Členstvo v medzinárodných vedeckých inštitúciách nás stojí zhruba 15 miliónov eur ročne, no Slovensko ho zďaleka nedokáže využiť. Krajine tak unikajú milióny aj rozvoj. Denník N skúmal, aké hodnoty nám prináša účasť v CERN-e alebo Európskej vesmírnej agentúre a ako z členstva v takýchto inštitúciách vyťažiť viac.

Od 14. augusta sa budú môcť malé a stredné podniky uchádzať o zhruba 20 miliónov eur z plánu obnovy na digitalizáciu a inovácie. Podpora má slúžiť na posilnenie spolupráce medzi súkromnými firmami, akadémiami a výskumnými inštitúciami.

Firma Eset získala búracie povolenie v areáli bývalej vojenskej nemocnice na bratislavskej Patrónke. Do roku 2027 tam plánuje vybudovať kampus pre inovácie a výskum za 200 miliónov eur.

Konzorciá firiem a akademických inštitúcií sa môžu uchádzať o celkovo 90 miliónov eur z plánu obnovy. Výzvu na podporu transformačných a inovačných konzorcií spustil štát tento týždeň, celkovo podporia maximálne osem projektov.

Talenty prídu tam, kde sú zaujímavé príležitosti, hovorí šéfka KInIT-u Mária Bieliková o zvrátení slovenského odlivu mozgov. Slovensko to môže docieliť spojením silne rozvinutého priemyslu a investícií do vedy a výskumu.

To, že je Slovensko „výrobnou dielňou“ EÚ, má aj svoje výhody, hovorí šéfka talentovej jednotky na úrade vlády Viktória Skřivánková. Jednou z nich je, že po pandémii viaceré firmy sťahujú výrobu z Ázie do Európy.

Odborníci sa vracajú zo zahraničia na Slovensko najmä pre rodinu, vzťahy a ukončené zmluvy. Medzi rokmi 2015 a 2018 ministerstvo školstva lákalo vedcov na Slovensko finančnými príspevkami, dnes to už nefunguje.

Zarábam najmenej vo svojej kariére, tvrdia viacerí vedci, ktorí sa vrátili na Slovensko. Vláda medzi rokmi 2015 a 2018 vyčlenila 2 milióny eur na zlepšenie ich platových podmienok, tie sa však ani zďaleka nepribližujú západnému štandardu.

Keď na projekty zostávajú namiesto siedmich rokov len tri, je ťažšie získať do nich špičkových vedcov zo zahraničia, hovorí Branislav Hadzima zo Žilinskej univerzity o jednom z dôsledkov zrušenia veľkých eurofondových výziev za ministra Petra Plavčana. Vedci stratia tiež niektoré výsledky, na ktoré by inak prišli.

Po viacročnom prerušení financovania vedy a výskumu sa teraz podmienky zlepšia, hovorí šéf výskumu na Žilinskej univerzite Branislav Hadzima. Mnohí mladí vedci však podľa neho odišli do zahraničia a na dokončenie projektov je menej času.

Branislav Hadzima. Foto - Cyril Králik, Žilinská univerzita v Žiline

Ako môžu vyzerať požiadavky štátnej agentúry pri eurofondovom vedeckom projekte? „Chceli, aby sme na roky 2021 – 2024 naplánovali cesty do zahraničia tak, že uvedieme konferencie, na ktoré pôjdeme, ceny leteniek, ceny hotelov, kde budeme bývať, a všetko v troch ponukách,“ opisuje Ivan Chodák z Ústavu polymérov SAV.

Vedec Ivan Chodák opisuje, ako pripravoval europrojekt na bioplasty, a po dvoch rokoch byrokracie agentúra ministerstva školstva výzvu zrušila. „Je škandalózne otravovať dva roky vedcov administratívnymi nezmyslami a potom im bez vysvetlenia zrušiť eurofondové výzvy,“ hodnotí v rozhovore.

Ivan Chodák z Ústavu polymérov SAV. Foto N - Tomáš Benedikovič

Ministerstvu zahraničia doteraz nikto neoznámil, že školstvo nemá dosť peňazí na členské poplatky do prestížnej vedeckej organizácie CERN. Reagovalo na ministerku školstva, ktorá včera oznámila, že nemá rozpočtové krytie a opakovane žiadala ministerstvo financií o navýšenie.

Vláda s pripomienkami schválila zlúčenie dvoch operačných programov. Dotácie na výskum presúva pod ministerstvo dopravy, čím chce zabrániť prepadnutiu eurofondov. Proti zmene sa postavila SAV a päť najväčších univerzít.

Ministerka Lubyová bráni slabé čerpanie eurofondov aj obavami z mediálneho tlaku. „Rýchlosť čerpania je ovplyvnená nižšou absorpčnou schopnosťou, dopytom prijímateľov, taktiež zložitými procedúrami, ale napríklad aj objektívnymi ťažkosťami, ktoré predstavuje nezáujem potenciálnych hodnotiteľov, obávajúcich sa mediálneho nátlaku.“

Rektori odmietajú presun 100 miliónov eur z eurofondov určených na výskum do oblasti cestnej infraštruktúry. Reagujú tak na marcové uznesenie vlády. „Neviem si predstaviť civilizovanú krajinu, ktorá by si mohla dovoliť finančné prostriedky z operačného programu výskum a inovácie nasmerovať niekde inde,“ povedal rektor UPJŠ Pavol Sovák.

SNS chce presadiť zmenu v zákone o stimuloch, na základe ktorej by ministerstvo školstva pri rozhodovaní o poskytnutí stimulov na výskum a vývoj malo mať oprávnenie skúmať zápis žiadateľa do registra partnerov verejného sektora.

Ministerka školstva Lubyová po tom, čo ju opozícia neodvolala: „Budem pokračovať v reformách, ktoré sme začali.“ To, že ju v pléne obhajoval len jeden poslanec za Smer (Ľubomír Petrák) a že sa jej nezastal v rozprave ani jeden poslanec SNS, považuje za stratégiu.

Ministerka školstva Martina Lubyová ostáva vo svojej funkcii. Opozícii sa nepodarilo odvolať ju. Za odvolanie bolo 43 poslancov, proti 62.

Na hlasovanie o odvolaní ministerky školstva Martiny Lubyovej prišiel aj bývalý premiér Robert Fico. Počas celej rozpravy v sále nebol.

Veronika Remišová má v parlamente záverečné slovo k odvolávaniu ministerky školstva Lubyovej. Remišová si nemyslí, že opozícia dokáže ministerku odvolať, ale je podľa nej dôležité, aby sa o školstve diskutovalo.

V rozprave v parlamente vystúpil posledný prihlásený poslanec. Po ôsmich hodinách rokovania by o chvíľu mali poslanci hlasovať o tom, či ministerka Lubyová ostane na svojom poste.

Parlament už šesť hodín odvoláva ministerku školstva Martinu Lubyovú. Ministerka už v sále nesedí a nepočúva kritiku opozičných poslancov. V sále nie je ani jeden minister, nesedí tu ani Andrej Danko, predseda SNS, ktorá Lubyovú nominovala. V sále je zhruba 20 poslancov.

Ľubomír Petrák zo Smeru sa v parlamente zastáva ministerky Lubyovej. Jej odvolávanie podľa neho nemá žiaden relevantný význam. Petrák je za štyri a pol hodiny jediným koaličným poslancom, ktorý vystúpil na obranu Lubyovej. V sále je zhruba 20 poslancov, nesedí tam ani jeden minister.

Remišová počas odvolávania Lubyovej: „Ak je systém zhnitý, tak ani najlepší hodnotitelia ho nedokážu opraviť,“ hovorí o tom, ako sa hodnotili žiadosti o získanie stimulov. Remišová, ktorá predkladá návrh na odvolanie ministerky školstva, hovorí, že neškandalizujú vedcov, ale prekáža im, ak sa na vede a výskume priživujú firmy, ktoré tieto peniaze nikdy dostať nemali a vedu a výskum nikdy nerobili.

Martin Poliačik kritizuje ministerku Lubyovú. „SNS na ministerstve školstva je najväčšou škodnou vo vzdelávaní tohto štátu,“ povedal pri odvolávaní ministerky školstva. „Neotočili ste kormidlo opačným smerom, ale idete v rovnakých šľapajach.“

Martina Lubyová sa bráni počas jej odvolávania už vyše hodiny. „Odmietam podozrenia z manipulácie,“ povedala o rozdeľovaní stimulov na vedu a výskum. Tvrdí, že vyvodila aj personálnu zodpovednosť.

Ministerka Lubyová pri svojom odvolávaní útočí na bývalého ministra školstva Juraja Draxlera, ktorého za bývalej vlády nominoval Smer. Draxler Lubyovú dlhodobo kritizuje.

Ministerka Lubyová tvrdí, že výzva na stimuly bola lepšia ako v minulosti. „Prvýkrát sme robili široko otvorenú súťaž,“ povedala v parlamente. Stimuly podľa nej nedostali všetky firmy, ktoré sa prihlásili.

V prázdnom parlamente sa obhajuje ministerka školstva. Poslanci Smeru chýbajú, podobne ako Andrej Danko, ktorého SNS Lubyovú nominovala. V sále už nesedí ani jeden minister, schôdzu vedie Andrej Hrnčiar z Mosta.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerku školstva v mene vlády obhajuje podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos z Mosta. Chváli ju za to, že presadila zmeny vo vysokých školách. Tie pritom pripravil ešte jej predchodca Peter Plavčan.

Remišová hovorí, že tak dôležitý rezort ako je školstvo, by SNS vôbec nemala mať. Peniaze, ktoré sa rozkradnú, sa podľa nej dajú nahradiť, aj keď ťažko, ale opraviť zdevastované vzdelávanie trvá roky. „Pôsobenie ministerky Martiny Lubyovej považujeme za neprijateľné,“ povedala.

Ministerka Lubyová obhajobou Andreja Danka podľa Remišovej demoralizuje akademickú obec a degraduje hodnotu vzdelávania na Slovensku a poškodzuje jeho budúcnosť.

Veronika Remišová hovorí, že vedcov odrádzajú pochybné praktiky, keď ministerstvo školstva prideľuje dotácie firmám, ktoré nikdy nerobili žiadny výskum ani vývoj. Vedci sa podľa nej na stimuly neprihlasovali aj preto, že im ministerstvo dalo na prípravu len mesiac.

Lubyovej kauza s rozdelením stimulov pripomína podľa Veroniky Remišovej kauzu Petra Plavčana s eurofondmi. Remišová z OĽaNO v parlamente predkladá návrh na Lubyovej odvolanie. Ministerka podľa nej bojuje proti učiteľom či SAV, no obhajuje záujmy súkromných firiem.

Poslanci otvorili schôdzu, na ktorej chce opozícia odvolať ministerku Lubyovú. Národná rada schválila, že bude rokovať aj po 19. hodine.

Opozícia ide odvolávať Martinu Lubyovú. Ministerke školstva vyčíta, že prepadli eurofondy, pochybne rozdelila 33 miliónov a nevyriešila kauzy.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Opozičné OĽaNO a SaS dnes odovzdali podpisy 38 poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu o odvolávaní ministerky školstva Martiny Lubyovej (za SNS) pre stimuly na vedu. Andrej Danko už povedal, že schôdza bude v pondelok od 13:00. (tasr)

Ak opozícia podá návrh na odvolanie ministerky školstva Martiny Lubyovej (za SNS), odvolávať ju budú zrejme v pondelok, povedal Andrej Danko. Lubyovú kritizujú za podozrivé stimuly na vedu aj pre firmy prepojené na SNS.

OĽaNO má podpisy na mimoriadnu schôdzu, kde sa pokúsi odvolať ministerku školstva Martinu Lubyovú za pochybné rozdelenie stimulov na vedu, tlačovku ohlásilo na piatok o 10.20. Predseda parlamentu Andrej Danko má sedem pracovných dní, aby schôdzu zvolal.

Nadácia Zastavme korupciu sa ohradila voči tvrdeniam ministerstva školstva, že v prípade stimulov disponovala informáciami z hodnotiaceho systému pred ich zverejnením. Nadácia sa pri svojich verejných výstupoch opiera vždy len o otvorené a zákonné zdroje, uviedla v správe.

Ministerka školstva Lubyová poskytne NKÚ do 30. apríla výsledky z auditu na sekcii vedy a techniky. Výsledkom bude overenie a vyhodnotenie postupov pri procese prípravy a hodnotenia žiadostí o poskytnutie finančných stimulov na podporu výskumu a vývoja na Slovensku.

Opozícia odovzdá podpisy na zvolanie schôdze o vyslovení nedôvery ministerke školstva Martine Lubyovej. Urobiť tak chce ešte tento týždeň, po skončení voľby ústavných sudcov.

Ministerka Lubyová musí odísť, pri stimuloch na vedu ide o manipuláciu, hovoria politici aj vedci a akademici. Jej odchod žiadajú aj exminister školstva Draxler, šéfka Nadácie Zastavme korupciu či vedci z iniciatívy Žijem vedu.

Opozícia už má dosť podpisov pod návrhom na odvolanie ministerky školstva Martiny Lubyovej (nom. SNS). Dôvodom sú chyby pri rozdeľovaní stimulov na vedu. Žiadosť o zvolanie mimoriadnej schôdze poslanci podľa Veroniky Remišovej z OĽaNO predložia po voľbe ústavných sudcov.

Danko odmietol odpovedať na otázku o svojej rigorózke aj denníku SME, redaktorke vyčítal klamstvá o stimuloch na vedu a spájanie s jedným z úspešných uchádzačov. Danko bol v dozornej rade SBS Dynasty s Martinom Babiarom, ktorého firmy teraz dostali podporu takmer 4 milióny eur.

Ministerka školstva Lubyová uviedla, že neplánuje pre problémy s pridelením stimulov odstúpiť zo svojej funkcie. „Určite nie na základe toho, že hodnotitelia nevyplnili nejaké hárky,“ povedala po rokovaní vlády.

Ministerka Lubyová tvrdí, že nevedela o účasti svojho otca na projekte, ktorý štát podporil v rámci stimulov na vedu. „Je to dlhoročný vedecký pracovník a pracoval na projektoch. Má odbornosť,“ povedala. Vraví, že s ním o tom ani nehovorila. „Nesúvisí to s mojou funkciou.“

Ministerstvo školstva podporilo projekt, v ktorom figuruje otec ministerky Lubyovej. Projekt získal 206-tisíc eur, Štefan Luby je medzi spoluriešiteľmi.

Chybné bodovanie projektu firmy Softip, ktorá sa uchádzala o stimuly na vedu, vysvetľuje hodnotiteľka ako obyčajný preklep. „Celkové bodové hodnotenie projektu, z ktorého sa vychádzalo pri posudzovaní, je správne,“ uviedla hodnotiteľka z Výskumného ústavu vodného hospodárstva.

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšieVčera 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatierVčera 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVSVčera 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojnyVčera 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politikuVčera 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončilVčera 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch Včera 12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na UkrajineVčera 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizovalVčera 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebouVčera 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincovVčera 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu