Rozhodujúce hlasovanie o návrhu OĽaNO vracať časť peňazí za bločky sa opäť odsunulo, tentoraz na májovú schôdzu parlamentu. Novela zákona je v snemovni od vlaňajšieho augusta.

Finančnej správe sa zatiaľ nepodarilo získať od firmy Allexis majetkové práva k eKase, preto s ňou podpísali v poradí desiaty dodatok za 1,2 milióna. “Pre nás je to strategický systém, nemôžeme riskovať jeho pád,” hovorí prezident finančnej správy Jiří Žežulka.

Štát pokračuje v príprave projektu elektronických faktúr, hoci nemá analýzu, čo priniesol systém evidencie tržieb eKasa. Česko, naopak, elektronickú evidenciu tržieb plánuje zrušiť, minister financií Zbyněk Stanjura argumentuje, že v čase rozmachu bezhotovostných platieb už nebude mať zmysel.

Firmám, ktorých eKasa od O2 bola vypnutá dlhšie ako dva dni, nehrozia sankcie, naznačuje vyhlásenie daniarov. Mnohé pokladnice z takmer 4-tisíc prevádzok postihnutých výpadkami systémov O2 boli totiž offline dlhšie, ako povoľuje zákon, ale problém spôsobilo O2, nie tieto firmy.

Ekonomický newsfilter: Ak chceme, aby ľudia separovali, nesmie im odpadový priemysel klamať

  • Kontroly nevidno, reštaurácie si vyberajú režim OTP
  • O2 malo problémy opraviť chyby v eKasách, ktoré poskytuje

Finančná správa už stihla uložiť podnikateľom, ktorí vydávajú falošné bločky alebo inak podvádzajú pri eKase, pokuty za takmer 90-tisíc eur. Z 840 kontrol, ktoré v tomto roku spravila, takmer v polovici prípadov zistila porušenie zákona.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová podnikateľov vyzvala, aby nezabudli podať daňové priznanie k motorovým vozidlám, ak to ešte neurobili. Môžu tak spraviť ešte dnes a zajtra. „Určite nie je dôvod na predlžovanie termínu.“

Finančná správa reaguje na vyjadrenia opozičného poslanca Jozefa Rajtára, podľa ktorého siahla ľuďom cez systém eKasa na ich osobné dáta. „Môžeme ubezpečiť, že finančná správa nespracúva osobné údaje kupujúcich.“

Aktuálne je v systéme eKasa zapojených 91 % z očakávaného počtu registračných pokladníc. „Ešte u niektorých zákazníkov prebiehajú zapájania a aktivácie,“ hodnotí situáciu na trhu majiteľ firmy A3 Soft Jozef Škorvánek.

Niektorým podnikateľom sa v systéme eKasa na webe finančnej správy nesprávne zobrazuje sumárny report a položkový report ani nevidia. Finančná správa problém priznala, tvrdí, že po víkende to už bude opravené.

Finančná správa spustí od začiatku januára intenzívne kontroly používania elektronických registračných pokladníc pripojených na systém eKasa. Podnikateľom, ktorí evidujú hotovostné tržby a nepripoja sa do systému do konca roka, hrozia vysoké pokuty.

Systém eKasa je podľa prezidentky Finančnej správy funkčný, bezpečný a rušiť sa v žiadnom prípade nebude. Finančná správa vyzýva na čo najskoršie pripojenie sa k systému tých podnikateľov, ktorí ešte neevidujú tržby prostredníctvom eKasy.

Systém pre registračné pokladnice eKasa má dieru, ktorá sa dá jednoducho a masívne využívať. Ukázali to pokusy etických hekerov z firmy Nethemba, o ktorých informovalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Aktuálne v systéme eKasa eviduje tržbu 139-tisíc pokladníc z približne 220-tisíc pokladníc evidovaných v tomto systéme. „Podnikatelia z niektorých odvetví si plnia svoje povinnosti zodpovednejšie ako iní,“ uviedla finančná správa.

Tržbu v systéme eKasa aktuálne eviduje vyše 124 000 pokladníc z celkového počtu približne 220 000 evidovaných v systéme eKasa. Najviac nepripojených pokladníc je v sektore maloobchodu, tvrdí finančná správa.

Poslanci za SaS a OĽaNO podávajú pre eKasy podnet na Ústavný súd. Nepáči sa im krátky termín na zavedenie nového systému, tvrdia, že neprinesie očakávané výsledky, a namietajú jeho možnú protiústavnosť zásahom do osobných práv spotrebiteľov.

Ak má eKasa problém a nevydáva bločky, neznamená to, že podnikateľ musí zatvoriť prevádzku. Zákazníkom môže dočasne vydávať náhradný doklad, teda paragón, no čo najrýchlejšie musí problém oznámiť servisnému technikovi.

Aplikáciu finančnej správy Over doklad, vďaka ktorej môže zákazník rýchlo overiť pravosť pokladničného dokladu z eKasy, si stiahlo už viac ako 12-tisíc používateľov. Overili si už viac ako 50-tisíc bločkov.

Majitelia novej eKasy ju musia začať používať ihneď od dodania, inak im hrozí pokuta. Prechodné obdobie platí len na zabezpečenie eKasy, a to do konca roka. (finančná správa)

Finančná správa už začala s kontrolami podnikateľov, ktorí nepožiadali o pridelenie kódu pre eKasu. Do pondelka pridelili 210-tisíc kódov z predpokladaných približne 240-tisíc používaných registračných pokladníc.

Finančná správa upozorňuje podnikateľov, aby si dávali pozor na falošných kontrolórov, najnovšie aj v súvislosti s eKasou. V stredu v Hriňovej prišli do prevádzky dve ženy, ktoré sa vydávali za príslušníčky finančnej správy.

Finančná správa varuje pred falošnými kontrolórmi, v Hriňovej žiadali dve ženy od majiteľky prevádzky fotokópiu žiadosti o pridelenie kódu eKasa a potvrdenie o zakúpení certifikovaného riešenia. (sita)

Tridsaťtisíc registračných pokladníc funguje od pondelka načierno. Ich majitelia ani nepožiadali o registráciu pre eKasu, daniari im preto môžu okamžite dávať pokutu.

Prezidentka Čaputová podpísala zákon, že pokuty za nepoužívanie eKasy nebude finančná správa dávať až do konca decembra. Podnikateľ však musí do konca júna požiadať o kód eKasa pre pokladnicu.

Podnikatelia nepožiadali finančnú správu o kód eKasa ešte pre 37-tisíc registračných pokladníc. Ak to v týchto dňoch nespravia, od 1. júla im hrozia vysoké pokuty. Kód má pridelených 203-tisíc pokladníc.

Finančná správa rozšírila pre projekt eKasa prevádzkové hodiny call centra, nebude však dostupné nonstop, ako pôvodne avizovala. „Voľba č. 4 – informácie o eKase – bude dostupná až do 4. júla vždy v čase od 6.00 do 22.00 hodiny.“

Finančná správa vyzýva podnikateľov, ktorí musia vydávať bločky, aby do konca júna požiadali o kód pokladnice eKasa, ak to ešte neurobili. Ešte 44-tisíc pokladníc nemá túto registráciu.

Parlament vyšiel v ústrety veľkým výrobcom pokladníc, ktorí ešte nemajú štátom schválené eKasy, aj tisícom podnikateľov, ktorí si zvykli na ich produkty. Pokuty za nepoužívanie eKasy sa nebudú dávať do konca decembra.

Parlament schválil, že pokuty za nepoužívanie eKasy sa nebudú podnikateľom udeľovať až do konca tohto roka. Vypustila sa aj podmienka objednania pokladnice. V stredu ráno to navrhla SNS, návrh schválilo všetkých 138 prítomných poslancov.

Poslanec SNS Radovan Baláž predložil pozmeňujúci návrh, aby sa podnikateľom bez eKasy nedávali pokuty až do 31. decembra. Zároveň sa má vypustiť podmienka, že podnikateľ musí mať do 30. júna záväznú objednávku. Parlament by mal o návrhu hlasovať v stredu o piatej.

Dvaja z troch najväčších výrobcov pokladníc ešte nemajú od štátu povolenie pre eKasu a nie je isté, či ho získajú načas. Poslanec SaS Rajtár žiadal daniarov v parlamente o vysvetlenie, prečo majú certifikáty len malé a neznáme firmy.

Vládny návrh zákona o odklade pokút za používanie elektronickej registračnej pokladnice (eKasy) prerokujú poslanci v skrátenom legislatívnom konaní, schválili to na dnešnej schôdzi.

Podnikatelia nepožiadali finančnú správu o pridelenie kódu ekasa ešte pre 40-tisíc pokladníc. „Vzhľadom na to, že dnes máme 18. júna, je to veľký počet,“ zdôraznila štátna tajomníčka ministerstva financií Dana Meager na finančnom výbore v parlamente. Podnikatelia musia registráciu pokladníc stihnúť do 30. júna.

Ak má eKasa dlhú odozvu, problém môže byť v hardvéri, tvrdí Ladislav Hanniker z finančnej správy. „Pri milióne bločkov, ktoré k nám včera prešli, bola priemerná odozva na úrovni 0,4 sekundy. Od nás bola odozva do dvoch sekúnd, čo požaduje zákon, ale samotná pokladňa to nedokázala rýchlo spracovať,“ povedal v Rádiu Express.

Predĺženie využívania „starých“ registračných pokladníc je potrebné a vítané riešenie, hovorí manažérka softvéru Pohoda Zuzana Svobodová. „V konečnom dôsledku by boli pokutovaní podnikatelia, ktorí sa do tejto situácie dostali nie vlastným zavinením.“

Reťazec DM Drogerie tvrdí, že po zavedení eKasy trvá tlač bločkov výrazne dlhšie. „Je to dané aj tým, že musí prebehnúť sieťová komunikácia s finančnou správou, a tiež sa musí vytlačiť okrem bežných textov aj vygenerovaný QR kód.“

„Je to vhodný kompromis,“ hovorí Marek Polic zo softvérovej firmy KROS o návrhu vlády nepokutovať podnikateľov, ktorým výrobca nestihne dodať do 1. júla eKasu. Hovorí, že je nereálne, aby to všetci podnikatelia mali 1. júla komfortne vyriešené.

SaS tvrdí, že vláda rozhodnutím odložiť o tri mesiace pokuty za nepoužívanie eKasy potvrdila, že je to ďalší zle pripravený projekt. „Očakávame, že celú vec prešetrí Najvyšší kontrolný úrad a nový minister financií Ladislav Kamenický vyvodí aj personálnu zodpovednosť.“

Vláda schválila návrh, aby sa do konca septembra nedávali pokuty podnikateľom, ktorí ešte nebudú mať online kasu, ale už si ju aspoň objednali. Výrobcovia totiž nestíhajú dodávať a termín koniec júna je tak pre desiatky tisíc podnikateľov nesplniteľný.

Povinné pripojenie všetkých pokladníc k webu finančnej správy chce koalícia odložiť do októbra. Vláda schválila návrh ministerstva financií, aby daniari nedávali do októbra pokuty za nepoužívanie online pokladníc podnikateľom, ktorí sa do konca júna aspoň pokúsili eKasy si objednať.

SaS opätovne žiada ministra financií Kamenického, aby podporil odklad povinnej eKasy o polroka na 1. januára 2020. Finančná správa nie je podľa opozičnej strany na zavedenie online pokladníc pripravená.

Výrobca online pokladníc by nedával na zavedenie eKasy ďalší polrok. „Niektorí podnikatelia od nás chceli riešenie, cez ktoré by krátili tržby,“ hovorí Jozef Škorvánek z firmy A3 Soft.

Tisíce obchodov a reštaurácií nedostanú od daniarov pokuty za chýbajúce eKasy. Nové pokladnice sa nedajú pripojiť načas. Finančná správa oznámila, že kto do konca júna aspoň požiada o registráciu novej pokladnice, nemusí sa postihu báť.

Nové na Dennikn.sk

15:47Policajti si po proteste predvolali študentku. Pýtali sa, či rakva bola vyhrážkou ministerke Šimkovičovej 12:47Markíza a JOJ majú o výraznú konkurenciu menej. Prečo skončil ČT Sport na Slovensku a prečo sa už nevráti 11:03Centrum vzdialenej galaxie dostalo podľa vedcov štikútku. Čo to znamená pre vesmír? 10:29Chcete hrať na bicích nástrojoch? Michal Fedor radí, ako začať, a odporúča aj dobré video školy a aplikáciu na ladenie bubnov 09:49Našu rodinu spája tisíc vecí, prečo by ju mala rozdeliť politika? Psychológ radí, ako prežiť rodinné hádky o voľbách 09:47Korčokovo momentum: Zo zaplnených námestí glosuje paniku v Pellegriniho štábe (reportáž) 08:55Samurajský epos Shogun má novú verziu. Patrí medzi najsledovanejšie seriály rovnako ako tá prvá z 80. rokov 08:48Učil nás, ako a prečo sa mýlime. Kahneman získal nobelovku za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval 08:15Svetový newsfilter: Putin dostal teroristov do zvláštnej situácie, Islamský štát sa znovu prihlásil k útoku 08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovede