Predčasné dôchodky sa vláde vymkli spod kontroly – dostáva ich 24-tisíc ľudí, pred rokom ich bolo 13-tisíc. V priemere sú o 76 eur vyššie ako riadne penzie a mesačné náklady na ne narástli z 8 na 24 miliónov. Minister práce Erik Tomáš ich chce osekať, ale vláda to odložila na obdobie po prezidentských voľbách.

Valorizácia výsluhových dôchodkov pre policajtov je schválená vo výške 14,5 %, vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok s tým, že by mala stáť zhruba 40 miliónov eur. Nadácia Zastavme korupciu deň predtým upozornila, že políciu čakajú škrty súvisiace so šetrením a plánovaná valorizácia o 14,6 % nebude.

SaS sa obáva, že vláda bude chcieť zvýšiť DPH a siahnuť na druhý dôchodkový pilier. V druhom prípade sa opozičná strana opiera najmä o blogy štátneho tajomníka ministerstva práce Branislava Ondruša zo začiatku mesiaca.

O požiadavke SNS nadviazať minimálny dôchodok na priemernú mzdu bude rokovať koaličná rada, reagoval Hlas. Strana Andreja Danka tým podmienila podporu návrhu Erika Tomáša na rýchlejšie zvyšovanie minimálnej mzdy.

SNS podmienila podporu rýchlejšieho zvyšovania minimálnej mzdy obnovením automatu na minimálny dôchodok. Tak ako v minulosti by mal podľa strany predstavovať 33 percent priemernej mzdy.

OECD navrhla, aby 13. dôchodky dostávali len chudobní dôchodcovia a rodičovský dôchodok sa úplne zrušil. „Je pravda, že na 13. dôchodok slovenská ekonomika nedokáže vyprodukovať dosť peňazí. Musíme si požičiavať,“ píše ekonóm Vladimír Baláž o správe OECD o našom dôchodkovom systéme.

Kooperativa získa 10 percent akcií v doplnkovej dôchodkovej spoločnosti Stabilita DDS. Väčšinu akcií vo firme vlastnia štátne ŽSR a skupina IAD Investments, s tou podpísala Kooperativa memorandum o spolupráci.

Štyridsiatnici by bez zásahov Ficových vlád do druhého piliera mohli mať aj o polovicu vyššie dôchodky. Platí to za predpokladu, že si sporia v akciách. Podľa odhadov výskumníkov z Oranžovej obálky to ešte výraznejšie zasiahne budúce dôchodky mladších sporiteľov.

Za pôžičky platí vláda vyššie prirážky ako Portugalsko, Španielsko alebo Taliansko, ktoré je známe vysokým zadlžením. To sa prejaví na výške úrokov na úvery, hovorí finančník Michal Nalevanko. Predpokladá, že hypotéky tak skoro nezlacnejú, a v blízkej budúcnosti budú aj vyššie ako dnes.

Výška všeobecného vymeriavacieho základu za rok 2023 je 17 160 eur, informovala Sociálna poisťovňa. Od tohto údaja sa odvíjajú odvody, dôchodky a ďalšie dávky – nemocenské, úrazové, garančné a dávky v nezamestnanosti.

Ak ste štyridsiatnik, druhý pilier vám môže zvýšiť celkový dôchodok, ukazujú modelové prepočty odborníkov z Oranžovej obálky. Prinášame porovnanie výšky prvého dôchodku dnešných tridsiatnikov, štyridsiatnikov či päťdesiatnikov podľa rôznej výšky príjmu.

Dnešným tridsiatnikom a štyridsiatnikom sa oplatí byť v druhom pilieri a sporiť si v indexovom fonde. Ich dôchodok by mal byť bez ohľadu na výšku platu vyšší, ako keby im ho vyplácala iba Sociálna poisťovňa, ukazujú modelové príklady odborníkov z Oranžovej obálky.

Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš v blogu žiadal povinné garancie v druhom pilieri. Tvrdil, že by sa mali týkať všetkých fondov vrátane akciových a indexových napríklad na päť rokov a vzťahovali by sa aj na výnosy.

Rodičovský dôchodok štát v tomto roku vyplatí jednorazovo v júni. Dostane ho vyše 908-tisíc penzistov. Najvyšší mesačný dôchodok na jedno dieťa by mal byť 23,50 eura, priemerný 15 eur. Priemerne by mal penzista dostať za rok 338,40 eura, oznámil minister práce Erik Tomáš.

Erik Tomáš tvrdí, že chce rokovať s opozíciou o zmenách v rodičovskom dôchodku. Nahradil by ho spätným prepočítaním penzií tak, aby sa obdobie materskej či rodičovskej dovolenky rátalo, ako keby ľudia pracovali a poberali svoju mzdu.

Aj Taliansku už klesajú úroky za pôžičky rýchlejšie ako Slovensku. Ficova vláda je tu už skoro pol roka, takže mohla posielať hodnoverné signály finančným trhom, aby aj naše úroky klesali, hovorí v podcaste člen rozpočtovej rady Martin Šuster. „Zatiaľ sa jej to nepodarilo.“

Zastavenie eurofondov by malo dramatický dosah na verejné investície, hovorí člen rozpočtovej rady Martin Šuster. Bez týchto investícií by ekonomika v ďalších rokoch ročne rástla len o niečo viac ako percento. V podcaste takisto vraví, že v súčasnosti z druhého piliera viac benefitujú sporitelia ako štát.

Foto N - Vladimír Šimíček

Rozpočtová rada zverejnila kalkulačku, v ktorej si môžete vypočítať, kedy môžete ísť do dôchodku. Výpočet predpokladá zachovanie terajšej legislatívy a nárast priemernej dĺžky života v starobe v budúcnosti.

Zvýšené trináste dôchodky zhoršia schodok verejných financií o 0,4 až 0,5 percenta HDP ročne, píše rozpočtová rada. Parlament vládny návrh schválil zatiaľ v prvom čítaní, rozhodujúce hlasovanie sa očakáva na ďalšej schôdzi.

PS hovorí, že vláda si zvyšovaním trinástych dôchodkov kupuje voličov a ohrozuje peniaze z plánu obnovy. Návrh dnes prešiel v parlamente prvým čítaním, PS sa zdržalo hlasovania.

Zvýšenie trinástych dôchodkov prešlo v prvom čítaní, opozičné strany sa zväčša zdržali. Ak návrh prejde aj vo finálnom hlasovaní, napríklad starobní dôchodcovia budú mať trinásty dôchodok vyše 600 eur, stáť to tento rok bude vyše 800 miliónov eur.

Uniqa DDS dostala od centrálnej banky pokutu 20-tisíc eur. Dôchodková spoločnosť poskytujúca sporenie v treťom pilieri chybne informovala zákazníkov o prognózach ich budúceho dôchodku, píše portál Finsider. (finsider.sk)

Zamestnanosť na Slovensku oslabuje veľký počet žiadostí o predčasné dôchodky, píšu analytici ministerstva financií. Ku koncu minulého roka ich bolo 47-tisíc, bežný počet v minulosti býval 14-tisíc. Všímajú si aj nárast počtu živností po pandémii.

Len 16,7 % ľudí súhlasí s opatrením vlády znížiť príspevok do 2. dôchodkového piliera, vyplýva z prieskumu AKO pre reláciu TV Joj Na hrane. Naopak, s opatrením nesúhlasia šiesti z desiatich oslovených.

Sociálna poisťovňa vyplatí rodičovský dôchodok jednorazovo v júni. Pôvodný plán, ktorý v tomto roku predpokladal mesačné splátky, zmenila novela zákona o sociálnom poistení.

Sporíte si v II. pilieri a chystáte sa do penzie? Dôchodky sa vyplácajú tento rok po starom, schválené zmeny sa odkladajú až na rok 2026. Denník E odpovedá na otázky, kde treba požiadať o dôchodok z II. piliera, aké pravidlá platia pri doživotnom dôchodku, dočasnom dôchodku a programovom výbere celej nasporenej sumy.

Jednota dôchodcov sa sťažuje na prepočty rozpočtovej rady, podľa ktorej príjmy penzistov predbehli infláciu. Organizácia, ktorej predstaviteľ Michal Kotian vystupoval po boku vládnych politikov, chce dať údaje preveriť finančnému výboru parlamentu.

Príjem priemerného dôchodcu na Slovensku vlani predbehol rast inflácie, píše rozpočtová rada. Kúpyschopnosť penzistov sa podľa analytikov vrátila na úroveň spred inflačného šoku ešte pred 300-eurovým príspevkom k 13. dôchodku od Ficovej vlády.

Počet sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri vlani stúpol z 1,75 na 1,84 milióna. Časť ľudí vstúpila aj vďaka zvýšeniu hranice z 35 na 40 rokov. Viac než polovica úspor bola po zavedení predvolenej stratégie už v negarantovaných fondoch.

Erik Tomáš tvrdí, že zmeny v predčasných dôchodkoch predložiť nemôže, pretože opozícia robí obštrukcie. Naďalej nechcel povedať, čo navrhne. Na vysoký počet ľudí odchádzajúcich do predčasného dôchodku sa sťažovalo viacero firiem, napríklad dopravcovia či hydinári.

V tomto roku Sociálna poisťovňa vyplatí vyššie nemocenské, materské, tehotenské a ošetrovné. Materské už dostane aj absolventka školy, štúdium sa jej započíta do nemocenského poistenia. Nové minimálne poistné pre živnostníkov je 216,13 eura mesačne. Prinášame prehľad dávok.

Erik Tomáš hovorí, že na koaličnej rade mu ešte neprešli návrhy na zmeny v predčasných dôchodkoch. Na veľký počet zamestnancov odchádzajúcich do penzie sa sťažovali viaceré firmy, napríklad dopravcovia.

Návrh na zvýšenie trinásteho dôchodku prešiel vládou. Dôchodcovia by mali dostávať trinástu penziu podľa svojich priemerných dôchodkov, pri starobných dôchodcoch to vychádza na viac než 600 eur. Tento rok si to vyžiada takmer 830 miliónov eur.

Sociálna poisťovňa začala v týchto dňoch vyše 1,42 milióna penzistom vyplácať valorizované dôchodky. Staré penzie sa od januára zvýšili o 3,6 %, nové porastú o 14,5 %. Denník E sumarizuje všetky zmeny, ktoré čakajú dôchodcov v tomto roku.

Výkonnosť indexových fondov v druhom pilieri od ich vzniku je vyššia ako priemer podielových fondov s podobným rizikovo-výnosovým profilom za rovnaké obdobie. „Preto môžeme tvrdiť, že indexové fondy v druhom pilieri sú naozaj výkonné,“ hovorí šéfka Oranžovej obálky Daniela Danková.

Najviac v druhom pilieri zarábali vlani po debakli v roku 2022 indexové dôchodkové fondy, väčšina z nich mala výnos okolo 18 percent. Stratu vlani dosiahol len dôchodkový dlhopisový fond spoločnosti Uniqa.

Veľmi ma prekvapilo zvýšenie zdravotných odvodov aj obrovská banková daň, hovorí ekonóm Libor Melioris. Vraví, že pre verejné financie bude rozhodujúci budúci rok. Vláda bude musieť nájsť ďalšie 2,3 miliardy eur, no nebude mať už k dispozícii „neviditeľné“ opatrenia typu znižovanie odvodu do 2. piliera alebo ďalšia banková daň.

Foto N - Vladimír Šimíček

Najviac ohrozené chudobou sú neúplné rodiny s dieťaťom, potom rodiny s tromi a viac deťmi. Treťou skupinou sú dôchodcovia, no nie všetci, ale tí, ktorí žijú sami, hovorí šéfka tímu výskumníkov Oranžovej obálky Daniela Danková. „To sú tri kritické skupiny, ktoré potrebujú pomoc a vláda by sa im mala venovať.“

Foto N - Vladimír Šimíček

Zle sa tu majú najmä deti a ich rodičia, nie dôchodcovia, píše v komentári Konštantín Čikovský. „Keď sa šmejdi priživujú na priazni starších ľudí, majú mladí povinnosť ozvať sa.“

Erik Tomáš chce, aby v januári parlament zrýchlene schválil opatrenia v reakcii na nárast počtu žiadostí o predčasné dôchodky. Na konkrétnych riešeniach sa minister práce zatiaľ so zamestnávateľmi a s odborármi nedohodol.

Čo s genitáliami a čo s dôchodkami? pýta sa Ivan Štulajter. „Pre demokratické strany seniori predstavujú veľkú výzvu pred budúcimi demokratickými voľbami.“

Sociálna poisťovňa ponechá pre vysoký záujem o predčasné dôchodky predĺžené otváracie hodiny aj v decembri. Zvýšený počet žiadostí nastal po zmene zákona, viacerí zamestnávatelia sa sťažovali, že dôsledkom je nedostatok zamestnancov.

PS plánuje podať podnet na Ústavný súd pre vdovské dôchodky bezdetných ľudí. Považuje za diskrimináciu, že vdovské poberajú dva roky a potom musia čakať do starobného dôchodku. Tento rok vznikla preto aj petícia.

Ministerstvo financií predložilo na pondelkové rokovanie tripartity návrh rozpočtu na budúci rok. Plánuje v ňom deficit vo výške 5,97 percenta HDP, v tomto roku ho odhaduje vo výške 6,5 percenta. Nominálny deficit navrhuje znížiť o pol percentuálneho bodu. Na rok 2025 je plánovaný deficit vo výške 5 percent a v roku 2026 vo výške 4 percentá.

Zásah Ficovej vlády do druhého piliera zníži budúce dôchodky najmä mladým. Ich celkový dôchodok bude po prepočítaní na súčasné ceny nižší aj o desiatky eur. Parlament o znížení odvodu do druhého piliera rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Sociálna poisťovňa stanovila dôchodkovú hodnotu na budúci rok na 17,7688 eura. Je to kľúčové číslo na výpočet penzie. Podľa exministra práce Jozefa Mihála sa tak potvrdilo, že sa oplatí odísť do dôchodku ešte tento rok a platí to aj pri predčasných dôchodkoch.

Ficova vláda postavila ozdravenie verejných financií na zvyšovaní daní a poplatkov. Hoci to pocítia najmä firmy, zvýšené zdravotné odvody sa okrem živnostníkov môžu dotknúť aj zamestnancov. Vysvetľujeme, ako sa jednotlivé zmeny dotknú firiem a pracovníkov.

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností kritizovala zníženie príspevkov do druhého piliera. Opatrenie je súčasťou vládneho balíka za 1,5 miliardy eur, ktorým chce znížiť schodok a financovať zvýšené 13. dôchodky či pomoc s hypotékami.

Ministerstvo práce zverejnilo návrh na zvýšenie trinásteho dôchodku, starobní dôchodcovia by tak mali na budúci rok dostávať zhruba 600 eur. Zároveň chce posunúť aj zmenu vo výplatnej fáze dôchodkov z druhého piliera, podľa ktorej sa bude dať vybrať jednorazovo polovica nasporenej sumy.

Fico nemá potrebu zatajovať, že budúce dôchodky z druhého piliera sa použijú na vyplatenie rodičovského dôchodku, píše Newsfilter. „Dalo by sa povedať, že vládna koalícia neprekvapila. Vedeli sme, že ku konsolidácii verejných financií musí dôjsť, že značnú časť zaplatia ľudia a firmy. Účet je za posledné tri roky vysoký, vďaka ľuďom ako Fico, Matovič, Pellegrini, Danko či Krajniak stále rastie, niekto ho zaplatiť musí a Ficova vláda to nebude.“

Nové na Dennikn.sk

15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa) 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatier 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojny 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politiku 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončil 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch  12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na Ukrajine 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizoval 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebou 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu 11:23Kaliňák rozdáva pár dní pred voľbami mimoriadne odmeny vojakom aj úradníkom 10:57Otec mi povedal, že bude voliť Harabina, a čakal na moju reakciu. Ako sa počas Veľkej noci nepohádať o politike? 10:47Ako to číta Ivan Mikloš: Politika víťazí nad ekonomikou v USA aj na Slovensku. Je tu jeden zásadný rozdiel 09:23Onkologička Mriňáková: Pacientov s nádorom by sme mali operovať do dvoch týždňov, u nás sú to dva až tri mesiace 08:16Výprava na planétu mužov: reportáž z bojov na nultej línii pri Bachmute 08:04Danglár: Zakladateľ pozdravuje 07:49Mečiar, Harabin a Pellegrini 07:32Putin buď verí tomu, čo hovorí, alebo mu došli nápady 06:36Ekonomický newsfilter: Fico zahral maďarskou kartou a získal hlas Forróa pre Pellegriniho 06:31Ráno s NHL: Nastal zvláštny problém. Príbeh špičkového brankára, ktorý v Nashville prekazil prestavbuVčera 22:10Írsko bude mať prvého tiktokového premiéra. V politike začínal bojom za autistického brata (profil týždňa)Včera 20:27Pellegrini o lietadle: Nie je dôležité, kto ho vlastní, pre mňa už vôbec nieVčera 19:58Newsfilter: Korčokovi to zrazu ide, Pellegrini úplne uletelVčera 18:45Tento rok môžu ceny bytov ísť ešte dole, nálada v spoločnosti nie je dobrá, hovorí realitný maklér Čapo (+ podcast)Včera 18:44Údajného teroristu z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď už bol ministrom vnútra Šutaj EštokVčera 18:40Graf dňa: Používatelia Redditu pomohli sociálnej sieti k úspešnému vstupu na burzu, v budúcnosti ju môžu aj potopiťVčera 18:34Láska by nemala byť taká zložitá. Hlavní hrdinovia seriálu Young Royals čelia v závere kyberšikane aj generačnej traume