Veronika Remišová neúspešne žiadala doplniť program parlamentu o uznesenia, ktorými by poslanci zaviazali vládu k rovnakému prístupu k médiám či odsúdili zásah proti funkcionárovi policajnej inšpekcie Ladislavovi Kotekovi.

Veronika Remišová vyčíta SaS, že niekoľko dní pred voľbami proti nej organizovala tlačovú konferenciu. Tvrdí, že strana buď stratila morálny kompas, alebo vedome pomáha Smeru a Hlasu. SaS kritizovala pomalé čerpanie eurofondov.

Veronika Remišová kritizovala skoršie ukončenie výzvy na obnovu pamiatok z plánu obnovy. Pôvodne ju ministerstvo dopravy plánovalo nechať otvorenú do decembra 2024, no uzavretá bola tento rok na konci júla.

Bývalý štátny tajomník Dušan Velič bude aj po úmrtí na kandidátke OĽaNO, kde kandidoval zo 145. miesta. „Hlasovacie lístky pre voľby zo zahraničia, ako aj vo volebnej miestnosti sú pokiaľ ide o kandidátov a ich poradie totožné a kandidát bude naďalej uvedený na hlasovacom lístku,“ vysvetľuje ministerstvo vnútra.

Bývalý štátny tajomník ministerstva investícií Dušan Velič zomrel pri nehode, informuje TV Joj 24. 57-ročný Velič pôsobil na ministerstve, keď ho viedla Veronika Remišová. V septembrových voľbách kandidoval za koalíciu OĽaNO, Za ľudí a Kresťanská únia zo 145. miesta.

Dušan Velič. Foto N - Tomáš Benedikovič

OĽaNO ide do volieb v koalícii so stranou Za ľudí Veroniky Remišovej a Kresťanskou úniou Anny Záborskej. Na vstup do parlamentu budú potrebovať 7 percent hlasov. Politické strany museli do polnoci odovzdať kandidátky do volieb.

Foto - koláž N, TASR

Igor Matovič oznámil, že kandidátku predložia v nedeľu večer a kandidovať budú ako koalícia OĽaNO, Kresťanská únia a Za ľudí. V takom prípade budú musieť získať sedem percent, aby sa dostali do parlamentu. (ta3)

Poslanca Michala Luciaka, ktorý sa stal vedúcim úradu vlády, v parlamente nahradí Marek Antal. Luciak bol zvolený za Za ľudí, po rozkole v strane pôsobil v klube SaS. Aj Antal je kritikom Veroniky Remišovej.

Je to prostredie, ktoré nie je úplne zdravé pre ľudskú psychiku, hovorí o parlamente poslanec Tomáš Lehotský, ktorý končí v politike. „Je dôležité, aby bol o túto profesiu záujem. (…) V politike je to aj špina už len preto, že sedíte vedľa ľudí, ktorí klamú, o ktorých viete, aké veci napáchali. Pre citlivejšie povahy to nemusí byť úplne jednoduché.“

S Veronikou Remišovou sa v parlamente ani nepozdravíme, hovorí poslanec Tomáš Lehotský, ktorý odišiel zo Za ľudí a dnes je v klube SaS. Zároveň ohlasuje svoj koniec v politike. „Dá sa povedať, že som sklamaný. Nechcem, aby to vyznelo tak, že vnímam len to negatívne. Ale sklamalo ma množstvo neodbornosti, hnevu a netolerancie, ktoré v parlamente sú.“

Strana Za ľudí vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú a jej vládu, aby vymenila vedenie tajnej služby. Podľa predsedníčky Veroniky Remišovej si SIS riadne neplní úlohu a spochybňuje vyšetrovania.

OĽaNO rokuje so stranami Za ľudí, Kresťanská únia a Nova o predvolebnej spolupráci, potvrdil predseda klubu hnutia Michal Šipoš. Rokovania s politickými subjektmi potvrdila aj predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová, no OĽaNO priamo nemenovala. (tasr) 

Veronika Remišová potvrdila, že jej strana Za ľudí rokuje s ďalšími subjektmi o predvolebnej spolupráci. „Máme ešte nejaký čas, dva mesiace, na to, aby sme oznámili naše rozhodnutie,“ uviedla.

Ak bude vláda zostavená prezidentkou Zuzanou Čaputovou zle nastavená, môže to situáciu do konania parlamentných volieb výrazne skomplikovať. Vyhlásila to strana Za ľudí.

Juraj Šeliga hovorí, že jeho pohľad na budúcnosť strany Za ľudí sa rozchádzal s tým, čo si predstavovala Veronika Remišová. „Keď premiér Heger založil stranu Demokrati, povedal som vtedy kolegom: Poďme s nimi rokovať, skúsiť sa dohodnúť na spolupráci a ukázať spájanie. A keď v strane Za ľudí nastalo váhanie, povedal som si: Ďakujem pekne.“

Šéfka Za ľudí Veronika Remišová povedala, že strana do dvoch mesiacov rozhodne, či pôjde do volieb samostatne alebo sa s niekým spojí. „Máme v zásade rovnaké čísla ako Demokrati,“ vyhlásila v RTVS.

V parlamente sú návrhy na úpravu paragrafu 363 Trestného poriadku. Predložili ich poslanci OĽaNO, ale aj poslankyňa Za ľudí Miriam Šuteková. Parlament by sa mal novelám venovať na najbližšej schôdzi so začiatkom v máji. (tasr)

Shooty: Poslanec Šeliga

Juraj Šeliga a Jana Žitňanská odchádzajú zo strany Za ľudí. Žitňanská to napísala na Facebooku a Šeliga to potvrdil denníku SME. Neprezradili, či a kde budú v politike pokračovať.

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová nechce odpovedať, s kým budú spolupracovať do volieb. „Do júla sa to dozviete. Nebudeme vynášať informácie z rokovaní,“ povedala v TA3.

Problémom Za ľudí bolo, že sme nemali nikoho, kto by nahradil Kisku, hovorí dva roky po odchode zo strany Marek Antal. Poslanec a neskôr štátny tajomník hovorí, že politika ho sklamala. „Vstupoval som do niečoho ako slušnosť, čo reprezentoval Andrej Kiska, a skončil som niekde alebo pri niečom, čo mi pripomínalo latrínu.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Prekvapila ma nekultúra na zasadnutiach vlády, hovorí s odstupom času bývalý štátny tajomník na ministerstve informatizácie Marek Antal. „Stretol som tam veľa vzdelaných a schopných ľudí. Žiaľ, tí kričiaci a nekultúrni ich vždy prekričia,“ hovorí o rokovaniach vlády pod premiérom Igorom Matovičom. Antal sa do parlamentu dostal na kandidátke Za ľudí, neskôr zo strany odišiel a znovu už kandidovať nechce.

Eduard Heger potvrdil, že sa s Jurajom Šeligom a Janou Žitňanskou zo Za ľudí rozprávajú o politickej budúcnosti. Premiér však jasne nepovedal, či poslanci vstúpia do jeho novej strany Demokrati.

Igor Matovič nevylúčil predvolebnú spoluprácu so stranou Za ľudí. Ako povedal v relácii Na telo plus, „na rozdiel od propagandy, ktorá sa voči nej vedie“, považuje Veroniku Remišovú za čestnú ženu.

Voľby by vyhral Smer (16,2) tesne pred Hlasom (16), tretie je PS (11,1), ukázal volebný model Ipsosu pre Denník N. Hegerových Demokratov by volilo takmer päť percent voličov, rovnako ako OĽaNO, ktoré od januára stratilo tri percentuálne body.

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga vyzýva generálneho prokurátora, aby zistil, kto je zodpovedný za vytvorenie nesprávneho prepisu odposluchu v kauze vyšetrovateľov NAKA, a začal trestné stíhanie pre podozrenie zo zneužitia právomocí. O odlišných prepisoch hovoril v rozhovore pre Denník N advokát Peter Kubina.

Remišová jasne neodpovedala, či strana Za ľudí pôjde do volieb s Eduardom Hegerom. „Je dôležité, aby Heger urobil prvý krok, aby si našiel politické zázemie, nastavil si hodnoty, a potom sa môžeme rozprávať,“ povedala šéfka strany Za ľudí. (rtvs)

Bývalý minister zdravotníctva Lengvarský odišiel podľa vicepremiérky Remišovej (Za ľudí) „na hulváta“, lebo ešte pred odchodom podpísal dokumenty, ktoré nemal – napríklad usmernenie o tranzícii. Remišová zopakovala, že Lengvarský mal odísť skôr, keďže v jeho vládnutí videla viacero zlyhaní. (rtvs)

Do strany Za ľudí vstupuje právnik Ján Magušin, zároveň sa stáva členom predsedníctva. Presadzovať chce politiku špeciálne v oblasti spravodlivosti, právneho štátu a boja proti korupcii.

Polovicu porady sme riešili, ako sa dá strana riadiť z Popradu, opisuje zakladanie Za ľudí Andreja Kisku jeho bývalý poradca Rado Baťo. „Aj keď nám prezident povedal, že do toho chce ísť, pár mesiacov nič neurobil pre to, aby to malo hlavu a pätu.“

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga pripustil, že sa stane súčasťou pravicového bloku. V RTVS potvrdil rokovania s Eduardom Hegerom či so šéfom KDH Milanom Majerským. „Nie sme ďaleko od finálnej dohody,“ tvrdí.

Strana Za ľudí uviedla, že nebude podporovať „cirkus“ Smeru s júnovým termínom volieb. „Okrem toho z hľadiska legislatívnej smršte je úplne jedno, či voľby budú v júni alebo v septembri, pretože všetky dôležité parlamentné schôdze prebehnú do júna,“ dodala strana v stanovisku. (tasr)

Matovičov návrh na volebnú odmenu by doviedol Slovensko ku krachu, povedala Veronika Remišová a označila to za hitparádu populizmu. Podľa predsedníčky Za ľudí „s takýmito návrhmi štátna pokladnica určite neprežije“.

Ak by prešli všetky návrhy na programe schôdze parlamentu, vyžiadalo by si to 3,8 miliardy eur, tvrdí ekonóm Za ľudí Tomáš Meravý. Deficit verejných financií by tak podľa neho stúpol na takmer 9,8 percenta výkonu ekonomiky.

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga upozorňuje, že do návrhu reformy trestného práva od ministra spravodlivosti sa nedostala zmena paragrafu 363. „Mrzí ma, že poslanci ústavnoprávneho výboru neboli na rokovania prizvaní. Mnohé veci sme si mohli vysvetliť a doplniť pri tvorbe materiálu,“ napísal Šeliga.

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga víta rozhodnutie prezidentky Čaputovej podať na Ústavný súd návrh na preskúmanie paragrafu 363. Prezidentka by podľa neho mala tiež preskúmať všetky kroky generálneho prokurátora Maroša Žilinku a podať disciplinárny návrh na Najvyšší správny súd.

Výhovorky Maroša Žilinku o zákonnosti vyzerajú skôr ako cynický výsmech do tvár občanov, píše v stanovisku strana Za ľudí. „Je zjavné, že exkluzivitu zrušených obvinení vďaka paragrafu 363 si užívajú viacerí nominanti Sme rodina a starého a nového Smeru,“ uvádza v reakcii na zrušenie obvinenia poslanca Martina Borguľu.

OĽaNO a SaS súhlasia s ochranou Špecializovaného trestného súdu a špeciálnej prokuratúry v ústave, vraví poslanec Za ľudí Juraj Šeliga. Podporu návrhu podľa neho vyjadrili aj viacerí bývalí koaliční poslanci, Sme rodina sa vyjadrí po internom rokovaní.

Strana Za ľudí uviedla, že Hegerovo úsilie o dohodu na novej 76-tke stroskotalo vinou SaS. Dodala, že nebude hlasovať za predčasné voľby.

Eduard Heger neodpovedá na otázky, či odíde z OĽaNO, či si vie predstaviť opäť kandidovať s Igorom Matovičom a s kým by sa chcel spájať. „Pýtate sa ma stále to isté, aby som vám komentoval veci počas diania,“ uviedol. Dnes sa stretol so zástupcami Za ľudí a KDH, Veronika Remišová chce koalíciu týchto strán s OĽaNO.

Veronika Remišová (Za ľudí) zverejnila fotografiu zo stretnutia s Eduardom Hegerom, predsedom KDH Milanom Majerským a europoslankyňou Miriam Lexmann (KDH). Remišová posledné dni hovorí o potrebe vytvorenia konzervatívnej koalície, ktorej súčasťou by bola jej strana, OĽaNO a KDH.

Poslanec Hlasu Richard Raši vraví, že by nepodporil predčasné voľby v septembri. Strana viackrát uviedla, že trvá na voľbách najneskôr v júni.

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová si vie predstaviť, že jej strana by šla do volieb v koalícii s konzervatívnymi stranami KDH a OĽaNO. Na zvolenie do parlamentu by takáto koalícia potrebovala získať 7 percent hlasov. (markíza)

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga reaguje na slová Borisa Kollára, ktorý povedal, že nevie nič o novej koaličnej 76-ke: „Pán premiér Heger ma požiadal o pomoc pri hľadaní väčšiny, ktorá by dovládla do riadnych alebo predčasných volieb. Rád mu pomôžem, lebo je úplne legitímne, aby sme sa o to pokúsili. Nie som však naivný, ak sa to nepodarí, budeme rokovať o novele ústavy o skrátení volebného obdobia.“

Sme rodina nepostaví vlastného kandidáta na prezidenta, vraví predseda hnutia Boris Kollár. Otázku prípadnej podpory niektorého z kandidátov iných strán označil za predčasnú, rovnako ako šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Obaja chcú počkať na mená kandidátov. (tasr)

Nie sme ďaleko od novej 76-tky, vyhlásil Juraj Šeliga (Za ľudí) s tým, že rokovania o možnej novej väčšine v parlamente vedie dočasne poverený premiér Eduard Heger. Aktuálne je podľa neho na strane SaS, ako sa k tomu postaví.

Veronika Remišová si myslí, že stredové, pravicové a konzervatívne sily by mali vytvoriť silný a jednotný blok založený na spoločných hodnotách, aby vo voľbách neprepadol ani jediný hlas voličov. V takomto bloku vidí okrem Za ľudí aj strany ako KDH či OĽaNO. Otázku svojho prestupu do inej strany označila za absurdnú.

Politici odchádzajú na Vianoce s rozpočtom, ale bez náznaku riešenia politickej krízy. Sulíkova ponuka na novú väčšinu už neplatí, Heger chce stále 76 a Kollár trvá na predčasných voľbách. Rokovania o predčasných voľbách či prípadnej novej vláde odložili na január.

Eduard Heger hovorí, že Richard Sulík mu ešte v piatok ponúkol novú vládu OĽaNO, SaS, Sme rodina a Za ľudí. Odvtedy o tom rokujú. Takáto vláda by mala byť bez Igora Matoviča. „Som otvorený tomu, aby sa zostavila 76-ka,“ povedal odvolaný premiér. (sme)

Boris Kollár vraví, že minister spravodlivosti Viliam Karas nie je nominantom Sme rodina. Ide podľa neho o Šeligovho nominanta. (expres)

Nové na Dennikn.sk

15:47Policajti si po proteste predvolali študentku. Pýtali sa, či rakva bola vyhrážkou ministerke Šimkovičovej 12:47Markíza a JOJ majú o výraznú konkurenciu menej. Prečo skončil ČT Sport na Slovensku a prečo sa už nevráti 11:03Centrum vzdialenej galaxie dostalo podľa vedcov štikútku. Čo to znamená pre vesmír? 10:29Chcete hrať na bicích nástrojoch? Michal Fedor radí, ako začať, a odporúča aj dobré video školy a aplikáciu na ladenie bubnov 09:49Našu rodinu spája tisíc vecí, prečo by ju mala rozdeliť politika? Psychológ radí, ako prežiť rodinné hádky o voľbách 09:47Korčokovo momentum: Zo zaplnených námestí glosuje paniku v Pellegriniho štábe (reportáž) 08:55Samurajský epos Shogun má novú verziu. Patrí medzi najsledovanejšie seriály rovnako ako tá prvá z 80. rokov 08:48Učil nás, ako a prečo sa mýlime. Kahneman získal nobelovku za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval 08:15Svetový newsfilter: Putin dostal teroristov do zvláštnej situácie, Islamský štát sa znovu prihlásil k útoku 08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovede