosrdečnosť ľudí.

Hoci Erling Haaland patrí medzi najrýchlejších futbalistov na svete, jeho štýlu sa často vysmievajú. Čísla má však porovnateľné so svetovými šprintérmi. Ak ani vy nebeháte predpisovo, na predchádzanie zranení vám môžu pomôcť konkrétne cviky, ktoré zrejme robí aj Haaland.

Keď atletické preteky v Indii navštívili dopingoví komisári, polovica atlétov zmizla, z ôsmich šprintérov zostal jediný a EPO upchal toalety. Utiekli aj dorastenci, inú juniorku naháňali na trati. Príbeh, ktorý sa odohral minulý týždeň v Naí Dillí, ukazuje, aký veľký problém má India s dopingom, štatisticky sú na tom horšie už len Rusi.

Bežeckí tréneri a bežci radia, kedy je vhodné zrušiť prípravu na maratón. Bežať napriek zraneniam môže byť nebezpečné a problémom sú aj chýbajúci tréningový objem či motivácia.

Keď Július Huszthy z Levoče pribral pätnásť kíl, zmenil šport a za tri roky sa z neho stal úspešný ultramaratónec. Tento mesiac zvládol 160-kilometrové preteky v Bulharsku a skončil piaty. Dnes žije v Bratislave, tréningy stíha kombinovať s prácou čašníka. V rozhovore opisuje, ako a kde trénuje a vďaka čomu sa zlepšil.

Július Huszthy. Foto – archív J. H.

Tie topánky nenávidím, môžu byt až príliš dobré, píše juhoafrický vedec o bežeckej novinke od Adidasu za 500 eur. Z argumentov expertov zároveň vyplýva, že obuv, ktorá v nedeľu prispela k veľkému zlepšeniu svetového rekordu v maratóne, sa rekreačným bežcom kupovať neoplatí. Dokonca hrozí, že v topánkach budete ešte pomalší.

Veľké zlepšenie ženského maratónskeho svetového rekordu prináša aj výrazný posun v oblasti bežeckej obuvi. Tigist Assefová prekonala rekord o viac než dve minúty v „najľahších maratónkach na svete”, ktoré sú jednorazové a stoja 500 eur. Etiópčanka v roku 2016 vyhrala beh na 800 metrov v Šamoríne a mala byť hviezdou stredných tratí. Lenže o pár týždňov sa jej karéra zmenila.

Adidas uviedol na trh topánky, v ktorých etiópska bežkyňa Tigist Assefová prekonala svetový rekord v maratóne. Cena modelu Adizero Adios Pro Evo 1 na Slovensku je 500 eur, topánky sú navrhnuté iba na ubehnutie jedného maratónu.

Sacharidy na pár dní vynecháme, od stredy ich príjem zvýšime. Vyhneme sa behu, vláknine aj rýchlemu úvodu, dôležitá je hydratácia a spánok, hovoria najlepší slovenskí maratónci. V ankete opisujú diétu týždeň pred štartom v Košiciach, hovoria o tréningu, občerstvovaní aj o taktike na trati.

Michal Kováč, Marek Hladík, Matúš Hujsa, Marián Zimmermann a Miroslav Ilavský. Foto – TASR a N

Bežci by sa mali zmieriť s tým, že neexistuje obuv, ktorá ich stopercentne ochráni pred zranením, zhodujú sa odborníci. Pomáha však prevencia, napríklad včasná výmena opotrebovanej obuvi. Odporúčajú aj obmieňanie topánok medzi tréningami; obuv sa dlhšie „regeneruje” a chodidlo zapojí iné mikrosvaly.

Experti radia, ako si vybrať bežeckú obuv: Za 50 eur kvalitu nečakajte, mäkký dopad aj ochranu členka preceňujeme. Subjektívny pocit považujú za kľúčový, no rady od odborníka majú zmysel. Vysvetľujú, ako pomôcť zdraviu chodidla aj životnosti obuvi a aké úskalia má mäkká podrážka či obuv bez tlmenia.

Keď čašník z Levoče Július Huszthy pribral pätnásť kíl, zmenil šport a za tri roky sa z neho stal úspešný ultramaratónec. 36-ročný bežec dnes žije v Bratislave, v rozhovore opisuje, vďaka čomu sa zlepšil, ako sa stravuje či kde trénuje. Pred pár dňami zvládol 160-kilometrové preteky v Bulharsku a skončil piaty.

Ak sa chystáte na maratón či polmaratón do Košíc, tento týždeň je posledný, keď ešte môžete pridať, prijateľná je aj vyššia únava. Vysvetľujeme, ako by mal vyzerať mesiac pred maratónom, aké tréningy absolvujú vrcholoví bežci a aké stravovanie a životospráva pomôžu k lepšiemu výkonu. Posledný ťažký tréning absolvujte 14 dní pred štartom.

Nórskych bežcov sme sa pýtali, ako trénujú, ročný plán opísali dvoma vetami. Ich metóda, ktorá je dnes trendom, pomáha aj amatérom, má však úskalia. Kľúčové je, aby sa telo príliš nevyčerpalo a zvládlo ešte viac kilometrov. Tréning je však individualizovaný, aj preto sa dodnes nepresadil v Keni.

Cez víkend sa koná tímový štafetový beh Od Tatier k Dunaju, tréneri radia, ako ho zvládnuť bez komplikácií. Vezmite si galón vody, aspoň tri sady oblečenia a dva páry topánok. Otvorene hovorte o výkonnostných očakávaniach, veľa pite a jedzte, ideálne hneď po dokončení svojho úseku.

V pripravovanom dokumente Petra Kerekesa o košickom maratóne mal účinkovať aj František Kapcár, krátko pred začiatkom nakrúcania však zomrel. Kapcár bol desaťročia členom organizačného tímu. Napriek tomu vo filme bude, dokonca vo významnej úlohe. „Nebudú to len zábery alebo jeho vyjadrenia z archívu.“

Režisér Peter Kerekes nakrúca vyše dvojhodinový dokument o košickom maratóne, ktorý oslavuje storočnicu. „Maratónci sú ľudia, ktorí chcú behať. Ale my sme našli Košičanov, ktorí museli behať. Museli utekať, aby si zachránili život,“ hovorí. Tie príbehy sú podľa neho také silné, že keby nezohnal peniaze na film, napísal by o nich knihu.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Beh v noci netrénujte, jedzte hneď a veľa, vezmite si galón vody. Tréneri radia, ako zvládnuť dlhé štafetové tímové behy. „Týždeň pred pretekmi už nič nadobehnete, môžete však veľa pokaziť. Na trati si dám najradšej cestoviny, beriem si tri súpravy oblečenia,“ hovorí maratónec Marcel Matanin, ktorý takéto podujatie bežal už štyrikrát.

Becca Pizzi z Bostonu, ktorá bežecky pripravuje Zdena Cháru, odbehla sedem maratónov za sedem dní na siedmich kontinentoch. Najťažší bol na Antarktíde. Okrem trénovania iných aj preteká, vychováva dcéru, prevádzkuje centrum voľného času aj zmrzlináreň. Deň začínam o 4.30 a končím o 21.30, môže sa to zdať hektické, ale žijem šťastný život, hovorí.

V príprave na maratón Zdeno Chára odbehol 80 až 110 kilometrov týždenne, trénoval aj na atletickej dráhe alebo v kopcoch. Keď prišla reč na podporu charity, súhlasil a iniciatívne navrhol aj ďalšiu organizáciu, aby jej pomohol. Chárova trénerka Becca Pizzi je presvedčená, že finiš na Bostonskom maratóne bol len jeho bežeckým začiatkom.

Zdeno dokončil maratón, potom ma prehovoril na 50 kilometrov. Zverenca s takou kondíciou som nemala, vraví Chárova bežecká trénerka. Becca Pizzi v rozhovore spomína, ako Cháru oslovila, ako presne trénovali a ako sa cítila na trati. Občas som mala pocit, že som na „Zdeno Chára Parade“, nie na Bostonskom maratóne.

Slovenská atletika má za sebou výnimočný týždeň. Získala medailu na majstrovstvách sveta, 19-ročný šprintér výrazne prekonal Volkove juniorské rekordy a osemstovkárka Gabriela Gajanová sa zaradila medzi svetovú špičku. Pozitívnou správou je aj vek zainteresovaných, ktorý dáva nádej na ďalšie napredovanie.

Kĺb nie je ako pneumatika z auta, ktorá sa pohybom opotrebuje, hovorí vedec, ktorého výskum ukázal, že rekreačný maratónsky beh nie je pre kolenný a bedrový kĺb rizikový. Problémom je skôr nadváha či vyšší vek. Rizikovou skupinou sú však elitní vytrvalci.

Umelú inteligenciu už využívajú aj domáce telocvične a z počítačov sa stávajú osobní tréneri. Vedecký pokrok mení aj svet športu a fitnes a môže pomôcť k lepšiemu zdraviu aj kvalitnejším výkonom. Výmena trénera za počítač prináša aj finančnú úsporu, napriek tomu stále nejde o dobrý nápad.

Na maratónskej scéne sa objavil bežec, u ktorého sa zdá reálne, že raz pokorí hranicu dvoch hodín. 23-ročný neznámy Keňan Kelvin Kiptum bežal len dva maratóny, zakaždým začal s rezervou a potom zrýchlil tak, ako to nedokázal nikto pred ním. V nedeľu vyhral maratón v Londýne, podmienky neboli ideálne, no od svetového rekordu ho delilo len 16 sekúnd.

Keňan Eliud Kipchoge na maratóne v Bostone utrpel len druhú veľkú prehru v kariére, ktorá je výstrahou pred olympiádou v Paríži. Svetovému rekordérovi súperi ušli v najťažšom kopci a potvrdili sa obavy, že v členitom teréne nebude taký dominantný. Parížska trať bude ešte kopcovitejšia ako v Bostone.

Zapotil sa vôbec? žartovali o Chárovi, keď s úsmevom dokončil maratón v Bostone. 46-ročný bývalý hokejista výkonom na náročnej trati prekvapil a bolo vidieť, že ak by chcel, dokázal by bežať aj rýchlejšie. V cieli však priznal, že sa na 42-kilometrový beh tvrdo pripravoval a odpovedal aj na otázku, či bol maratón ťažší ako hokejové zápasy.

Zdeno Chára v cieli Bostonského maratónu. Foto – AP

Nevidím pokrok, čo robím zle? Hmotnosť o našom zdraví nepovie všetko a môže zatieniť progres v tréningu. „Kondícia je z pohľadu zdravia, ale aj celkového rizika chorobnosti a úmrtnosti dôležitejšia ako naša hmotnosť,“ píše The New York Times.

Nové na Dennikn.sk

19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličov 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrie 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotu 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom Pčolinským 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať? 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvót 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky) 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičku 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikli 17:29Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanie 17:13Shooty: Suplent 17:08Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečné 17:07My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočne 16:56Na semafore Obnov dom naďalej svieti červená a minister Taraba sa chváli, ako to rieši 16:54Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierky 16:19Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia Maďarov 16:07Prečo by učiteľ nemal spať so študentkou? Zbierka esejí Právo na sex sa zaoberá hranicami vzťahov, túžbou aj pornografiou 15:58V čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigary 15:58Novým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebude 14:47Danglár: Rys v ohrození 14:26Povinná vojenčina v 21. storočí? Rodovo neutrálna a vyberá tých najlepších, ukazuje švédsky model 14:19Slovenka bola pri smrteľnom útoku na Černihiv: Kým sme prišli k úkrytu, už sme počuli tri výbuchy 13:59Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do sveta 13:57Slamerka Veroni Gyenge: Maďarská mládež na Slovensku veľmi túži po niečom, čo by patrilo aj jej, ale v politike takáto strana nie je 13:33V kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnosti 13:28„Ste pod papučou“, ale aj „konečne viem, čo si muž myslí“. Aké to je, keď ako Otcovia v plienkach rozprávame otvorene a do hĺbky 13:06Děj se co děj, nemáte se čeho bát 12:41Aktivista Marek Mach: Konšpirátorov ani politikov sa nebojím. S bojom proti hoaxom neprestanem ani vo Švédsku 12:26Povodne v Dubaji spájali s umelo vyvolaným dažďom. Čo hovoria dôkazy? 11:58Dohoda KDH s Tarabom znamená, že okrem medveďov budú ľahšie strieľať aj rysy a vlky