Odchádzajúci predseda Za ľudí Andrej Kiska v príhovore na sneme strany povedal, že ako strana mali dve úlohy – odstaviť Smer, čo sa podarilo, a vytvoriť silný koaličný blok, čo nevyšlo. Povedal, že výsledok volieb bol sklamaním, pretože očakával dvojciferný výsledok.

Jana Žitňanská a Andrej Kiska. Foto: TASR

Dominik Drdul (22) je najmladší a Ján Kerekréti (76) najstarší poslanec v parlamente. Klub OĽaNO podľa nich nie je sekta, ale slobodné zoskupenie ľudí s rozdielnymi názormi. „To, že majú iné názory, v poriadku. Nechceme sa dožiť toho, aby sme tu začali spievať internacionálu ‚Ej, hor sa, sveta proletári,‘“ hovorí Kerekréti.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Bývalý americký prezident Obama podporil kandidatúru svojho bývalého viceprezidenta Joea Bidena na prezidenta. Obama to urobil vo videu, v ktorom povedal, že voľba Bidena ako svojho viceprezidenta bolo „jedno z najlepších rozhodnutí, aké som kedy urobil“. (čtk)

Najviac peňazí na volebnú kampaň minul Smer. Podľa záverečnej správy zverejnenej na webe ministerstva vnútra zaplatil za kampaň 2 998 233 eur. Transparency International však v piatok uviedla, že strana podľa transparentného účtu prekročila trojmiliónový limit o 100-tisíc eur.

Transparency International podáva na Smer podnet pre prekročenie výdavkov na volebnú kampaň pred parlamentnými voľbami. Mimovládka tvrdí, že podľa transparentného účtu strana prekročila trojmiliónový limit o 100-tisíc eur.

Polícia odmietla trestné oznámenie SaS pre ohovaránie za klamlivé predvolebné videá Smeru. Vyšetrovateľ to odôvodnil tvrdením, že oznamovatelia podali trestné oznámenie „za účelom ochrany strany Sloboda a Solidarita v predvolebnom boji, teda v danom prípade absentuje objekt trestného činu“.

Všetky politické strany a hnutia, ktoré kandidovali vo voľbách, predložili záverečnú správu o nákladoch na volebnú kampaň. Ministerstvo vnútra ich postupne zverejní na webe. Strany mohli minúť najviac tri milióny eur vrátane DPH. (tasr)

Politické strany, hnutia a koalície, ktoré kandidovali v parlamentných voľbách, musia do 30. marca doručiť ministerstvu vnútra záverečnú správu o nákladoch na volebnú kampaň.

Shooty: Dezinfekcia

Archívny rozhovor s budúcim ministrom vnútra Romanom Mikulcom: Sledovali ho, monitorovali, jeho zástupcovi neznámi ľudia zbili syna vo dverách bytu. A napokon ho zastavila polícia vedená Kaliňákom a Gašparom a za „zvláštnych“ okolností u neho našla utajované dokumenty.

Igor Matovič potvrdil, že budú meniť policajného prezidenta. „Pánovi Milanovi Lučanskému treba poďakovať,“ povedal. Kto by ho mal nahradiť, Matovič nepovedal.

Richard Sulík za podpredsedu parlamentu navrhne Milana Laurenčíka. Nie je to však definitívna nominácia, bude o nej rokovať republiková rada SaS.

Igor Matovič ani Boris Kollár sa nebudú sťahovať do štátnych víl, ktoré pre predsedu vlády a parlamentu pripravila končiaca vláda. Matovič chce bývať naďalej v Trnave, Kollár vo svojej vile pri Horskom parku.

Podľa Igora Matoviča už Romana Mikulca schválila prezidentka Zuzana Čaputová. „Dvojičku“ na ministerstve vnútra s ním má tvoriť bývalý šéf tímu Gorila Lukáš Kyselica.

Matovič vraví, že podľa súčasného zákona Daniel Lipšic nemôže byť generálnym prokurátorom. Kto by mal vystriedať Jaromíra Čižnára, nepovedal. Podľa Richarda Sulíka žiadna z koaličných strán nemá svojho kandidáta na tento post.

Novou ministerkou kultúry sa stala Natália Milanová. Poslankyňou je od januára 2018. Ako svoju hlavnú doterajšiu tému mala kultúrne pamiatky, no teraz ju čakajú oveľa aktuálnejšie výzvy.

Nový minister zahraničia Ivan Korčok pôjde pred nástupom do funkcie do karantény, keďže je veľvyslanec a pôsobí v USA, povedal Richard Sulík. Jeho štátnym tajomníkom bude Martin Klus.

Nový minister vnútra Roman Mikulec bude podľa Matoviča šéfom krízového štábu, ktorý riadi opatrenia proti koronavírusu. Budúci premiér predpokladá, že Mikulec prinesie nový pohľad na políciu a bude dobrým ministrom.

Hnutie Sme rodina bude podľa Borisa Kollára vo vláde trvať na svojich prioritách – nájomné byty a exekučné amnestie. Za ľudí sa podľa Veroniky Remišovej bude starať o spravodlivosť či spravodlivé rozdeľovanie eurofondov.

„Ideme do toho s plnou zodpovednosťou a vedomím, že nemôžeme zlyhať,“ povedal Igor Matovič k členom novej vlády. OĽaNO má v nej siedmich členov.

Igor Matovič oznámil zloženie novej vlády. Ministerstvo vnútra nepovedie Gábor Grendel, ale bývalý šéf vojenskej rozviedky Roman Mikulec. Ministrami sú aj Ján Budaj a Ján Mičovský.

Video: Igor Matovič predstavuje nových ministrov.

Andrej Kiska sa vzdá poslaneckého mandátu. Potvrdila to podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, ako prvá o tom informovala TV Markíza. Dôvody oznámi Kiska, jeho náhradníkom by mal byť jeho dlhoročný spolupracovník Tomáš Lehotský.

V OĽaNO nebolo ani v pondelok dopoludnia jasné, koho pošlú do vlády. Definitívne nominácie až na štyri ministerstvá nepoznala ani prezidentka Čaputová, ktorá by mala vládu vymenovať zrejme už tento týždeň.

Odchádzajúci poslanci parlamentu majú po zániku svojho mandátu ešte nárok na vyplácanie platu. Jeho výška závisí od toho, ako dlho v parlamente pôsobili, dostať môžu dvojmesačný alebo trojmesačný plat.

Matovič vyhlásil, že stabilita poslaneckého klubu OĽaNO bude zaručená podporou poslancov pre programové vyhlásenie vlády. K návrhom zákonov mimo programového vyhlásenia bude musieť podľa Matoviča zasadať koaličná rada. Na základe jej dohody budú pri hlasovaní postupovať aj poslanci za OĽaNO.

Zuzana Čaputová napoludnie prijme zástupcov strán OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí, ktoré sa dohodli na zostavení novej vlády. Igor Matovič prezidentke oficiálne oznámi rozdelenie rezortov. Spísali sme, ako by mal vyzerať nový kabinet.

Štvorkoalícia sa dohodla na zložení novej vlády. Jej súčasťou bude aj SaS, ktorá namiesto ministra financií dostane post ministra hospodárstva, ten bude zároveň vicepremiérom. Za ľudí získa nové ministerstvo, Kollár dopravu.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v sobotu o 12.00 h. stretne v Prezidentskom paláci s predstaviteľmi strán budúcej vládnej koalície.

Igor Matovič hovorí, že urobil ústupky. „SaS patrili podľa výsledku volieb dva rezorty, jedného ministerstva sme sa vzdali, aby bol pokoj v rodine,“ povedal v diskusnej relácii na Markíze. Či tým ústupkom bolo, že prenechal partnerom ministerstvo zahraničia, neodpovedal.

Nová koalícia s dohodou oboznámi čo najskôr prezidentku. Matovič zatiaľ nechce oznámiť zloženie ministerstiev. Lídri koalície urýchlenie rozhovorov vysvetľovali aj koronavírusom. Za prezidentkou chcú ísť už zajtra.

SaS podľa dohody dostane prvého podpredsedu vlády pre ekonomiku, ktorý bude zároveň ministrom hospodárstva – bude ním Richard Sulík. Šéf SaS povedal, že je s dohodou spokojný, strana bude mať až tri ministerstvá.

OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa dohodli na zostavení vlády. Pokračujú tak vo štvorici napriek sporom o ministerstvo financií, ktoré chcela SaS. Pred piatkovým rokovaním hrozilo, že sa bude o zostavení vlády rokovať už len v zložení OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí a že SaS odíde do opozície.

Oznámenie o zložení koalície 13. marca 2020. Foto N - Vladimír Šimíček

Naživo: Po stretnutí lídrov možnej koalície.

Richard Sulík na Facebooku píše, že „niekedy je to o egu, niekedy o zodpovednosti“. „Radšej budem do poslednej chvíle zodpovedný a porozumie mi len málokto alebo stratím tvár. Na to som do politiky nešiel. Budem bojovať za to, aby sa Slovensko stalo lepšou krajinou. Onedlho bude totiž treba vedieť veľmi dobre rátať.“

Foto: Richard Sulík prichádza na rokovanie o novej vláde. Matovič na Sulíka tlačí, aby prijal dohodu, podľa ktorej SaS nedostane ministerstvo financií. Inak je ochotný ísť do trojkoalície.

Exminister hospodárstva a predseda opozičnej SaS Richard Sulík vyzýva prezidentku, aby sa zaoberala spaľovacími autami. Foto N - Vladimír Šimíček

Sulík: My nesúhlasíme s troma rezortmi, ktoré nám boli pridelené, ani jeden nie je ekonomický. S Matovičom chce rokovať. SaS mala dostať ministerstvá školstva, zahraničia a životného prostredia.

Sulík neodpovedal priamo na otázku, či nepôjde do koalície, pokiaľ SaS nedostane ministerstvo financií. Matoviča vraj bude „do súdneho dňa“ presviedčať, že ho vedia riadiť najlepšie, a nepáči sa mu verejný nátlak na SaS cez facebookové statusy.

Sulík má ďalej záujem o ministerstvo financií a školstva. Po rokovaní Republikovej rady povedal, že je pripravený ďalej rokovať. „Sme pripravení rokovať, máme záujem o štvorkoalíciu a budeme v nej zodpovedný partner.“

Rokovania o zostavení novej koalície sú v kríze, Matovič odkázal Sulíkovi, že vládu môžu zložiť aj bez neho. Spor je o ministerstvo financií, partneri namiesto neho ponúkajú Sulíkovi ponúkajú zahraničné veci a pôdohospodárstvo. Okrem toho by SaS mala aj školstvo.

Je otázne, či sa situácia v súvislosti s koronavírusom dotkne aj ustanovujúcej schôdze Národnej rady. Schôdzu má zvolať prezidentka do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb, jej termín ešte nie je známy.

Slovensko sa vychýlilo z osi civilizačnej normality, píše v komentári Boris Zala. Zodpovedné sú podľa neho aj médiá, ktoré boli pred voľbami posadnuté novinkami z Threemy.

Matovičov status na Facebooku má byť odkazom pre Sulíka, aby sa rozhodol, či dnes pristúpi na návrh dohody o štvorkoalícii. „Dnes sa budú diať veci. Pohár pretiekol, už stačilo,“ napísal dnes Matovič.

Igor Matovič na Facebooku sľubuje, že „dnes sa budú diať veci. Pohár pretiekol, už stačilo.“ Nie je jasné, či píše o koronavíruse, no krátko predtým zdieľal kritiku postupu vlády. „Žiadny plán, žiadne príklady dobrej praxe, čistý pocitový prstocuc.“

Martin Borguľa po kritike od budúcich koaličných partnerov posiela odkazy Richardovi Sulíkovi: „Sulíkovi vyčítali jeho oponenti kontakty s Marianom Kočnerom alebo pofidérny prevod pozemku z mestského podniku. Máme to teraz ja alebo pán Kollár opäť vytiahnuť? Nie, my takéto veci nebudeme robiť.“

Lídri strán možnej budúcej koalície rokovali do večerných hodín, na konečnej podobe novej vlády sa však nedohodli. Do konca týždňa zrejme nevznikne, Matovič tvrdí, že budú rokovať aj cez víkend.

Potenciálni koaliční partneri z OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí aktuálne opäť rokujú o zostavení vlády. Na rokovaní sú okrem lídrov strán aj ďalší členovia ich vyjednávacích tímov. (tasr)

Poslanec za SaS Ondrej Dostál spomína na podozrivé postupy svojho nového koaličného kolegu Martina Borguľu z bratislavskej politiky. Opisuje aj prípad budovy v centre mesta, pri ktorom samospráva prišla o 10 miliónov a dom skončil vo firme Jany Borguľovej.

Naozaj to Matovičovi trvá dlho? Slovenské vlády sa skladali už mesiac aj dva. Najdlhšie skladal vládu Vladimír Mečiar v roku 1994 – zlomiť Jána Ľuptáka mu trvalo vyše dvoch mesiacov.

Pomôžme Pellegrinimu s koronou, aby to mal Matovič a my všetci ľahšie, píše v komentári Roman Pataj. Matoviča podľa neho čaká ťažká úloha, ale zároveň šanca, aby sa z neho stal dôveryhodnejší politik.

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

08:15Svetový newsfilter: Putinovu propagandu o ukrajinskej stope zosmiešnil aj Lukašenko 08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšieVčera 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatierVčera 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVSVčera 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojnyVčera 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politikuVčera 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončilVčera 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch