Obedy zadarmo

Dotácie na obedy budú mať aj žiaci prvých až štvrtých ročníkov osemročných gymnázií. Za hlasovalo 110 zo 114 prítomných poslancov. Petra Krištúfková zo Sme rodina úpravu predložila pár dní po tom, čo na problém upozornil Denník N.

Pri zavádzaní obedov zadarmo pre školákov sa zabudlo na špecifikum osemročných gymnázií, predkladateľka zákona Petra Krištúfková zo Sme rodina teraz predloží návrh, ktorý zabezpečí stravu aj pre tieto deti. Riaditelia škôl hovoria, že takéto chyby vznikajú, keď sa zákony prijímajú narýchlo a neprejdú riadnym pripomienkovaním.

Dvakrát v Národnej rade rozhodli o obedoch zadarmo, dvakrát pri tom nemysleli na 20-tisíc školákov z osemročných gymnázií. Prvýkrát v roku 2019 pri návrhu Smeru, začiatkom roka to zopakovala Petra Krištúfková zo Sme rodina. V utorok informovala, že podáva návrh, v ktorom pribudnú aj títo školáci, ak zákon prejde, bude platný až od septembra.

Sme rodina chce rozšíriť dotácie na obedy aj na žiakov osemročných gymnázií. Parlament obnovil takzvané obedy zadarmo od mája, zatiaľ sa vzťahujú na žiakov základných škôl a posledného ročníka materskej školy.

Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský tvrdí, že odmietne dotáciu na stravu pre svoje dieťa. Odpovedal tým na výhradu, či nie sú obedy zadarmo plošnou a neadresnou pomocou. Podľa Pčolinského to tak nie je práve preto, lebo rodičia musia školu o obed zadarmo pre svoje dieťa požiadať zaslaním návratky škole. (rtvs)

Prezidentka odobrila zákon o pomoci v hmotnej núdzi. Dotácie na obedy pre deti v poslednom ročníku materských škôl a na základných školách sa obnovia od mája. Zmenil sa aj výpočet životného minima.

Obedy zadarmo sa vrátia. Podarilo sa ich však zhoršiť, píše Ábel Ravasz. „Rodičia majú písomne požiadať školu, ak chcú dotované obedy pre svoje deti. Ide o takmer nepochopiteľnú a škodlivú požiadavku. Jednou z hlavných výhod celoplošných obedov zadarmo predsa je, že sú automatické.“

Premiér Eduard Heger sa nechce ďalej vyjadrovať k výrokom ministra Rastislava Káčera o možnom nároku Maďarska na slovenské územia. Heger zdôraznil, že Káčerovi dôveruje a nemyslí si, že by mu mal byť odobraný rezort diplomacie. Slovensko a Maďarsko majú podľa Hegera aj naďalej dobré vzťahy.

Obnovenie plošných dotácií na školské obedy si tento rok podľa rozpočtovej rady vyžiada 100 miliónov eur, na budúci rok to bude vrátane úrokových nákladov 177 miliónov eur. Zmena prešla s podporou koaličných strán aj opozície.

Premiér Eduard Heger ešte aj deň po schválení „obedov zadarmo“ hovorí, že sa s návrhom nestotožnil. „Jasne som povedal, že sa musíme správať rozpočtovo zodpovedne,“ povedal. Za návrh hlasovalo aj OĽaNO a Igor Matovič aj dnes tvrdil, že Heger nebol na koaličnej rade proti.

Republiková únia zamestnávateľov sa sťažuje na hroziace nové dane pre opätovné zavedenie plošných dotácií na školské obedy. Novelu v utorok schválil parlament. Organizácia kritizuje, že o opatreniach s nimi opäť nikto nediskutoval.

Zadarmo je kľúčové slovo aktuálnej politiky, žiadne zadarmo však neexistuje, píše predseda SaS Richard Sulík. V blogu vysvetľuje, že obedy zadarmo budú stáť vyše 100 miliónov eur a zaplatia ich dnešní a budúci daňovníci.

Obedy zadarmo sú späť, ale tak, ako to len OĽaNO dokáže, píše Roman Pataj v Newsfiltri. „Zhrňme si to – de facto končiaca koalícia presadila niečo, čo sama zrušila, urobila to bez toho, aby jasne povedala, kde vezme peniaze, a z predsedu vlády znova urobila štatistu.“

Poslanci SaS podporili novelu zákona o hmotnej núdzi, aj keď nesúhlasia s obedmi zadarmo. Dotácia na stravovanie prešla cez pozmeňovací návrh, ktorý bol súčasťou zákona. Liberáli zdôrazňujú, že za samotný návrh obedov zadarmo nehlasovali, ale podporili zákon o hmotnej núdzi ako o celku, pretože upravuje sumy životného minima. Tie sa budú zvyšovať o mieru inflácie.

Naživo: Reakcia SaS k obedom zdarma

Obedy zadarmo štát zaplatí z regulovaného odvodu firiem. Podľa Igora Matoviča je fér, že si od týchto firiem štát vezme „približne deväť percent navyše“ a dá ich na dotáciu pre stravovanie.

Za posledné štyri roky menili politici obedy zadarmo trikrát, a to pred voľbami alebo po nich. Či budú obedy pre rodičov úplne zadarmo, nie je úplne jasné, o prípadných doplatkoch ešte musia rozhodnúť samosprávy, pod ktoré školy a ich jedálne patria.

Igor Matovič nesúhlasí s opätovným zavedením plošných dotácií na obedy v školách, ktoré chce presadiť Sme rodina. Obedy zadarmo koalícia v tomto volebnom období okresala, táto podpora sa okrem iného vylučuje s daňovým bonusom.

V týchto dňoch začnú zamestnávatelia vyplácať rodičom mzdu vyššiu o zvýšený daňový bonus. Ten je náhradou za klasické „obedy zadarmo“ pre pracujúcich rodičov, uviedla hovorkyňa ministra práce Eva Rovenská.

Pôda či pozemok patriace štátu v zastavanom území obce sa neprevedú na obce a mestá, ako navrhli opoziční poslanci Peter Pellegrini a Ján Ferenčák, plénum odmietlo ich novelu. Neprešiel ani návrh Hlasu na úpravu prídavku na dieťa a obedov zadarmo. (tasr)

Na júnovú schôdzu parlamentu sa dostane návrh, podľa ktorého si bude môcť každý rodič vybrať, či dostane finančný príspevok na obed pre dieťa, alebo dieťa dostane obed zadarmo v škole. Povedal to minister práce Milan Krajniak. (ta3)

Rodinné prídavky by sa mali zdvojnásobiť a obedy zadarmo pre deti by sa mali od septembra opäť zaviesť, navrhujú to poslanci Hlasu. Dosiahnuť to chcú novelami zákonov, ktoré predložili na júnovú schôdzu parlamentu.

Koalícia bude v parlamente opravovať dotácie na školské obedy, ktoré vlani obmedzila. Problémom je, že na budúci školský rok by desaťtisíce detí nemali ani bezplatné obedy, ani zvýšený daňový bonus, ktorý mali rodičia dostať ako náhradu.

Prezidentka nepodpísala novelu zákona, ktorá upravuje aj obedy zadarmo. Plénum dnes prelomilo jej veto a schválilo novelu v pôvodnom znení, bude platiť aj bez podpisu hlavy štátu. (tasr)

Prezidentka tvrdí, že urobila maximum pre to, aby poslanci nezamedzili prístup k obedom zadarmo pre takmer 50-tisíc detí v riziku chudoby. Reagovala tak na prelomenie veta pri novele zákona, ktorá obedy zadarmo upravuje.

Koaliční poslanci prelomili prezidentkino veto a znovu odhlasovali obmedzenie obedov zadarmo od augusta budúceho roka. Prezidentka spolu s analytikmi ministerstva financií upozorňovala, že 47-tisíc detí v riziku chudoby nedostane ani bezplatné obedy, ani vyšší daňový bonus.

Robert Fico (Smer) kritizuje, že koaliční poslanci zrušili obedy zadarmo pre školákov. „Zobrali ste 500-tisíc deťom teplé obedy. To je historický, heroický výkon tejto vlády,“ dodal.

Erik Tomáš (Hlas) kritizuje ministra Krajniaka, že ako opozičný politik hlasoval za takzvané obedy zadarmo a teraz ich ruší. „Skupina 510-tisíc detí, ktorí mali na tieto obedy nárok, sa zúži len na 61-tisíc detí rodičov v hmotnej núdzi,“ povedal Tomáš.

Obedy zadarmo sa upravia, okruh detí, na ktoré bude možné poskytnúť dotáciu, sa zúži. Schválený zákon ráta aj s vytvorením dvoch nových dotačných schém na podporu plnenia funkcií rodiny a dobrovoľníctva.

Robert Fico kritizuje snahu koalície zrušiť obedy zadarmo pre deti. „Je to výsmech, čo idú urobiť predstavitelia pravicovej vlády,“ povedal predseda Smeru. Kritizuje najmä stranu Sme rodina, ktorá obedy zadarmo v minulosti podporila.

Smer nebude hlasovať za zrušenie obedov zadarmo. Kritizuje ministra práce Milana Krajniaka za novelizácie zákonov, zmeny považuje za antisociálne a za prejavy klamstva koalície.

Erik Tomáš ukázal politický diletantizmus alebo úmyselne zavádza, keď hovorí, že vláda chce potajme zrušiť obedy zadarmo, tvrdí poslanec SaS Peter Cmorej. Pripomenul, že vláda ešte v júli predstavila súbor sociálnych opatrení, medzi ktorými bolo aj zrušenie obedov zadarmo a ich nahradenie daňovým bonusom.

Vláda chce zrušiť obedy zadarmo potichu a potajme, kritizuje strana Hlas. Podľa jej člena Erika Tomáša minister práce Milan Krajniak predložil na výbore pozmeňujúci návrh k pripravovanej novele zákona, z ktorého zrušenie obedov zadarmo vyplýva.

Obedy zadarmo sa budú vyplácať aj v prípade, že škola alebo jedáleň sú zatvorené, povedal minister práce Krajniak. Ak je zatvorená jedáleň a škola funguje, bude štát uhrádzať obedy prostredníctvom škôl rodičom. Ak je jedáleň otvorená a škola nefunguje, bude sa dotácia uhrádzať školám, aby mohli jedálne fungovať.

Rušenie obedov zadarmo: za rovnaké peniaze hrozia horšie vzdelávacie výsledky. O rizikách píšu v komentári štátni analytici Tomáš Hellebrandt a Michaela Bednárik.

Na tie najchudobnejšie deti sa znova zabudlo, píše Róbert Chovanculiak z inštitútu INESS. V komentári kritizuje, že namiesto do adresnej sociálnej pomoci sa peniaze ušetrené za zrušené plošné obedy zadarmo rozdávajú opäť plošne.

Všetky deti by mali mať obedy za rovnakých podmienok, píše Ábel Ravasz. Bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity a člen predsedníctva Most-Híd vysvetľuje, prečo by podľa neho mali zostať zachované plošné obedy zadarmo.

Richard Sulík hovorí, že obedy zadarmo sa zrušia, namiesto toho sa zdvojnásobí daňový bonus pre deti do 15 rokov z dnešných 22,72 eura mesačne. Dorovná sa teda do výšky, ktorá je pri deťoch do 6 rokov. Obedy pre deti zo sociálne slabších rodín alebo nezamestnaných rodičov budú stáť cent.

Minister školstva Gröhling bude presadzovať zrušenie obedov zadarmo. Potvrdil, že je za riešenie, ktoré navrhoval Richard Sulík – zvýšiť daňový bonus na dieťa o cenu obedov. (markíza)

Smer ohlásil pred obedom tlačovú besedu na tému obedov zadarmo. V skutočnosti zadarmo nie sú, samosprávy opatrenie kritizujú, v jedálňach spôsobilo chaos.

Strana Za ľudí zopakovala, že obedy pre deti na základných školách nie sú zadarmo, tak ako sľubovala vláda. Upozorňuje na diskrimináciu niektorých skupín detí, nedostatočnú výšku podpory od štátu, ale aj na to, že rodiny v hmotnej núdzi nemajú zdroje na zaplatenie depozitu, ktorý slúži pre prípad, že obedy nebudú vydané.

Newsfilter Filipa Obradoviča: Pellegrini a Smer už nevedia ani rozdávať, iba chrániť svojich. „Prvé dni školského roka ukazujú, že systém obedov zadarmo je nedomyslený a narýchlo zbúchaný, vyrába chaos medzi rodičmi aj v jedálňach.“

Deti v školách zadarmo jesť nebudú a s obedmi je veľa zariaďovania. Doteraz boli rodičia zvyknutí, že deti stačí na obedy len prihlásiť. Mnohí sa tiež v prvý školský deň dozvedeli, že ak sa nestihli prihlásiť do konca augusta, na dotáciu nemajú nárok.

Obedy v školách nie sú zadarmo, v jedálňach nastal chaos. Štát prispieva na jeden obed dotáciou 1,20 eura. Keďže príspevok nestačí na všetky náklady školskej kuchyne, rodičia budú doplácať.

Zriaďovatelia škôl na Slovensku majú záujem prijať od nového školského roku na prácu v školskej kuchyni 1320 ľudí, ktorí by obsadili pozície kuchárov a pomocných síl. O pomoc požiadali, aby zvládli obedy zadarmo na školách.

Ilustračné foto – TASR

Pomôžme chudobným deťom a zrušme plošné obedy zdarma, píše Róbert Chovanculiak z INESS. Na konkrétnych príkladoch sa snaží ukázať, že vyše 100 miliónov na pomoc chudobným by sa dalo použiť omnoho lepšie.

Dôchodcovia v hmotnej núdzi nebudú mať obedy zadarmo tak ako deti v školách. Parlament odmietol návrh novely zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce z dielne opozičného OĽaNO. (tasr)

Pre Sme rodina je podmienkou vstupu do koalície so SaS zachovanie vlakov pre časť obyvateľov a školských obedov zadarmo. „Ak chce s nami SaS počítať v budúcej vláde, na rušenie vlakov a obedov nech zabudne,“ píše poslanec Peter Pčolinský.

Prezident podpísal obedy zadarmo v školách a škôlkach. Ministerstvo financií by malo okrem dotácie 80 až 120 miliónov eur vyčleniť asi dva milióny aj na technické vybavenie jedální. (tasr)

Deti v poslednom ročníku materských škôl budú mať obedy zadarmo od januára 2019 a žiaci základných škôl od septembra 2019. Parlament schválil návrh skupiny poslancov Smeru.

Nové na Dennikn.sk

11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex Optima 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa 11:28Úzkosť je ako preťahovanie sa lanom s vlastnými myšlienkami 11:00Týždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne  10:44Rekonštrukcie starých budov sú už povinné. Slovensko to nepodporilo 10:41Dvaja z NHL určite neprídu. Akú mali Slováci v zámorí sezónu a kto by mohol prísť na MS v hokeji 2024 v Česku? (prehľad) 10:38MediaBrífing: Spôsobili technológie epidémiu duševných chorôb u detí? Je to zložitejšie 09:52Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim Spector 08:26Svetový newsfilter: Ukrajina potrebuje protivzdušnú obranu a už volí aj tvrdšiu taktiku, aby ju získala 07:45Najdôležitejšia česká misia: Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre Ukrajinu 07:37Za úzkosťami bývajú nenaplnené potreby. Nechceme byť za sebcov, aj keď sme nešťastní, hovoria psychológovia Ashford a Miler (+ video) 07:25Mám pozvať otca na svadbu, aj keď mi v detstve veľmi ubližoval? 07:05Ráno s NHL: Kto vyhrá Stanleyho pohár a ako dopadnú Slováci? Predpovede Denníka N pred play-off 06:26Ekonomický newsfilter: Rozšírenie rozpočtovej diery o pol miliardy podporila polovica opozícieVčera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovVčera 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrieVčera 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotuVčera 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmVčera 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Včera 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótVčera 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Včera 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičkuVčera 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikliVčera 17:29Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieVčera 17:13Shooty: SuplentVčera 17:08Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéVčera 17:07My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneVčera 16:56Na semafore Obnov dom naďalej svieti červená a minister Taraba sa chváli, ako to riešiVčera 16:54Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierky