Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu vyzýva premiéra Fica a jeho poradcov, aby sa ospravedlnili sudcom a zdržali sa ich ďalšej neprípustnej kritiky. Ich vyjadrenia sú podľa iniciatívy v rozpore s princípmi, ktoré je Slovensko povinné dodržiavať na zabezpečenie nezávislého a nestranného fungovania súdov.

Keď premiér Fico a poslanec Gašpar zaútočili na sudcu Juraja Klimenta a jeho kolegov, minister Susko pri nich mlčky stál. Následne povedal, že sa na spomínané výhrady pozrie a vyhodnotí, či disciplinárny návrh podá.

Sudca Juraj Kliment označil vyhlásenie Roberta Fica a Tibora Gašpara za „priamy, ničím nepodložený útok na nezávislosť súdnej moci“. Vyzval členov súdnej rady, predsedu Najvyššieho súdu a aj všetkých sudcov, aby sa dôrazne ohradili voči takýmto vyhrážkam.

Poslankyňa SaS Mária Kolíková tvrdí, že z rezortu spravodlivosti sa stal rezort šikany voči nepohodlným sudcom a rezort obhajoby trestne stíhaných osôb, ktoré sú blízke Robertovi Ficovi. Exministerka reagovala na premiéra Fica a poslanca Tibora Gašpara, ktorí hrozia postihmi sudcom Najvyššieho súdu rozhodujúcim v kauzách Smeru.

Robert Fico a Tibor Gašpar pri návšteve ministerstva spravodlivosti avizovali zásahy voči sudcom Najvyššieho súdu, najmä voči sudcovi Jurajovi Klimentovi a ďalším členom jeho senátu Petrovi Štiftovi a Petrovi Hattalovi. Ide o sudcov, ktorí rozhodovali vo viacerých kauzách, ktoré Smeru prekážali.

Výbor pre obranu a bezpečnosť by sa na budúci týždeň mal zaoberať aj „fiaskom“ v kauze Rozuzlenie, tvrdí predseda výboru Tibor Gašpar (Smer). Hovorí, že išlo o účelové stíhanie bývalých riaditeľov SIS a riaditeľa NBÚ. „Sú to konania, ktoré zakladajú podozrenia z trestného činu sabotáže“, povedal Gašpar.

Šéf výboru pre bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer) má večer vystúpiť na youtubovom kanáli extrémistu Daniela Bombica. Gašpar predsedá výboru, ktorý má rozoberať vhodnosť vystúpenia ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas) v relácii medzinárodne hľadaného antisemitu, sám prijal pozvanie na rovnaký rozhovor. (sme)

Vyšetrovateľ predložil návrh na podanie obžaloby v kauze Ezechiel 7. V nej sú obvinení Norbert Bödör, Tibor Gašpar a bývalý policajt Roman Stahl. Koľkých osôb sa návrh na podanie obžaloby týka, polícia zatiaľ nespresnila.

Prokurátor Michal Šúrek po premiestnení na referát väzenstva na generálnej prokuratúre dúfa, že mu nechajú doterajšie prípady, ako sľuboval Maroš Žilinka. Šúrek dozoruje aj kauzu Očistec, v ktorej sú za zneužívanie polície na politické a obchodné záujmy obžalovaní Tibor Gašpar či Norbert Bödör.

Zloženie senátu Špecializovaného trestného súdu v kauze Očistec skompletizovali o sudcu Jána Giertliho. Senát bolo potrebné doplniť po vylúčení sudcu Romana Púchovského pre zaujatosť.

Danglár: Otec a syn 2

Poslankyňa SaS Mária Kolíková sa zbláznila, keď žiadala na výbore na kontrolu SIS zverejniť štatút, ktorý vládna koalícia zmenila, vyhlásil poslanec Tibor Gašpar (Smer). Štatút totiž podľa neho rieši to, ako je tajná služba riadená.

Rozhodnutie Ústavného súdu je politické, nejasné a nezrozumiteľné, reagoval na verdikt ústavných sudcov poslanec Smeru Tibor Gašpar. Kritizuje, že súd pozastavil účinnosť celej novely Trestného zákona, ktorá sa týkala znižovania sadzieb, skracovanie premlčacích lehôt a nastavenia výšky škôd.

Tibor Gašpar tvrdí, že jeho 36-ročný syn Pavol má na to viesť SIS. „Môj syn spĺňa vedomostné, odborné, kvalifikačné, vzdelávacie predpoklady. S tou praxou, ktorú má vo vzťahu k iným riaditeľom, tak polovica z nich nemala to, čo on má za sebou,“ vyhlásil. Gašpar junior vyštudoval právo na súkromnej Paneurópskej vysokej škole.

Áno, aj my sa prispôsobujeme tomu, ako koná pani prezidentka, povedal Tibor Gašpar (Smer) v súvislosti s novelou Trestného zákona, ktorú ministerstvo spravodlivosti, ovládané Smerom, stále nepublikovalo v Zbierke zákonov.

Juraj Krúpa z SaS sa obáva zneužívania SIS, ak ju ovládne Pavol Gašpar, syn stíhaného politika Smeru Tibora Gašpara. V RTVS hovoril, že očakáva inštalovanie odposluchov, keďže Gašpar ml. na poľovníckej chate rozprával o pomste.

Tibor Gašpar (Smer) tvrdí, že sa vzdá členstva vo výbore na kontrolu SIS, ak sa jeho syn Pavol dostane zákonným spôsobom do vedenia tajnej služby. Za zákonný spôsob označil zmenu štatútu SIS. Z výboru podľa svojich slov odíde, „aby nebol konflikt záujmov“.

Poslanec SaS Juraj Krúpa spochybnil majetkové pomery Pavla Gašpara, ktorého Robert Fico pretláča za šéfa SIS. Poslanec Smeru a jeho otec Tibor Gašpar obvinil Krúpu, že „sprosto klame“.

Tibor Gašpar (Smer) naznačil, že vláda zmenila štatút SIS s cieľom dostať do vedenia tajnej služby jeho syna Pavla Gašpara obídením prezidentky. V RTVS povedal, že zmena „s najväčšou pravdepodobnosťou“ súvisí so slovami Roberta Fica, že do 10 dní bude mať tajná služba vedenie podľa výsledku volieb.

Danglár: Otec a syn

Tibor Gašpar sa predpoludním blízko parlamentu stretol so Štefanom Harabinom. Prezidentský kandidát pre portál Postoj odmietol, že by s poslancom Smeru rokoval o možnej podpore predsedu Hlasu Petra Pellegriniho v druhom kole volieb.

Keby som nechcel na Ústavnom súde uspieť, nenapíšem to lepšie, komentuje Tibor Gašpar podanie prezidentky, ktorým napadla novelu Trestného zákona. Tá môže osobne pomôcť aj poslancovi Smeru v jeho trestných stíhaniach.

Nominácia Gašparovho syna za šéfa SIS je aj výsmech, píše Filip Obradovič. „Robert Fico dosiahne všetko, čo by dosiahol aj v prípade vymenovania bývalého policajného prezidenta, ale za menšie politické náklady a ako bonus k tomu získa diskomfort prezidentky.“

Maroš Žilinka ignoruje otázku, o čom sa niekoľko minút bavil s trestne stíhaným poslancom Tiborom Gašparom zo Smeru v rokovacej sále parlamentu pred tým, ako minulý týždeň vystúpil pred poslancami. Generálny prokurátor ani neobjasnil, či sa s Gašparom pozná a aké majú vzťahy.

Danglár: Aký otec, taký syn

Matovičovo hnutie vyzýva prezidentku Čaputovú, aby Pavla Gašpara nevymenovala na čelo SIS. „Pavol Gašpar má výbornú kvalifikáciu stať sa šéfom SIS v mafiánskom štáte,“ povedal Igor Matovič.

Tibor Gašpar priamo neodpovedal na otázku, či si pozeral v novele Trestného zákona, ako jemu osobne pomôže v trestných stíhaniach. „Zákon sa prijíma pre občanov Slovenska, neprijíma sa pre Tibora Gašpara,“ vyhlásil na tlačovke Smeru.

Tibor Gašpar zdôrazňuje, že nemenili trestné sadzby v prípade znásilnenia, len skrátili premlčaciu lehotu, a dodáva, že sa to netýka trestných činov pri maloletých. „Je v záujme nás všetkých, aby sme ženy presvedčili, pokiaľ sú obeťou takéhoto útoku, aby to riešili čím skôr,“ vyhlasuje.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sedí v parlamente počas pravidelnej Hodiny otázok. Keď Robert Fico prichádzal do sály, iba popri ňom prešiel, ruku si s ním nepodal. Žilinka krátko debatoval s trestne stíhaným Tiborom Gašparom a Mariánom Saloňom (obaja Smer).

Peter Pellegrini nedal hlasovať o návrhu PS, že poslanci, ktorí sú v konflikte záujmov, ho majú podľa ústavného zákona oznámiť. Opozícia tým narážala na trestne stíhaných Petra Žigu z Hlasu či Tibora Gašpara zo Smeru, ktorí môžu z novely Trestného zákona osobne profitovať.

Koalícia na poslednú chvíľu mení aj tresty za korupciu, ale stále úplne nevyhovela požiadavkám Maroša Žilinku. Kľúčovou zmenou je, že verejným činiteľom, ktorí vezmú úplatok nad 650-tisíc eur, má hroziť 5 až 10 rokov väzenia, nemôžu teda obísť s podmienkou. Pri drogách trestné sadzby znižujú.

Foto N - Šimon Kern

Tibor Gašpar v pozmeňujúcom návrhu oslabuje možnosť stíhania sudcov za ohýbanie práva. Po novom bude môcť sudca navrhnúť súdnej rade vyslovenie nesúhlasu s takýmto stíhaním. Ak mu vyhovie, trestné stíhanie sa zastaví. Platiť to bude aj spätne už pre obvinených sudcov pred účinnosťou novely.

Tibor Gašpar predložil ďalší, v poradí už tretí pozmeňujúci návrh k novele Trestného zákona. Je krátky a týka sa len trestu prepadnutia a zaistenia majetku. Gašpar ním opravuje predchádzajúci pozmeňujúci návrh, keď mu vypadla jedna časť vety. (nrsr)

Ondrej Dostál upozorňuje, že Tibor Gašpar má v pozmeňujúcom návrhu tri chyby už v prvých štyroch bodoch. „Pekne to ukazuje, ako narýchlo, ľahkovážne a šlendriánsky pristupuje vládna koalícia k takým zásadným zmenám Trestného zákona,“ tvrdí poslanec SaS.

Nový rozsiahly 12-stranový pozmeňujúci návrh podľa Tibora Gašpara reaguje na požiadavky EÚ. Podobne ako ďalší poslanci Smeru v rozprave opäť spomína údajné nespravodlivosti za bývalých vlád. Opozícii vyčíta, že chodí „kydať“ do zahraničia na vlastnú krajinu.

Koalícia ešte na poslednú chvíľu zmení novelu trestného zákona. „Bavíme sa sčasti o obsahových zmenách. Dôjde ešte k úprave nejakých trestných sadzieb a podobne,“ povedal Tibor Gašpar.

Na špeciálnej prokuratúre znovu začali vyšetrovanie kauzy Súmrak, v ktorej boli obvinení aj Robert Fico a Robert Kaliňák. Stíhanie v roku 2022 zastavila generálna prokuratúra na základe paragrafu 363. V prípade išlo o zneužívanie postavenia na diskreditáciu politických oponentov, napríklad Andreja Kisku či Igora Matoviča. (aktuality)

Danglár: Zdrap zákona

Žilinka nič nevyrokoval, obžalovaní si určujú tresty, píše Monika Tódová. „Všetko, čo Tibor Gašpar predložil, je len hra s číslami, podstata zostáva rovnaká – ruší sa špeciálna prokuratúra, znižujú sa tresty pre korupčníkov, zlodejov a podvodníkov a hanebne sa skracujú premlčacie lehoty.“

Tibor Gašpar zo Smeru musel návrh ústupkov k novele Trestného zákona hneď opravovať, lebo v ňom boli chyby. Počas debaty o zmenách na ústavnoprávnom výbore sa poslanci pochytili pre Maroša Žilinku, ktorého opozícia označila za handru.

Smer na poslednú chvíľu prichádza s rozsiahlym pozmeňujúcim návrhom k novele Trestného zákona, ústupky sú však kozmetické. Pod návrhom je podpísaný poslanec Smeru a obžalovaný v kauze Očistec Tibor Gašpar. Špeciálna prokuratúra má zaniknúť k 15. marcu. Jednou zo zmien má byť úprava hraníc škôd.

Robert Fico, Tibor Gašpar, Marek Para. Foto N - Tomáš Benedikovič

Sudca Roman Púchovský nebude rozhodovať v kauze Očistec, v ktorej je obžalovaný Norbert Bödör či Tibor Gašpar. Najvyšší súd vyhovel sťažnosti špeciálnej prokuratúry a Púchovského vylúčil. Pôvodne sa malo prvé pojednávanie konať v decembri.

Poslanec Smeru Tibor Gašpar vraví, že ho zatiaľ neoslovili na post šéfa SIS. „Zatiaľ som nebol oslovený, takže neriešim to, či tam mám alebo nemám ísť,“ povedal Gašpar, ktorého za jedného z vážnych kandidátov označil aj premiér Fico.

Nemyslím si, že toto sú veci, ktoré máme na výbore prerokovávať, povedal o Dankovej nehode Tibor Gašpar, ktorý vedie brannobezpečnostný výbor. Podľa poslanca Smeru  je v poriadku, ak sa koaliční poslanci ospravedlnili, hoci v parlamente boli.

Brannobezpečnostný výbor, ktorý sa mal zaoberať autonehodou Andreja Danka, nebol uznášaniaschopný. Na výbor prišiel policajný prezident Solák aj so štátnou tajomníčkou ministerstva vnútra Kurilovskou, na otázky poslancov neodpovedali ani neformálne.

Na generálnu prokuratúru v pondelok prišli poslanec Tibor Gašpar a advokát Marek Para. Stalo sa tak po stretnutí Maroša Žilinku s Petrom Pellegrinim a Borisom Suskom k novele trestných kódexov. Prokuratúra aj Para zhodne tvrdia, že ich návšteva s tým nesúvisela, ale že poslanca predvolal prokurátor na procesný úkon.

Gašpara by bolo v SIS škoda, Smer by prišiel o dobrého poslanca, vraví poslanec Hlasu a bývalý reportér Joj Samuel Migaľ. V rozhovore vysvetľuje, ako sa mu v koalícii spolupracuje s Tiborom Gašparom, keď bol sám nezákonne lustrovaný a informácie o jeho rodine sa našli u Mariana Kočnera.

Decembrové obvinenie poslanca Smeru Tibora Gašpara a Norberta Bödöra súvisí s odpočúvaním kaviarne exministra Milana Krajniaka (Sme rodina). Nejde teda o záchranu Roberta Fica pred zverejnením kompromitujúceho videa pred voľbami v roku 2016, ako v decembri informoval denník SME.

Koniec špeciálnej prokuratúry je mocenské rozhodnutie, vysvetľoval na tlačovke Robert Fico, prečo je potrebné zrušiť špeciálnu prokuratúru a meniť Trestný zákon. Cez výpoveď Ľudovíta Makóa zaútočil na Daniela Lipšica aj Igora Matoviča, hoci politici Smeru Makóa a jeho výpovede pravidelne spochybňovali.

Tibor Gašpar na tlačovej besede s Robertom Ficom čítal z výpovede Ľudovíta Makóa a tiež z SMS správ neznámej osoby, ktoré údajne naznačujú, že si Igor Matovič v minulosti optimalizoval dane. Fico bol s Gašparom a Robertom Kaliňákom, ktorý bol tiež na tlačovke, obvinený v kauze Súmrak práve z vyzradenia daňového tajomstva Matoviča a exprezidenta Andreja Kisku.

Najčítanejšie teraz

Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Robert Fico, Erik Tomáš a predseda KDH Milan Majerský na tlačovke k pomoci obciam, ktoré postihlo zemetrasenie. Foto - TASRMy už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneZamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš HrivňákS týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Iránsky útok na Izrael. Foto - TASR/APGyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieFoto N - Vladimír ŠimíčekVývoj bojov (783. deň): Letisko Džankoj na Kryme zasiahol ťažký nálet, podľa Rusov útočili americké rakety ATACMSZ letiska Džankoj operujú aj ruské vrtuľníky Mi-28. O tom, či sa podarilo nejaké zničiť, zatiaľ nie je nič známe. Foto - WikipediaNewsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovNovým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeFoto N - Tomáš BenedikovičPeniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyZbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku SlovenskaBývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmFoto N - Tomáš BenedikovičMocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovMiniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien CherV kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnostiFoto - Forum FilmSaková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótPodpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR  Denisa Saková (Hlas). Foto - TASRZatĺka manželku, podporuje násilie a obmedzuje slobodu. Svet indickému premiérovi aj tak nadbieha (profil týždňa)Indický premiér Naréndra Módí počas predvolebnej kampane. Foto – TASR/APV čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryZdroj - Instagram SNS, Dvorapa/Wikimedia, CC BY-SA 3.0 Výroba slovenskej munície bude bez európskych peňazí. Je to nefér, hovoria v DubniciPološtátna firma ZVS Holding sa špecializuje na výrobu delostreleckých granátov. Foto - ZVS Holding

Nové na Dennikn.sk

06:26Ekonomický newsfilter: Rozšírenie rozpočtovej diery o pol miliardy podporila polovica opozícieVčera 21:07Toto vystrihneme: Hviezdny mierVčera 19:27Newsfilter: Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličovVčera 19:19Vranovskú celulózku štát zasa karhá za ohrozovanie životného prostredia. Vyše dvojmiliónová pokuta ju však nezavrieVčera 19:14Graf dňa: Výsledky holandskej ASML ukazujú, že sektor čipov nie je stávkou na istotuVčera 19:11Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom PčolinskýmVčera 18:54Najprv sa vyhráža, potom líška. Akú hru rozohral Fico s KDH, je v hnutí panika a ako na to môžu jeho lídri reagovať?Včera 18:49Saková tají meno odborníka, na ktorého sa odvoláva pri miliónových nákupoch emisných kvótVčera 18:19S týmito zbraňami by vojnu nevyhral. Čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho sile (+ infografiky)Včera 18:16Hiking basecamp: Kratšie výlety na hrad Hajnáčka, rozhľadne, Matku Božiu a Štúrovu lavičkuVčera 17:48Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikliVčera 17:29Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanieVčera 17:13Shooty: SuplentVčera 17:08Popredná expertka na antisemitizmus: váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečnéVčera 17:07My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočneVčera 16:56Na semafore Obnov dom naďalej svieti červená a minister Taraba sa chváli, ako to riešiVčera 16:54Peniazmi na ukrajinskú muníciu posielajú darcovia odkaz aj Ficovej vláde, hovoria organizátori úspešnej zbierkyVčera 16:19Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia MaďarovVčera 16:07Prečo by učiteľ nemal spať so študentkou? Zbierka esejí Právo na sex sa zaoberá hranicami vzťahov, túžbou aj pornografiouVčera 15:58V čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigaryVčera 15:58Novým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebudeVčera 14:47Danglár: Rys v ohrozeníVčera 14:26Povinná vojenčina v 21. storočí? Rodovo neutrálna a vyberá tých najlepších, ukazuje švédsky modelVčera 14:19Slovenka bola pri smrteľnom útoku na Černihiv: Kým sme prišli k úkrytu, už sme počuli tri výbuchyVčera 13:59Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do svetaVčera 13:57Slamerka Veroni Gyenge: Maďarská mládež na Slovensku veľmi túži po niečom, čo by patrilo aj jej, ale v politike takáto strana nie jeVčera 13:33V kine sa budete báť, no aj realita už je hrozivá. Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnostiVčera 13:28„Ste pod papučou“, ale aj „konečne viem, čo si muž myslí“. Aké to je, keď ako Otcovia v plienkach rozprávame otvorene a do hĺbkyVčera 13:06Děj se co děj, nemáte se čeho bátVčera 12:41Aktivista Marek Mach: Konšpirátorov ani politikov sa nebojím. S bojom proti hoaxom neprestanem ani vo Švédsku