Microsoft zaujme v správnej rade OpenAI pozíciu pozorovateľa bez hlasovacieho práva. Startup zameraný na umelú inteligenciu dnes významne podporuje a má v ňom aj podiel. (cnbc)

Umelá inteligencia mení svet reklamy. Firma Adobe napríklad pridáva do programu Photoshopu funkciu, ktorá umožňuje do obrázkov niečo pridať, niečo odobrať, niečo upraviť alebo ich rozšíriť, a to len na základe textového zadania, opisuje MediaBrífing.

Dnešné vydanie novín ilustrujú abstraktné papierové koláže maliarky roka 2021 Rity Koszorús. Až do finále súťaže sa dostala trikrát, no neverila, že by mohla vyhrať. 32-ročná umelkyňa hovorí, prečo si chcela zbaliť kufre a odísť do Berlína, ako sa jej podarilo nadobudnúť sebadôveru a že to nebol Picasso, ktorý ju priviedol k umeniu, ale učiteľ zo ZUŠ-ky.

Rita Koszorús vo svojom ateliéri. Foto N - Tomáš Benedikovič

Snažím sa sprostredkovať divákom pôžitok, hovorí maliarka roka Rita Koszorús. Jej abstraktnými papierovými kolážami, z ktorých čerpá aj pri maľovaní, sme ilustrovali celé stredajšie vydanie novín. 

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien sme sa spýtali slovenských političiek, vedkýň, umelkýň, aktivistiek a ďalších žien, čo by sa muselo zmeniť, aby sa ženám na Slovensku žilo lepšie. „Začať by sme mohli od konca. Od žien, ktoré sú viacnásobne znevýhodnené – matiek samoživiteliek a rómskych žien. Pandémia odhalila, že tieto skupiny u nás nikoho z politikov nezaujímajú,“ hovorí novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová.

Nové na Dennikn.sk

11:03Centrum vzdialenej galaxie dostalo podľa vedcov štikútku. Čo to znamená pre vesmír? 10:29Chcete hrať na bicie nástroje? Michal Fedor radí, ako začať, a odporúča aj dobré video školy a aplikáciu na ladenie bubnov 09:49Našu rodinu spája tisíc vecí, prečo by ju mala rozdeliť politika? Psychológ radí, ako prežiť rodinné hádky o voľbách 09:47Korčokovo momentum: Zo zaplnených námestí glosuje paniku v Pellegriniho štábe (reportáž) 08:55Samurajský epos Shogun má novú verziu. Patrí medzi najsledovanejšie seriály rovnako ako tá prvá z 80. rokov 08:48Učil nás, ako a prečo sa mýlime. Kahneman získal nobelovku za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval 08:15Svetový newsfilter: Putin dostal teroristov do zvláštnej situácie, Islamský štát sa znovu prihlásil k útoku 08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie