Krajský súd v Nitre zamietol odvolanie Petra Tótha proti rozsudku za vydieranie dnes už zosnulej novinárky Jany Teleki, ktorá si nahrala telefonát s ním. Platí dvojročný podmienečný trest s dvojročnou skúšobnou lehotou.

Bývalý siskár Peter Tóth, ktorý spolupracoval s Mariánom Kočnerom, dostal dvojročnú podmienku za vydieranie novinárke. Nitriansky súd ho uznal vinným z toho, že sa vyhrážal už zosnulej novinárke Jane Teleki za jej texty. Rozsudok nie je právoplatný, Tóth sa odvolal.

Pán Tóth riadil celú stránku Na pranieri, po technickej aj dramaturgickej stránke, hovorí Marian Kočner na pojednávaní v kauze Kuciak, kde komentuje prečítané Tóthove výpovede. Nepáči sa mu, že Tóth napríklad vypovedal, že Kočner získaval informácie o Marošovi Žilinkovi. „Nemá žiadny dôkaz,“ tvrdí Kočner.

Súd začal čítať Tóthove výpovede.

Peter Tóth po odchode zo súdnej miestnosti neodpovedal na otázky novinárov a odišiel cez parkovisko špecializovaného súdu.

Súd rozhodol, že Petra Tótha nebude vypočúvať, lebo by si svojou výpoveďou mohol spôsobiť trestné stíhanie. Odmietnutie výpovede z tohto dôvodu umožňuje zákon. Tóth tak nedostal ani pokutu, jeho výpovede budú prečítané.

Ak sa niekto rozhodne nevypovedať, tak ho neprinútite, hovorí o Tóthovi Roman Kvasnica, ktorý je právnym zástupcom Kuciakovcov. Kočnerov niekdajší kamarát dnes na súde vyhlásil, že vypovedať nebude.

Súd prerušil hlavné pojednávanie na 10 minút kvôli porade senátu. Sudkyňa Sabová sa Tótha spýtala, či niečo prehodnotil. „Nemám absolútne dôvod nič prehodnocovať,“ odpovedal Tóth.

Peter Tóth je pravdepodobne obvinený v dvoch prípadoch, okrem sledovania novinárov aj z vydierania. Obhajca Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry predložil súdu uznesenie, podľa ktorého Tótha v novembri 2021 obvinila polícia v Nitre z vydierania novinárky Jany Telekiovej.

Peter Tóth na začiatku svojej výpovede osočuje aj súd a vraví, že nebude vypovedať. „Napriek tomu, že tento senát si o mne myslí, že som mentálne retardovaný, som poučeniu porozumel a vypovedať nebudem,“ vyhlásil. Odôvodnil to tým, že voči nemu bolo vznesené obvinenie za prípravu stránky Na pranieri. Ide o stíhanie týkajúce sa sledovania novinárov.

Petra Tótha predviedli policajti na súd v kauze Kuciak. Nariadil to špecializovaný súd po tom, čo Tóth dnes napriek predvolaniu neprišiel svedčiť.

Špecializovaný súd nariadil polícii predviesť v kauze Kuciak svedka Petra Tótha na pojednávanie o 11.30. Oznámila to predsedníčka senátu Ružena Sabová. Tóth napriek predvolaniu dnes neprišiel svedčiť.

Svedok Peter Tóth sa na 10.30 nedostavil na pojednávanie v kauze Kuciak. Predsedníčka senátu Ružena Sabová ho dala pravdepodobne predviesť. O 10.30 prerušila výsluch Kočnerovho kamaráta Jozefa Dučáka, aby zistila, či je Tóth prítomný v budove súdu. Keď zistila, že nie, mala pripravený dokument, ktorý odovzdala asistentke. Tá ho zrejme odovzdá polícii.

Svedok v kauze vraždy Jána Kuciaka Peter Tóth, ktorý je zároveň obvinený pre sledovanie novinárov, si kúpil nový dom bez hypotéky, upozornili Hospodárske noviny. Tóth na otázky, z čoho dom financoval, odpovedal podráždene a vulgárne.

Ani po roku nie je v kauze sledovania novinárov rozhodnuté o sťažnostiach štyroch obvinených vrátane Petra Tótha voči vznesenému obvineniu. Prokuratúra pritom bežne rozhoduje o sťažnostiach do dvoch-troch mesiacov. Generálna prokuratúra vyhlásila, že študuje spis.

Ministerka kultúry Natália Milanová ku komunikácii s Petrom Tóthom hovorí, že vtedy netušila, že Tóth je prepojený na Mariana Kočnera. „Ide o ukradnutú konverzáciu z roku 2012, keď som Petra Tótha poznala ako kolegu.“ Ministerka sa k tejto téme viac nevyjadrila.

V OĽaNO si nemyslia, že by Natália Milanová bola agentom Petra Tótha, ich spoluprácu z minulosti označujú skôr za nerozvážnosť z mladosti. Milanová ešte v roku 2016 Tóthovi poslala fotografie protestov pred Bonaparte, vtedy už bola dva roky v OĽaNO ako tajomníčka poslaneckého klubu.

Ministerka kultúry Natália Milanová. Foto N - Tomáš Benedikovič

Svedectvo exsiskára Petra Tótha treba brať s rezervou, ale podľa prokurátora Jána Šantu v kauze zmeniek ho treba brať vážne, keďže je objektivizované. Bol to práve Tóth, ktorý vypovedal, že Marian Kočner mu v roku 2016 povedal o výrobe falšovaných zmeniek. Pomáhal mu ďalší priateľ, Jozef Dučák, ktorého Šanta označil za Kočnerovho bieleho koňa. Spolu sú obvinení v kauze Technopol.

Postavme sa za novinárov. Sme im to dlžní, píše Tomáš Hudák. „Človek, ktorý dával mafiánovi na stôl tajne urobené fotografie novinárov z ich súkromia, sa sťažuje, že niekto prezradil jeho identitu ako utajeného svedka.“

Krajská prokuratúra zrušila obvinenie novinárov z Denníka N Moniky Tódovej a Konštantína Čikovského z ohrozenia utajovaných skutočností. Rozhodla tak po tom, ako ju generálny prokurátor vyzval prípad preskúmať.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Igor Matovič nevidí dobrý úmysel v obvinení novinárov z Denníka N. Vraví, že tým možno niekto sleduje, „že chce byť milosrdný a vytiahne zo šuplíka 363-ku“. Podľa lídra OĽaNO si však novinári musia dávať trochu viac pozor na to, čo zverejňujú, aby neporušili zákon.

Medzinárodné novinárske organizácie kritizujú obvinenie novinárov Denníka N. „Reportéri bez hraníc vyzývajú úrady, aby stiahli obvinenia proti Monike Tódovej a Konštantínovi Čikovskému,“ napísala medzinárodná organizácia sídliaca v Paríži. „Konali vo verejnom záujme.“

Neverím, že mojich kolegov odsúdia, napriek tomu je ich obvinenie vážne, píše šéfredaktor Matúš Kostolný. „Takto podľa mňa nevyzerá spravodlivosť ani úprimná snaha trestať zločincov a chrániť slušných ľudí.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Vyšetrovateľ obvinil Moniku Tódovú a Konštantína Čikovského z Denníka N z vyzradenia utajovanej skutočnosti. Za obvinením je trestné oznámenie Petra Tótha. Prokuratúra vzniesla obvinenie tri roky po napísaní článku a tesne pred tým, ako by bol tento „prečin“ premlčaný.

Mariana Kočnera, Petra Tótha, Miroslava Kriaka, Štefana Mlynarčíka a Juraja Škripa obvinila NAKA pre sledovanie novinárov z prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu súkromnej povahy. Novinárov o tom ako poškodených v trestnom konaní informoval vyšetrovateľ.

Peter Tóth. Foto N - Tomáš Benedikovič

Barbora Berezňáková natočila s Petrom Tóthom film Skutok sa stal. „Bol v situácii, keď Remiáš mal pol milióna šilingov, Oskar mal pol milióna šilingov, v redakcii ho kritizovali, do toho prišiel Kočner, pomohol mu, zároveň dohovoril Lexovi, aby mu SIS dala pokoj. Tu niekde sa Tóth odchýlil od svojej pôvodnej trate,“ hovorí filmárka.

Tretí deň súdu: Svedok Tóth sa ospravedlnil, posadil a podal správu o stave krajiny. „Bol to zvláštny pohľad. Peter Tóth roky zbieral na Daniela Lipšica špinu a písal o ňom klamstvá, ale teraz sedeli blízko seba a jeden druhého dopĺňali otázkami alebo odpoveďami, aby spoločne usvedčili Mariana Kočnera z objednávky vraždy Jána Kuciaka,“ opisuje Monika Tódová výsluch, ktorý trval osem a pol hodiny.

Foto N - Tomáš Benedikovič

PS/Spolu tvrdí, že šéf Ústavného súdu Ivan Fiačan by mal začať disciplinárne konanie voči Mojmírovi Mamojkovi po výpovedi Petra Tótha. „To, že aj pán Mamojka pochopil, že Kočnerovi už nemôže dnes pomáhať tak otvorene, ako to v Smere robievali kedysi, nie je žiadnou zárukou jeho nestranného rozhodovania.“

Shooty: Na pranieri

Kočner chcel od Petra Tótha, aby zo SIS zohnal svedka, ktorý povie, že tajná služba vedela o zmenkách už v roku 2000. Vypovedal o tom Tóth a zaznamenal to vyšetrovateľ v uznesení, v ktorom Kočnera za motáky obvinil.

Kočner chcel v motáku od Tótha, aby sa kontaktoval s Norbertom Bödörom: „Napísať cez signál ‚Kamošovi‘. Stretnúť sa s ním najneskôr do zajtra a zistiť aká je situácia. Či nevie jeho Dušan pohnúť kostrou.“ Kamošov Dušan je špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Kočner si podľa motákov zrejme myslel, že sa po dvoch mesiacoch dostane na slobodu, keďže mu to odkázala veštica, ktorej veril. „Keď budete spárovaní (so Zsuzsovou), tak napíšeš nasledovné: ‚Ave ďakuje za dobré správy, všetko znáša pokojne a s rozvahou. Verí vo svoj osud a vie, že kocky sa nemýlia. Celý cirkus bude trvať cca 2 mesiace,'“ písal Kočner Tóthovi.

Denník N získal kópie motákov, ktoré Marian Kočner posielal z väzby Petrovi Tóthovi. Ide o inštrukcie, ako sa mal Tóth spojiť s Alenou Zsuzsovou, s Norbertom Bödörom a zistiť, prečo RF nevybavil, čo mal. Kočnerove motáky znalec porovnal so žiadosťami, ktoré vypisuje vo väzení, a zistil, že ich jednoznačne písala tá istá osoba.

Kočner a jeho motáky

Kočner svojim ľuďom – Tóthovi a Bödörovi – v Threeme tvrdil, že sa mu podarilo do čela Plus 7 dní dosadiť svojho človeka. Mal ním byť šéfredaktor Ivan Čeredejev, ktorý býval aj riaditeľom TASR. (sme)

Nový film o únose je bodka za mojím starým životom. Definitívna, hovorí Oskar Fegyveres, ktorý si už pozrel dokumentárny film Skutok sa stal. Snímka ide tento týždeň do kín.

Dnes pokračuje súd v kauze zmeniek, Peter Tóth bude vypovedať o 13.00 h. Predvolaní sú aj ďalší svedkovia, napríklad bývalá riaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková.

Dnešné pojednávanie v kauze zmeniek sa skončilo. Súd prerušil výsluch Petra Tótha a pokračovať bude zajtra o 13:00. Zajtra budú vypovedať aj ďalší svedkovia, napríklad bývalá riaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková. Milan Fiľo sa zase z pojednávania ospravedlnil, že je mimo Slovenska. „Nepáči sa mi to,“ povedal predseda senátu.

Čo je dôverník podľa trestného poriadku? „Ak bola verejnosť vylúčená podľa § 249 ods. 3, môže súd z dôležitých dôvodov povoliť jednotlivým osobám prístup na hlavné pojednávanie. Na žiadosť obžalovaného musí byť povolený prístup jeho dvom dôverníkom; to neplatí pri výsluchu agenta. Ak je obžalovaných viac, má právo na voľbu dôverníkov každý z nich.“

Výsluch Petra Tótha prebehne, hoci je večer. Súd chce pojednávať aspoň do 20.00. Kočner mal právo vybrať si dvoch dôverníkov. „Vyberáme si Martina Daňa a Adama Valčeka,“ povedal Kočnerov obhajca Marek Para. Kočner aj jeho obhajcovia sa na tom smiali. „Odmietam byť dôverníkom pána Kočnera,“ povedal Valček, novinár zo SME.

Súd vylúčil verejnosť z výsluchu svedka Petra Tótha v kauze zmeniek, čo pobúrilo viacerých novinárov. Práve na výsluch Tótha všetci čakali. „Súd má názor, že návrh, ktorý predniesol prokurátor, je dostatočne odôvodnený,“ povedal predseda senátu Emil Klemanič.

Súd vyhlásil znovu prestávku, aby sa poradil o návrhoch prokurátora a obhajoby. Prokurátor Šanta navrhol, aby z výpovede Tótha bola vylúčená verejnosť, Kočnerova obhajoba zas žiada, aby sa Tóthov výsluch presunul nazajtra.

Peter Tóth prišiel na súd zadným vchodom, doviezli ho policajti. Začína sa jeho výpoveď. Prokurátor Ján Šanta navrhol, aby z výpovede Tótha bola vylúčená verejnosť. Tóth povedal, že prítomnosť obžalovaného ho nijako nerozrušuje. Šanta avizuje, že má otázky, ktoré budú zasahovať aj do iných káuz. Obhajcovia Kočnera nevidia na vylúčenie verejnosti dôvod.

Peter Tóth na súde. Foto N - Vladimír Šimíček

Nové na Dennikn.sk

09:49Našu rodinu spája tisíc vecí, prečo by ju mala rozdeliť politika? Psychológ radí, ako prežiť rodinné hádky o voľbách 09:47Korčokovo momentum: Zo zaplnených námestí glosuje paniku v Pellegriniho štábe (reportáž) 08:55Samurajský epos Shogun má novú verziu. Patrí medzi najsledovanejšie seriály rovnako ako tá prvá z 80. rokov 08:48Učil nás, ako a prečo sa mýlime. Kahneman získal nobelovku za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval 08:15Svetový newsfilter: Putinovu propagandu o ukrajinskej stope zosmiešnil aj Lukašenko 08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšieVčera 14:28Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatierVčera 14:17Vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS