Umelecké noviny

Umelá inteligencia mení svet reklamy. Firma Adobe napríklad pridáva do programu Photoshopu funkciu, ktorá umožňuje do obrázkov niečo pridať, niečo odobrať, niečo upraviť alebo ich rozšíriť, a to len na základe textového zadania, opisuje MediaBrífing.

Dnešné vydanie novín ilustrujú abstraktné papierové koláže maliarky roka 2021 Rity Koszorús. Až do finále súťaže sa dostala trikrát, no neverila, že by mohla vyhrať. 32-ročná umelkyňa hovorí, prečo si chcela zbaliť kufre a odísť do Berlína, ako sa jej podarilo nadobudnúť sebadôveru a že to nebol Picasso, ktorý ju priviedol k umeniu, ale učiteľ zo ZUŠ-ky.

Rita Koszorús vo svojom ateliéri. Foto N - Tomáš Benedikovič

Snažím sa sprostredkovať divákom pôžitok, hovorí maliarka roka Rita Koszorús. Jej abstraktnými papierovými kolážami, z ktorých čerpá aj pri maľovaní, sme ilustrovali celé stredajšie vydanie novín. 

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien sme sa spýtali slovenských političiek, vedkýň, umelkýň, aktivistiek a ďalších žien, čo by sa muselo zmeniť, aby sa ženám na Slovensku žilo lepšie. „Začať by sme mohli od konca. Od žien, ktoré sú viacnásobne znevýhodnené – matiek samoživiteliek a rómskych žien. Pandémia odhalila, že tieto skupiny u nás nikoho z politikov nezaujímajú,“ hovorí novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová.

Najčítanejšie teraz

Veľvyslanec Ondrejcsák: Dejú sa nepredstaviteľné veci. Kto tvrdí, že Rusko by na nás nikdy nezaútočilo, je v obrovskom omyleFoto N - Tomáš BenedikovičVývoj bojov (583. deň): Postupujeme pomaly? Keby ste vedeli, ako to išlo pri Chersone, chytali by ste sa za hlavySu-35. Foto - Ruská armádaLech Walesa: Do Kremľa sme vzali obraz Panny Márie, celú noc sa modlili a ráno som dostal nápad, ako oklamať JeľcinaFoto - Deník N/Gabriel KuchtaSlovensko platilo Rusom za hodinu letu migov viac, ako stojí let najmodernejších stíhačiek F-35Stíhačky MiG-29 uzemnili ozbrojené sily v septembri 2022. hlavným dôvodom bol nedostatok pilotov a nemožnosť plnohodnotného servisu. Foto - OS SRČo sa deje s prepadnutými hlasmi, kedy budú výsledky a ako vyzerá spočítavanie? Otázky a odpovede o voľbáchFoto N - Vladimír ŠimíčekŠíria sa falošné nahrávky politikov. Niekoho môžu pobaviť, podstatné je, že majú ovplyvniť voľbyUkážky z falošných videí a nahrávokAko dokáže dobrý učiteľ zmeniť život deťom: Bol som drzý žiak, bez pomoci by som neskončil základnú školuFoto N - Vladimír ŠimíčekNewsfilter: Nepýtajte sa, čo môže demokracia urobiť pre vás, ale čo vy môžete urobiť pre ňu Ilustračné foto. Netrpel som pre potoky krvi, ale hrôzu odsúdených. A lepšie som pochopil reakcie dôstojníkov počas poprávJonathan Littell. Foto - Francesca MantovaniGašparík o svojich metódach aj o rivalite: Starší Weiss ma ako hráča vyšticoval, mladší ma vytáča, ale tak to má byťMichal Gašparík. Foto - TASRKandidátna listina strany Progresívne Slovensko pre parlamentné voľby 2023Michal Šimečka. Foto - TASRTie topánky nenávidím, môžu byť až príliš dobré, píše vedec. Vysvetľujeme, prečo sa novinku za 500 eur neoplatí kupovaťFoto – AdidasPrečo len dievčatko tmavej pleti nedostalo medailu a kam sa stratil ospravedlňujúci list rozhodkyneČo píšu v Rusku o Ficovi: štátna agentúra sa už teší na jeho víťazstvo, analytik krotí očakávaniaRuské médiá sa tešia na návrat Fica k moci na Slovensku. Foto - TASR/AP

Nové na Dennikn.sk

20:13Poslali ho kúpiť si šaty a lodičky. Elliot Page opisuje, ako Hollywood kedysi prehliadal jeho rodovú identitu 19:57High 5ive: Vibrácie pre volebnú noc a hudba pre povolebné dni 19:47Stráviť volebnú noc v podniku nemusí byť dobrý nápad pre každého, vraví psychologička 19:34Veľvyslanec Ondrejcsák: Dejú sa nepredstaviteľné veci. Kto tvrdí, že Rusko by na nás nikdy nezaútočilo, je v obrovskom omyle 18:45Newsfilter: Nepýtajte sa, čo môže demokracia urobiť pre vás, ale čo vy môžete urobiť pre ňu  18:28Graf dňa: Inflácia v eurozóne padá, ale skorý pokles úrokových sadzieb to neprinesie 17:24Smrť leta alebo Na mrholenie ešte nikto nikdy nezomrel 17:23Demokracie nie sú len na zostupnej dráhe 16:25V Rusku prebieha vnútorná koloniálna vojna 15:46Slovensko platilo Rusom za hodinu letu migov viac, ako stojí let najmodernejších stíhačiek F-35 15:04MediaBrífing: Dvaja z troch ľudí zdieľajú príspevky na sociálnych sieťach aj po upozornení, že nie sú pravdivé 15:00Lech Walesa: Do Kremľa sme vzali obraz Panny Márie, celú noc sa modlili a ráno som dostal nápad, ako oklamať Jeľcina 14:58Vývoj bojov (583. deň): Postupujeme pomaly? Keby ste vedeli, ako to išlo pri Chersone, chytali by ste sa za hlavy 13:44Čo sa deje s prepadnutými hlasmi, kedy budú výsledky a ako vyzerá spočítavanie? Otázky a odpovede o voľbách 12:54Jeden infarkt na ihrisku prekonal, k druhému mal blízko. Blinda požiadal o radu aj Eriksen, ktorý skolaboval na Eure 12:51Keď betónové útroby reaktora nesú zvuk sláčikov 12:46Ako som skúšal kúpiť marihuanu v New Yorku. Legálnych obchodov je stále iba zopár  11:57Tie topánky nenávidím, môžu byť až príliš dobré, píše vedec. Vysvetľujeme, prečo sa novinku za 500 eur neoplatí kupovať 11:53Prečo len dievčatko tmavej pleti nedostalo medailu a kam sa stratil ospravedlňujúci list rozhodkyne 11:13Šíria sa falošné nahrávky politikov. Niekoho môžu pobaviť, podstatné je, že majú ovplyvniť voľby 11:00Týždeň v práve Rada Procházku: Slnko aj vychádza 08:56Choreograf Wim Vandekeybus: Vraciame sa k spôsobu matriarchálneho myslenia 08:39Zrazu vidíte, kto navrhuje mesto a pre koho, hovorí kurátorka výstavy Oslobodený priestor 08:32Hiking basecamp: Poďte s deťmi na veľkofatranské Sidorovo, na bicykli popod Tatry či za pastierskymi obydliami na Kysuce 08:30Ako ukázať ublíženému okoliu, že som sa zmenila? Všeobecné vyhlásenia fungovať nebudú, hodnotí psychológ 08:28Česko-slovenské slovo týždňa: jeřáb v. žeriav 07:58Svetový newsfilter: Podpora Ukrajiny nie je zadarmo, no ruské víťazstvo by Slovensko stálo miliardy 07:32Čína zbiera genetické informácie ľudí z celého sveta. Čo tým chce dosiahnuť a prečo je to hrozba 07:20Ženy z Horenky nechcú umrieť v umakarte. Ako sa zmenil ich život za rok, ktorý ich sledujeme 07:02Ekonomický newsfilter: Štátni analytici ukázali čierny scenár, ak by po voľbách nevznikla nová vláda