Začalo sa hlavné pojednávanie s bývalou šéfkou bratislavskej krajskej prokuratúry Ivetou Kopčovou, ktorá nepodala osem rokov obžalobu v prípade kamaráta Dobroslava Trnku Lóranta Kósu. Kopčová pred samosudcom Karolom Posluchom vyhlásila, že je nevinná.

Dobroslav Trnka zlyhal vo funkcii i ako človek, ktorý sa aktívne podieľal na rozvrate štátu, píše Filip Obradovič. „Slovensko si ho navždy zapamätá, ako spolu s dnes odsúdeným Kočnerom inštalujú vo svojej kancelárii nahrávacie zariadenie s kamerou, aby mali kompromateriál na politikov.“

Profil Dobroslava Trnku: Skrýval Gorilu, zabával sa s Počiatkom, Kočner sa k nemu správal ako k podriadenému. Bývalý generálny prokurátor, ktorý zomrel v stredu, mal blízky vzťah s Marianom Kočnerom a čelil viacerým obvineniam. V roku 2019 mu Jaromír Čižnár dočasne pozastavil výkon funkcie, bol aj disciplinárne stíhaný.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto - TASR

Vo veku 59 rokov zomrel na rakovinu bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Informáciu potvrdila Novému Času jeho manželka.

Dobroslav Trnka v roku 2011. Foto - TASR

Vo voľbách pôjde o to, či ľudia ako Trnka skončia pred súdom alebo sa vrátia do funkcií, píše v Newsfiltri Tomáš Gális. „V priebehu jedného dňa sa objavili tri správy, ktoré ilustrujú, o čo všetko ide pri zápase o spravodlivosť, kto všetko sa jej spreneveril a čo by sa mohlo stať, ak by septembrové voľby dopadli v prospech ľudí, ktorí nám mafianizáciu štátu už raz predviedli.“

Veľkonočný týždeň ukázal, akým spôsobom zlyhával či stále zlyháva štát a jeho predstavitelia, píše Tomáš Gális o obvinenom Dobroslavovi Trnkovi či chýbajúcej previerke ministra Mikulca. „Štát môže i nemusí robiť veľa vecí, ale rozhodne k jeho nevyhnutným povinnostiam patrí výkon spravodlivosti, vnútorná i vonkajšia bezpečnosť.“

NAKA obvinila bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, keď v roku 2004 vydal písomný pokyn na prepustenie podnikateľa Jozefa Majského z väzby, píše web Plus 7 dní. V prípade viny mu hrozí až 10-ročné väzenie.

Jedna z najväčších káuz Smeru dostala novú podobu, z nahrávky Počiatka s Trnkom vzniklo deväť piesní. Nahrávka Minister skupiny Drť umeleckou formou pripomína šokujúci rozhovor exministra financií s bývalým generálnym prokurátorom.

Zastavenie trestného stíhania Dobroslava Trnku podľa komentátora Tomáša Gálisa vyzerá tak, ako keby tu už znovu vládol Robert Fico. „Skúsim byť optimistický. Prepracovali sme sa k tomu, že nahrávka je už pred súdom. Pred dvomi rokmi by sme si to nevedeli predstaviť a nakoniec Trnka nebude vo väzení, ale Kováčik už vo väzení je,“ povedal v podcaste V redakcii Konštantín Čikovský.

Danglár: Zákon je zákon

Trnka vyhral, Slovensko prehralo, píše v komentári Roman Pataj. „Pokojne ďalej trestajme ľudí za trávu a oslobodzujme darebákov vo verejných funkciách.“

Danglár: Gorila

K zvratu v procese s Trnkom došlo v stredu popoludní, keď už zo súdu odišli takmer všetci novinári. Stanovisko sudcu Fila poslal médiám hovorca súdu, podľa neho sú nahrávky, ktoré urobil Kočner, nezákonné. Sudca dospel k tomuto názoru deň po tom, čo na súde dve znalkyne potvrdili, že na nahrávke je naozaj hlas Trnku a Kočnera a nejde o žiadny kompilát.

Sudca Filo zastavil stíhanie Trnku podľa hovorcu Pavla Adamčiaka s odôvodnením, že nahrávky, ktoré urobil Marián Kočner, sú nezákonné a „nie je možné na ne v trestnom konaní prihliadať“.

Sudca Okresného súdu Bratislava 1 Marek Filo prekvapivo ukončil pojednávanie s Dobroslavom Trnkom tým, že prekvalifikoval jeho stíhanie za skrývanie Gorily na prečin a tým pádom vyhlásil, že vec je premlčaná. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Rastislav Hruška podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať krajský súd.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto - TASR

Na súde s Dobroslavom Trnkom začali na návrh prokurátora Rastislava Hrušku prehrávať nahrávku Gorila. Trnka proti tomu protestoval, ale sudca Marek Filo mal iný názor. (sme)

Dobroslav Trnka aj jeho obhajca Martin Krakovský prišli na súd, kde pokračuje hlavné pojednávanie o skrývaní nahrávky Gorila. Na súd prišiel bez predvolania aj bývalý vojenský prokurátor Rudolf Michnica, ktorý chcel kauzu kedysi vyšetrovať na základe trestného oznámenia Petra Holúbeka, ale Trnka mu to nedovolil.

Dobroslav Trnka tvrdil, že jeho rozhovor s Kočnerom je kompilát, no znalkyne ho teraz usvedčili z klamstva. „Dá sa vôbec zmanipulovať takáto nahrávka?“ pýtal sa Trnku pred takmer tromi rokmi reportér Markízy Branislav Tomaga. „Dá, bez najmenších problémov.“ Aj s rezonanciou hlasu? „Áno, dá, môj hlas je veľmi zameniteľný.“ A dokázal by ho niekto napodobniť? „Určite áno,“ tvrdil bývalý generálny prokurátor.

Trnkov obhajca Martin Krakovský tvrdí, že nahrávka Kočner-Trnka sa nemôže použiť na súde a prirovnal ju k nahrávke dvoch ľudí v spálni. “Ak by vám dali do spálne kameru a niečo vám nahrali, tak by ste riešili zásah do súkromia,” povedal.

Video: „S novinármi nekomunikujem, nehnevajte sa na mňa,“ povedal po výsluchu znalkýň bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Kedysi tvrdil, že nahrávka s Kočnerom môže byť kompilát. „To je váš hodnotiaci úsudok,“ reagoval na to, že ho znalkyne usvedčili z klamstva.

Hlasy na nahrávke Kočner – Trnka patria Marianovi Kočnerovi a Dobroslavovi Trnkovi, vypovedala znalkyňa Adriana Farkašová. „V oboch prípadoch bola maximálna možná miera stotožnenia, ktorá je vo fonoskopii možná,“ povedala.

Nahrávka Mariana Kočnera a Dobroslava Trnku nebola nijako pozmeňovaná a vznikla v celistvosti. Na hlavnom pojednávaní v kauze skrývania nahrávky Gorila to vypovedala znalkyňa Zdenka Sabová.

Advokát Martin Krakovský nechcel povedať, či sa jeho klient Miroslav Výboh zúčastní v októbri hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde. Krakovský dnes na súde zastupuje Dobroslava Trnku.

Dobroslav Trnka dal veľmi pravdepodobne svoj notebook generálneho prokurátora Marianovi Kočnerovi. Vyplynulo to z dnešnej výpovede znalca na hlavnom pojednávaní. Ten skúmal práve dva počítače aj USB kľúč, ktoré sa zaistili počas domovej prehliadky u Kočnera.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka prišiel na hlavné pojednávanie v kauze, kde je obžalovaný, že skrýval nahrávku Gorila. Naposledy sa Trnka ospravedlnil z dôvodu, že bol v nemocnici.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto - TASR

Proces s Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila bude pokračovať v pondelok. Súd odročil ešte v apríli pojednávanie na 11., 13. a 14. júla pre neúčasť obžalovaného, akceptoval vtedy písomne doručené ospravedlnenie o neúčasti z dôvodu zdravotného stavu a hospitalizácie. Najbližšie by mali byť vypočutí znalci, prehrávať sa majú aj zvukové záznamy. (tasr)

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka na súd v kauze skrývania nahrávky Gorily neprišiel, proces odročili na júl. Ospravedlnil sa v pondelok zo zdravotných dôvodov. Na súd poslal lekárske správy aj potvrdenie o tom, že je hospitalizovaný.

Ak sa nezhorší pandemická situácia, čoskoro oznámia ďalší termín procesu s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, ktorý je obžalovaný v kauze Gorila. Naposledy v tejto veci pojednávali vlani v septembri.

V kauze, kde je obžalovaný bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, stále nenariadili hlavné pojednávanie. Vo veci sa naposledy pojednávalo v septembri 2021. Sudca Okresného súdu Bratislava 1 Marek Filo hovorí, že pojednával prednostne väzobné veci, a to aj z dôvodu pandémie.

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove podal obžalobu na bývalú šéfku bratislavskej krajskej prokuratúry Ivetu Kopčovú pre marenie úlohy verejným činiteľom. Kopčová zabudla osem rokov podať obžalobu na Lóranta Kósu, kamaráta bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Zrušili decembrové termíny procesu s Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila, a to z dôvodu uprednostnenia inej trestnej veci, ktorá je väzobná. „Nový termín ešte nebol určený,“ oznámil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Dobroslav Trnka a Lórant Kósa sa v aute, ktoré odpočúvala polícia, rozprávali aj o nejakom Dušanovi. „Dušan povedal, že tam nič neni. To ale ešte nevedel o tej Haščákovej výpovedi,“ povedal jeden z nich. Nie je jasné, či ide o bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika.

Súd s Dobroslavom Trnkom odročili na december, prokurátor má vybrať pasáže z Gorily, ktoré budú prehrávať. Sudca Marek Filo na hlavnom pojednávaní povedal, že si myslí, že by sa mala oboznámiť aj samotná nahrávka. Prokurátor Rastislav Hruška to pôvodne nenavrhoval a chcel len vypočuť policajtov, ktorí porovnávali nahrávku nájdenú u Kočnera s materiálom zverejneným na internete.

Z rozhovorov Dobroslava Trnku a Lóranta Kósu vyplýva podozrenie, že boli v súvislosti so svojím vyšetrovaním aj v kontakte s prokurátorom Bystríkom Palovičom, ktorý je disciplinárne stíhaný. „Čo ti je*e, s Bisťom som bol, bol tam aj Bisťo, a hovorí – dávaj si pozor,“ čítal dnes na súde prepis rozhovoru prokurátor.

Newsfilter: V prípade Trnka má polícia nahrávku o nahrávke. Kto má žalúdok na to, aby okrem čerstvých zlyhaní inštitúcií sledoval aj tie historické, mal príležitosť na procese Trnkom. Diala sa tam vec nevídaná aj na pomery krajiny kompromitujúcich nahrávok: púšťali nahrávku o nahrávke… Ťažko povedať, ako vážne ju zoberie sudca, je však veľmi pravdepodobné, že Trnka to ešte bude mať ťažké. Jeho už Žilinka len tak ľahko nevyseká z problémov.“

Polícia zrejme odpočúvala aj mobil Dobroslava Trnku, ale až v aute sa bývalý generálny prokurátor cítil bezpečne. Pred dvoma rokmi sa tam otvorene rozprával o jeho priateľovi Kočnerovi, o Haščákovi z Penty a celej kauze Gorila, pre ktorú ho vyšetrovali.

Lórant Kósa na nahrávke hovoril aj to, že Haščák vyplatil Kočnerovi za Gorilu milión a Oskarovi Bereczkovi 250-tisíc v hotovosti a „ešte 200 úver“. Opisoval aj to, ako odovzdal kúsok z Gorily Haščákovmu obhajcovi Martinovi Škublovi.

Aj druhá nahrávka je medzi Trnkom a Kósom, keď preberajú celý prípad. Kósa bol na výsluchu u vyšetrovateľa Záloma, ktorý sa ho pýtal viaceré otázky. „Jediné, čo ma zarazilo z otázok, bola otázka, či som sa stretol s Mariánom v Park cafe, a on že či sme sa rozprávali.“

Špecializovaný trestný súd vydal príkaz na odpočúvanie Trnku v období od 12. augusta do 12. septembra 2019. Prvá prehrávaná nahrávka je z 22. augusta z auta Kia Ceed. Trnka sa rozpráva s Lórantom Kósom a strachujú sa o možné vyšetrovanie prípadu. Špekulujú, či má polícia aj niečo iné ako Kočnerovu nahrávku.

Z nahrávok vyplýva, že polícia nainštalovala odposluch aj do Trnkovho auta. Akcia mala krycí názov Oskar 4. Sudca sa ešte pýtal Trnkovho obhajcu, či ich majú púšťať celé alebo stačí len to, kde bude Trnka rozprávať. Obhajcovi stačia len podstatné pasáže.

Dobroslav Trnka namieta, ako boli vyhotovené prepisy z jeho odpočúvania. Sudca Marek Filo preto povedal, že nahrávky sa budú aj prehrávať a aj sa bude čítať prepis. Ide o viac ako desať rôznych odposluchov.

Súd prerušil hlavné pojednávanie s Dobroslavom Trnkom do 12:30. Potom sa budú riešiť odposluchy získané na základe príkazu Špecializovaného trestného súdu.

„Ty ko*t, ty tupý chu*, tak mi už povedz tú pravdu,“ kričí Kočner na Dobroslava Trnku na nahrávke, ktorú prehrávajú na súde. Trnka počas púšťania nahrávky v pojednávacej miestnosti pozerá do papierov a číta si.

Na pojednávaní s Dobroslavom Trnkom púšťajú nahrávky z Kočnerovho telefónu. Najprv rozhovor Kočnera s Lórantom Kósom a potom bude nasledovať rozhovor Kočnera s Trnkom. Trnka proti púšťaniu nahrávok namietal, že sú nezákonné, ale súd sa rozhodol ich aj tak vykonať ako dôkaz.

Na súde s Trnkom to vyzeralo ako po veľkom dobrom žúre, píše v Udalostiach týždňa Zuzana Petková. „Keď si jeho priebeh pamätá každý inak po tom, čo sa vyspí z opice.“

Fico stál za Trnkom od čias, keď mu údajne prehral Gorilu. S citlivými spismi sa Trnka nahlásil aj k Radičovej. Bývalý generálny prokurátor môže skončiť vo väzení pre ututlávanie Gorily. Čižnár na súde poodhalil, ako si Trnka mohol touto kauzou zabezpečiť podporu u predsedu Smeru, keď sa za vlády Radičovej zvádzal boj o to, či ostane v čele generálnej prokuratúry.

Robert Fico tvrdí, že nahrávku Gorily od Trnku nikdy nepočul. „Možno si pomýlil situáciu,“ zareagoval predseda Smeru na to, že o tejto situácii vypovedal Jaromír Čižnár, ktorý pred súdom vypovedal, že bol priamo na úrade vlády v roku 2008 alebo 2009, keď Trnka prehral Ficovi úryvok z Gorily.

Na súde s Dobroslavom Trnkom Čižnár prvýkrát verejne hovoril, ako Trnka púšťal Ficovi nahrávku Gorily, heslo do nej vedel aj informatik prokuratúry. Hoci všetci aktéri nahrávky Trnka-Kočner vydieranie Gorilou odmietajú, prokurátor má dôkazy, že Trnka nahrávkou disponoval a neodovzdal ju polícii.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka na pojednávaní v kauze Gorila. Foto - TASR

Hlavné pojednávanie s Trnkom odročili na pondelok. Budú prehrávať rozhovor Trnku s Kočnerom a oboznamovať znalecké posudky. Prokurátor navrhol vypočuť aj policajtov, ktorí pracovali s nahrávkami a spracovali o tom úradný záznam.

Na súde s Trnkom oboznamujú listinné dôkazy, dnes už iní svedkovia vypovedať nebudú.

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšieVčera 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatierVčera 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVSVčera 13:59Vývoj bojov (763. deň): Najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojnyVčera 13:11Galéria duševného zdravia: Billy Barman na novom albume komentujú aj stigmatizované témy a politikuVčera 12:59Jureňa: Štefan Harabin podporil Petra Pellegriniho. Harabin: Jureňa u mňa skončilVčera 12:50Investovať sám alebo cez agenta? Poradíme, ako sa vyznať v poplatkoch Včera 12:08Nevedia plánovať a zahraniční partneri sa im otáčajú chrbtom. Ako vojna zmarila zlatú éru startupov na UkrajineVčera 12:01Prečo sa prieskumy líšili od výsledku prvého kola prezidentských volieb: Korčok prekvapivo mobilizovalVčera 11:56Wim Wenders: Jediným liekom na osamelosť je vedieť dobre žiť sám so sebouVčera 11:40Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincovVčera 11:30Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu