Aj ľudia, ktorí cestovali individuálne, prichádzajú teraz do cestoviek a vyberajú si z ich ponúk, hovorí šéf asociácie cestovných kancelárií Roman Berkes. Dôvodom môže byť cena aj bezpečnosť cestovania. „Ak neprekonáme výsledky z roku 2019, minimálne ich v tomto roku vyrovnáme.“

Ak má cestovná kancelária dlhý čas vysoké zľavy, môže to signalizovať problém, vraví v podcaste eNkonomika šéf asociácie cestovných kancelárií Roman Berkes. Zľava môže byť vysoká, ale nemala by trvať dlhý čas, napríklad od júna až do septembra. Je to dostatok času na to, aby sa zájazdy predali, hovorí.

Kým si kúpite v cestovnej kancelárii zájazd, overte si, či má poistenie proti úpadku, radí šéf Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Roman Berkes. Ak ho má, na svojom webe by mala mať poistný certifikát. Zoznam poistených cestovných kancelárií zverejňuje aj Slovenská obchodná inšpekcia.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Spolumajiteľ menšej cestovnej kancelárie Danny Go travel je nezvestný. Firma vyzýva klientov, ktorí sa nedostali k službám, aby sa obrátili na políciu. Daniela Marka naposledy videli začiatkom júna v bratislavských Boroch. (startitup, aktuality.sk)

Cestovná kancelária Sunflower Tours, ktorá pôsobí v Česku, na Slovensku a v Poľsku, skončila, pripravuje návrh na vyhlásenie úpadku. Klientov, ktorí dostali pokyny s odletom v najbližších dňoch, žiada, aby necestovali na letisko, nebudú vybavení.

Poisťovňa Uniqa musela zabezpečiť repatriáciu ôsmich klientov Alchemy Travel z USA po ohlásení úpadku cestovky. Počet klientov, ktorí na uhradené zájazdy neodcestovali a neodcestujú, je podľa poisťovne dnes ťažké presne určiť.

Cestovná kancelária Alchemy Travel, ktorá sa špecializovala na poznávacie zájazdy, skrachovala. Zdôvodnila to koronakrízou a tvrdí, že jej nepomohol ani prudký rast cien v destináciách, kam s klientmi cestovala.

Služby slovenských cestovných kancelárií a agentúr vlani využilo 229-tisíc ľudí. Cestovky tak mali o 80 % viac klientov ako v prvom roku pandémie, ale stále to bola len pätina počtu z roku 2019, keď organizovane vycestovalo takmer 1,1 milióna ľudí.

Ministerstvo financií poskytlo 42 cestovným kanceláriám vyše 30 miliónov eur vo forme návratných výpomocí. Peniaze im majú pomôcť preklenúť obdobie, keď museli klientom vracať peniaze za neuskutočnené zájazdy.

Za tri týždne od zverejnenia výzvy požiadalo o návratnú finančnú pomoc 23 cestovných kancelárií. Celkovo žiadajú od štátu takmer 23 miliónov eur, Slovenská záručná a rozvojová banka im doteraz vyplatila vyše 20 miliónov eur.

Za štyri pracovné dni od zverejnenia výzvy požiadalo o návratnú finančnú pomoc 12 cestovných kancelárií, jej výška dosahuje 17,4 milióna eur. Slovenská záručná a rozvojová banka odhaduje, že dostane viac ako 80 žiadostí.

Letná sezóna z pohľadu cestovných kancelárií dopadla lepšie ako vlaňajšia. O cestovanie bol väčší záujem, cestovky už mali viac skúseností s poskytovaním služieb v pandémii, uviedol prezident asociácie cestovných kancelárií Roman Berkes.

Ministerstvo financií zverejnilo výzvu na podávanie žiadostí o návratnú pomoc pre cestovné kancelárie.  Na pomoc vyčlenilo 65 miliónov eur, cestovky by ju mali využiť na vrátenie peňazí klientom za nezrealizované zájazdy.

Rezort financií spustí začiatkom budúceho týždňa výzvu pre cestovné kancelárie, v rámci ktorej môžu žiadať o návratnú finančnú pomoc. Nárok na ňu budú mať cestovky, ktoré vydali oznámenia o náhradnom zájazde, a aj tie, ktoré už vrátili zálohy chránenej skupine klientov.

Peniaze za nevyužité poukazy na zájazdy by mohli mať všetci klienti cestovných kancelárií na účtoch do konca septembra, odhadol šéf asociácie cestoviek Roman Berkes. Brusel dnes schválil, že cestovky môžu čerpať zvýhodnené pôžičky, tie sú určené na výplatu klientov.

Európska komisia schválila pomoc pre cestovné kancelárie vo výške 65 miliónov eur. Štátna pomoc bude mať formu zvýhodnených pôžičiek, ktoré cestovky použijú na vyplatenie peňazí za poukazy za nezrealizované zájazdy vydané vlani.

 

Na vrátenie peňazí si počká väčšina klientov cestovných kancelárií, ktorí si pred pandémiou objednali zájazd a nevycestovali naň, ani nepatrili medzi chránené skupiny s rýchlym vyplatením peňazí. Šéf SACKA Roman Berkes odhadol, že na náhradnú dovolenku vycestovalo len asi 20 % klientov, 80 % by malo dostať peniaze do polovice septembra.

Cestovné kancelárie by mali najneskôr do 14. septembra vrátiť klientom peniaze za poukazy vystavené namiesto dovolenky, na ktorú nevycestovali. Naznačili však, že peniaze môžu niekoľko dní meškať, Brusel totiž ešte neodobril schému čerpania úverov pre cestovky, rezort financií očakáva jej schválenie v najbližších dňoch.

Slovenská obchodná inšpekcia zakázala predaj zájazdov cestovnej kancelárii Martin Belko – CK Besa Travel so sídlom v Rožňave. Zistila totiž, že uzatvára zmluvy o zájazde vo vlastnom mene bez poistenia pre prípad úpadku, ktoré musí CK mať, to jej vypršalo už v januári.

Žilinská cestovná kancelária YS Group vyhlasuje úpadok. Firma, ktorá poskytovala služby pod názvom Dream destination, hovorí, že jej počas pandémie vypovedala poisťovňa povinné poistenie a nové sa jej už nepodarilo vybaviť.

V dôsledku posledných prijatých opatrení niektorí klienti cestoviek žiadajú o zmenu termínu, destinácie, ale aj o zrušenie zájazdu. Opatrenia sa dotkli najmä klientov, ktorí si naplánovali dovolenku a teraz musia počítať aj s dňami navyše v karanténe.

Poslanci posunuli do druhého čítania novelu zákona, ktorá umožní cestovkám dostať sa k zvýhodnenej finančnej výpomoci. Parlament o nej rokuje v skrátenom legislatívnom konaní, schvaľovať by ju mal vo štvrtok.

Poslanci prerokujú zrýchlene novelu zákona, ktorá umožní cestovkám dostať sa k zvýhodneným pôžičkám. Peniaze by mali použiť na výplatu klientov, ktorí vlani dostali poukaz na náhradný zájazd a nečerpali ho, aj na objednanie pobytov na toto leto.

Hitom tohtoročnej letnej turistickej sezóny bude Grécko a jeho ostrovy, tvrdí Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr. Odporúča cestovať do zahraničia zo slovenských letísk.

Obchodná inšpekcia zverejnila aktualizovaný zoznam cestovných kancelárií s poistením proti úpadku. Zákazníci cestoviek si môžu overiť, u koho je firma poistená, dokedy a na akú sumu a kto by v prípade problémov zabezpečoval návrat domov.

Nemeckej cestovnej kancelárii TUI Group pribúdajú objednávky rýchlejšie než pred pandémiou. Najväčší organizátor zájazdov na svete hovorí, že Nemci preferujú najmä španielske Baleárske a Kanárske ostrovy a Grécko s Tureckom.

Minister financií Igor Matovič vyzval ľudí, aby čím skôr minuli vlaňajšie poukazy od cestoviek a vycestovali na dovolenku. Ubezpečil ich, že ak to do konca augusta nestihnú, nemusia sa báť, lebo do 14. septembra im cestovky vrátia peniaze, dnes im v tom totiž pomohla vláda.

Cestovné kancelárie by privítali, ak by štát uhrádzal občanom niekoľko PCR a antigénových testov mesačne tak ako v Česku. Štátna tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková s tým z pohľadu podpory cestovného ruchu problém nemá, ale považuje to za otázku finančných možností štátu.

Zvýhodnené úvery od štátu použijú cestovky v prvom rade na vyplatenie klientov, ktorí majú poukazy na náhradný zájazd a nedohodnú sa na dovolenke. Roman Berkes spresnil, že poukazy sa momentálne týkajú asi 150-tisíc klientov a sú v hodnote 50 až 60 miliónov eur.

Cestovným kanceláriám sa darí reštartovať letnú sezónu, na jún majú väčšinu kapacít vypredané, povedal šéf asociácie cestovných kancelárií Roman Berkes. Vlani síce zaznamenali pokles klientov o 93 %, ale pesimistické scenáre v podobe hromadného krachu cestoviek sa nenaplnili.

Európska komisia zažalovala Slovensko v súvislosti s náhradami za zrušené dovolenky. Podľa legislatívy EÚ majú mať všetci cestujúci v prípade zrušenia dovolenky za mimoriadnych okolností, napríklad pandémie, právo na vrátenie peňazí do 14 dní. Slovenský zákon to však stále neumožňuje.

Cestovné kancelárie by sa mali dostať k zvýhodneným pôžičkám od štátu, schválila to vláda, potvrdiť to musí parlament. Peniaze potrebujú na výplatu klientov, ktorí vlani dostali poukaz na náhradný zájazd a nebudú ho čerpať, aj na objednanie nových pobytov do žiadanejších destinácií na toto leto.

Cestovné kancelárie vlani prišli o takmer deväť z desiatich zákazníkov, podobne sa im prepadli aj tržby. Štatistický úrad eviduje pokles počtu zákazníkov o 88 % a tržieb o 87 %. Najlepšie sa držal domáci cestovných ruch, ale aj ten klesol takmer o tretinu.

Allianz – Slovenská poisťovňa vopred vyplatí zálohy vo výške 80 % uplatňovaných nárokov klientov cestovky FIRO-tour, ktorá skrachovala. Vyplatí tak 1123 klientov, ktorí si uplatnili nárok za zájazd kúpený vlani a predložili potrebné doklady.

Ministerstvá dopravy a financií pripravujú riešenia pre prípad, že klienti cestoviek neuplatnia voucher na dovolenku do konca augusta. Po 31. auguste totiž budú musieť cestovné kancelárie do 14 dní vrátiť peniaze za neuskutočnený zájazd.

Počet registrovaných cestovných kancelárií v Česku sa za rok od vypuknutia pandémie znížil o štvrtinu. Od 12. marca 2020 skončilo 204 cestoviek, z nich päť desiatok v tomto roku, vyplýva z údajov ministerstva pre miestny rozvoj. (e15)

Za dovolenku v zahraničí hrozí pokuta 1000 eur, policajti budú od soboty kontrolovať aj letiská. Cestovné kancelárie dúfajú, že im štát pomôže, zatiaľ nevedia, či budú za už kúpené zájazdy vracať peniaze alebo voucher.

Zákaz dovoleniek v zahraničí je dramatickým zásahom do činnosti cestovných kancelárií, tvrdí šéf asociácie cestovných kancelárií a agentúr Roman Berkes. Asociácia bude pozorne vnímať, aký bude rozsah výnimiek zo zákazu, aby sa zájazdy nezmenili na individuálne služobné cesty.

Športová cestovná kancelária Richarda Szűcsa musela vrátiť covidovú štátnu pomoc preto, že mal zároveň pracovný úväzok na 37 eur mesačne. Peniaze musí vrátiť aj napriek tomu, že pravidlá sa medzitým menili a má na ne nárok. Pre drobnosti prišli o pomoc viacerí.

Slovenské cestovné kancelárie odhadujú, že tohtoročné predaje by sa mohli dostať na 20 až 60 % roka 2019. Znamenalo by to oživenie, podľa riaditeľa asociácie cestovných kancelárií Romana Berkesa vlani sektor zažil prepad o 90 až 95 %.

Cestovné kancelárie na Slovensku rátajú, že očkovanie nebude toto leto jedinou podmienkou dovolenky pri mori. Možnosťou zostane aj negatívny test. „Sú ľudia, ktorí sa zaočkovať nemôžu alebo neprídu dovtedy na rad,“ upozorňuje predajca leteniek Pelikán.

Foto N - Vladimír Šimíček

Okresný súd Bratislava I začal konkurzné konanie voči cestovnej kancelárii Firo-tour, informáciu zverejnil v Obchodnom vestníku. Cestovka ohlásila koncom roku 2020 úpadok, pretože sa jej nepodarilo uzavrieť zákonné poistenie na rok 2021.

Firo-tour v Česku dočasne pokračuje v činnosti ako cestovná agentúra, zatiaľ totiž nemá na tento rok poistenie proti úpadku. Na Slovensku Firo-tour už koncom roku 2020 ohlásil úpadok, pretože sa cestovke nepodarilo uzavrieť zákonné poistenie.

Akcionári TUI Group, najväčšej cestovnej kancelárie na svete, schválili pomoc od nemeckého štátu. Ten tak získa 25-percentný podiel v spoločnosti.

Allianz-Slovenská poisťovňa potvrdila, že sa rozhodla v budúcom roku neposkytovať poistenie insolventnosti, ktoré uzatvárala s cestovnými kanceláriami. Na rok 2021 tak museli hľadať inú poisťovňu viaceré cestovky, Firo-tour u žiadnej z nich nepochodil.

Allianz – Slovenská poisťovňa potvrdila, že bude odškodňovať všetkých klientov, ktorí si kúpili pobyt v CK Firo-tour. Poistnú udalosť musia nahlásiť najneskôr 6 mesiacov od vzniku škodovej udalosti.

Úpadok cestovnej kancelárie Firo-tour sa týka približne 3500 klientov, ktorí mali kúpené zájazdy, potvrdil obchodný riaditeľ Marcel Siekel. Poisťovňa by ich mala podľa neho odškodniť v plnej výške do šiestich mesiacov od podania žiadosti.

Klientov CK Firo-tour, ktorá ohlásila úpadok, odškodní Allianz – Slovenská poisťovňa. V nej mala cestovka poistenie proti insolventnosti na tento rok do sumy 2,5 milióna eur, CK vyčíslila hodnotu odložených zájazdov z tohto roka na 2,5 milióna eur.

Česká cestovka Firo-tour pokračuje aj po vyhlásení úpadku slovenskej cestovky Firo vo svojej činnosti. CK Firo, ktorá podniká na českom trhu, pôsobí samostatne a je poistená v inej poisťovni.

Cestovná kancelária Firo-tour dnes vyhlásila úpadok, zdôvodnila ho tým, že sa jej nepodarilo uzavrieť zákonné poistenie na rok 2021. Cestovka, ktorá pôsobí na našom trhu 20 rokov, bez poistenia nemôže fungovať ani uskutočniť odložené zájazdy.

Foto N - Vladimír Šimíček

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinovVčera 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšieVčera 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaVčera 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa