High 5ive

Skupina Marconi Union pod dohľadom vedcov vytvorila v roku 2011 skladbu Weightless a skúmali, aký bude mať vplyv na poslucháčov. Testy ukázali, že skladba dokáže o 65 percent znížiť stavy úzkosti, spomaľuje tep a má vplyv na krvný tlak.

Ryan Weideman prišiel na začiatku 80. rokov do New Yorku ako fotograf, ale najprv si musel zarábať na živobytie. Jazdil teda nočné jazdy taxíkom, z ktorého sa rýchlo stal jeho ateliér. Newsletter High 5ive odporúča pozrieť si fascinujúce výsledky jeho tridsaťročnej jazdy.

Fotograf Weideman s jednou zo zákazníčok. Foto - Bruce Silverstein Gallery

Newsletter High 5ive popisuje, ako môže výtvarné zobrazenie krajiny ovplyvniť náš vzťah k prírode. Môže nielen vzbudiť túžbu vstúpiť do nej, ale môže prispieť aj k vzniku národného parku.

High 5ive: Ako vyzeral bežný život Franza Kafku? Nový seriál v nemecko-rakúskej koprodukcii sa pokúša nahliadnuť na velikána svetovej literatúry. Nejde o žiadny suchopárny záznam životných dát, dej série sa preplieta s motívmi z Kafkových diel.

High 5ive: Strach naháňajúca skulptúra Maman, ktorá vznikla ako pocta matke, tento rok jubiluje. Monumentálne dielo od umelkyne Louise Bourgeois sa nachádza na rôznych miestach sveta. Dielo venovala matke – podobne ako pavúky sa venovala tkaniu, pracovala s textilom, opravovala tapisérie.

Dielo Maman od Louise Bourgeois v Ottawe. Foto - Jean Gagnon

Čo ak je priateľstvo a nie manželstvo centrom života? Túto otázku si položila Rhaina Cohenová a napísala o tom knihu. Predstavme si spoločné a obohacujúce bývanie s kamarátmi, ktoré môže pretrvať aj do jesene života, píše newsletter High 5ive.

Potrebujeme umenie na Mesiaci? Napriek tomu, že tam nie je žiadne publikum, umelec Jeff Koons si myslí, že áno. Jeho projekt Moon Phases je už na ceste na Mesiac. Okrem toho v novom High 5ive: punkové koláže Linder Sterlingovej, podmanivé fotky Hisae Imaiovej, maliarska kariéra Sharon Stonovej a jediné desaťhraničie na svete.

Umelecký projekt Jeffa Koonsa Moon Phases. Foto - Jeff Koons

Keď jej nariadili domáce väzenie, urobila performanciu z vlastného bytu. Kubánska umelkyňa Tania Bruguera čítala sto hodín z knihy Pôvod totalitarizmu od Hannah Arendtovej. Prišli ju zatknúť a v praxi tak ukázali, čo je totalita, píše Patrik Garaj v newslettri High 5ive.

Mrazivých výkonov Madsa Mikkelsena nikdy nie je dosť, píše Patrik Garaj. Momentálne ho môžete vidieť na festivale severských filmov vo filme Bastard, netreba zabúdať ani na staršiu snímku Michael Kohlhaas.

Organizátori prestížnej Bookerovej ceny vybrali z histórie ocenenia desať krátkych diel. „Nie vždy je na literárny zážitok potrebná astronomická dĺžka,“ píše Patrik Garaj v newslettri High 5ive.

Newsletter High 5ive opisuje príbeh najdrahšieho pracovného stola: „Pôsobí ako živý organizmus, jeho jednotlivé časti akoby sa vznášali. Stôl Carla Mollina z roku 1951 spája modernistickú tradíciu s fantáziou surrealizmu. Brali by ste ho?“

Stôl od architekta a dizajnéra Carla Molliniho. Foto - Artcurial

Niektorí ľudia nepotrebujú byť na Vianoce doma. Ale čo tak ocitnúť sa na obežnej dráhe Mesiaca? To zažila posádka vesmírnej misie Apollo 8 v roku 1968. Mali objavovať Mesiac, ale v skutočnosti objavili Zem. Okrem toho v poslednom tohtoročnom High 5ive: vianočné Kráľovstvo Emmanuela Carréreho, hra Whamageddon, prečo pasuje skladba Fairytale of New York k Vianociam.

Na budúci rok si pripomenieme 250. výročie narodenia maliara Caspara Davida Friedricha. Návštevnícky nápor pri otvorení jeho výstavy k jubileu ukazuje, že obrazy nemeckého romantika nás výrazne oslovujú aj dnes, píše Patrik Garaj v newslettri High 5ive.

Caspar David Friedrich - Pútnik nad morom hmly (ca. 1818, detail)

Čo sa stane so státisícami výtlačkov bestsellerov, ktoré nás na chvíľu uchvátia a potom ostanú ležať v policiach? Nedali by sa zrecyklovať na diela, ktoré majú trvácnosť? To si povedal umelec David Shrigley. V novom newslettri High 5ive ešte nájdete: fotky berberských žien Lazhara Mansouriho, zmiznuté veľkomesto Tenochtitlan v 3D a krátky film o konci kultúry.

Magazín Whole Earth Catalog sa v 70. rokoch snažil vtesnať celý svet do jedného katalógu. Teraz je celý tento počin dostupný online, informuje newsletter High 5ive.

Ako by to vyzeralo, keby ukrajinská televízia putovala po Slovensku a pýtala sa ľudí a politikov na ich krajinu? Presne to sa deje vo filme Najkrajší kút v šírom svete od Roberta Mihályho, do nedele si ho môžete pozrieť zadarmo.

Záber z filmu Najkrajší kút v širom svete.

Magnetofónová kazeta oslávila 60. jubileum. Hoci už je v preddôchodkovom veku, stále sa teší čulému životu. Okrem toho v novom High 5ive: harfistka Mary Lattimore smúti za hotelom na Hvare, trvalkový album od kapely Woods, estetika húb Klaudie Kosziby a pozvánka k zániku magazínu The Happy Reader.

Kto bude chcieť stráviť volebný víkend s hudbou, bude mať – minimálne v Bratislave – veľkú ponuku, píše newsletter High 5ive a odporúča napríklad koncert gitaristov Šimanského a Niesnera alebo francúzsko-japonský projekt PoiL/Ueda na lodi na Dunaji.

High 5ive: Seriál o šimpanzoch v ugandskom dažďovom pralese sa k týmto zvieratám približuje najviac, ako sa dá. Skúma ich ako sociálne tvory. Až nie je jasné, či tvorcovia naozaj odkrývajú inteligentnú šimpanziu podstatu alebo v nich príliš hľadajú ľudí.

Kultúrny newsletter High 5ive vstupuje do svojej piatej sezóny, a to kompaktným výberom toho, čo je možné za týždeň vidieť cestou na juhozápad. Najväčší kabinet historických zbraní na svete, Dürerove kresby boja na blízko, dychberúce podzemné priestory, brutalistický stánok ducha aj stretnutie s Rilkem v Duine.

Jiří Černý bol dídžejom bez tanečného parketu, píše newsletter Hight 5ive. Aj v časoch, keď bola dostupná všetka hudba, bol schopný pritiahnuť ľudí k spoločnému počúvaniu pesničiek na svojich antidiskotékach.

High 5ive: Presne pred 50 rokmi sa zrodil hip hop. Vtedy 18-ročný Clive Campbell alias DJ Kool Herc vytiahol na párty v Bronxe svoju novú techniku. Platne mal v dvoch kópiách, takže mohol z jednej pustiť inštrumentálnu časť a opäť na ňu rovnako nadviazať z druhej. Do vzniknutého rytmického prúdu cez mikrofón verbálne podkuroval obecenstvo.

High 5ive: Anohni sa nesnaží programovo znieť ako Nina Simone, no je zjavné, že s ňou má mnoho spoločné. Jej nová platňa je nadčasové dielo, ktoré by mohlo vzniknúť aj pred desiatkami rokov. Neznamená to, že je to nejaké retro, ale skôr to, že krása nepozná dátum.

Keď sa na tabuli objaví názov obce Strážky, zastavte a vstúpte do kaštieľa, píše High 5ive. Okrem iného tu nájdete expozíciu skvelého maliara Ladislava Mednyánszkeho, ktorý tu pôsobil, pohltiť vás môže aj príbeh poslednej barónky Margity Czóbelovej, ktorej život bol s kaštieľom spojený.

Krajina sa môže dostať do povedomia aj na stránkach tlačených magazínov. Newsletter High 5ive si všíma tri aktuálne časopisy, ktoré robia Slovensku reklamu – Monocle, Monopol a Backstage Talks.

Newsletter High 5ive bol pri obhliadkach stavieb, z ktorých vzídu finalisti ocenenia CE ZA AR. Okrem skúmania domácej architektúry na ceste našiel aj ďalšie podnety: tajomné dúpence v Hrušove, pramesto na Ukrajine či domácich architektov-hudobníkov.

High 5ive: Vypočujte si najlepšie zvuky minulého roka – vzduch, ktorý sa po stáročiach dostáva von cez prasklinu v ľadovci, zvuk vojny či brániaceho sa tuleňa.

High 5ive: Fotografka Clélia Odette Rochat sa zamyslela nad tým, či má ľudské telo dátum estetickej spotreby, a pripravila sériu odvážnych aktov. Začala sa stretávať so ženami nad 50 rokov, rozprávať sa s nimi a fotografovať ich.

V britskej skupine The Smiths, ktorá zásadne prispela k zvuku 80. rokov, stál Andy Rourke skôr v pozadí. No nebyť jeho basových liniek, sex symbol Morrissey by sa nemal do čoho hýbať. Newsletter High 5ive si pripomína nedávno zosnulého hudobníka.

Trvalo storočie, kým zátišie so zeleninou od Vincenta Van Gogha dostalo adekvátny názov. Meno nedávno menil aj obraz Edgara Degasa – jeho Ruské tanečnice sú totiž popravde Ukrajinky.

Dá sa napísať sci-fi príbeh v dvoch vetách? Ktosi skrývajúci sa pod pseudonymom small worlds sa o to snaží. Každý deň. Vyskúšajte. Okrem toho v novom High 5ive: čo nové sa zistilo o Mone Líze, radikálne gesto umelkyne Andrey Fraserovej, Kradmá ruka na palube jubilujúceho klubu Pink Whale či železničná stanica, akú ste ešte nevideli.

To, čo pre deti znamená spoločná hra, je pre dospelých kontakt so známymi. „Naplnenie medziľudských väzieb nie je len v kruhu rodiny, ale aj mimo nej. Neštruktúrovaný čas strávený s kamarátmi je potrebnou avantgardou dnešného života,“ píše Patrik Garaj v newslettri High 5ive.

High 5ive: Dánske duo robí hygge hudbu s minimalistickou eleganciou a bez toho, aby klesla do gýča, píše Patrik Garaj o svojom novom objave Svaneborg Kardyb. „V dobrom zmysle to znie ako škandinávsky dizajn: redukcia na minimum, ale tak, aby ste sa cítili mäkko.“

Ako jednoznačne a pochopiteľne ukázať, kde sa civilizácia nachádza a ako sa vyvíja klimatická kríza? Klimatológ Ed Hawkins stavil na farebné pásiky. Okrem toho v novom High 5ive: prečo musíme myslieť dlhodobo, aká hudba sa spája s Basquiatom, ako sa stať z otroka maliarom a čo dnes hrá Eddie Chacon.

Život Lee Millerovej by vydal aj na tri – bola modelkou, múzou, surrealistkou aj vojnovou fotografkou. Už niekoľko rokov sa o nej nakrúca film s Kate Winsletovou, vy si zatiaľ môžete pozrieť v novom High 5ive tisíce jej fotografií.

Lee Millerová, ako ju zvečnil Man Ray.

Vo viedenskom Múzeu Leopold visia obrazy Schieleho či Kilmta nakrivo. Kurátori tak upozorňujú na to, ako sa svet vykloní z rovnováhy, keď sa o daný počet stupňov ohreje Zem. Galérie už totiž nechcú byť len miestom klimatických protestov a rady by prispeli k zvyšovaniu povedomia o klimatickej kríze.

Vo viedenskom Múzeu Leopold visia obrazy nakrivo. Foto - Leopold Museum, Wien/Andreas Jakwerth

Alain Biet dokáže veľmi verne nakresliť predmety bežnej potreby. A stvárnil ich tisíce. Newsletter High 5ive odporúča krátky film, ktorý hovorí o jeho húževnatosti a o tom, koľkými vecami sa obklopujeme.

Nosia nablýskané saká, ako sa na kúzelníkov patrí. Výsledkom ich kúskov však nie je údiv a prekvapenie, ale smiech publika. Siegfried & Joy idú na hranu trápnosti a prinášajú uvoľnenie, ktoré teraz tak potrebujeme. Okrem toho v novom High 5ive: africká smršť skupiny Avalanche Kaito, galéria svetových stavieb roka, fenomén poľského plagátu a súrodenec Lega, o ktorom ste asi nepočuli.

Keďže ruské elity Ukrajinu stále nevidia na mape, britskí aktivisti sa rozhodli ju zvýrazniť, a to priamo pod oknami ruskej ambasády v Londýne. Okrem toho v novom High 5ive: čítajte o Ukrajine s Radomyrom Mokrykom a Jiřím Padevětom, pridajte sa k ukrajinskému knižnému klubu, podporte edíciu Ukrajina a ponorte sa do ukrajinského komiksu z pera Igorta.

High5ive: V Amsterdame ledva stihli otvoriť výstavu Jana Vermeera a už je vypredaná, 450-tisíc lístkov je preč. „V galérii sa nachádza 28 z 37 diel, ktoré po maliarovi ostali. V takomto počte sa ešte nikdy nedali vidieť. Čo k nim tak magneticky priťahuje? Je to autorova intímnosť a hra so svetlom? Je to fascinácia trvácnou a nezameniteľnou krásou?“ píše Patrik Garaj.

Sľubnú kariéru hudobníka Rena zastavili psychické problémy a borelióza. Po tom, čo celé dni strávil na lôžku, sa teraz dáva dokopy a svoj vnútorný boj pretavuje za veľkého potlesku a obdivu do hudby, píše High 5ive.

High 5ive: Umelec Jean-Remy von Matt vytvoril hodiny, ktoré odpočítavajú predpokladaný čas dožitia. Viac si tak sám uvedomuje čas ako dar a ešte aj prispieva na dobrú vec.

Carpe Vitam Clock, zariadenie odpočítavajúce zostávajúce sekundy života. Foto - Jean-Remy von Matt

Dá sa zmeniť panelové sídlisko? Projekt architekta Luciena Krolla v Berlíne 90. rokov nakoniec nevyšiel, jeho vízie však stoja za záujem i dnes. Okrem toho v novom High 5ive: prefekt Haussmann a jeho premena Paríža, Rick Rubin o kreativite, platňa týždňa od Rozi Plain a kto je brazílska ministerka kultúry.

High 5ive: Umelec Jason Shulman nastavil expozíciu na dĺžku celovečerného filmu a stlačil spúšť. Pozrite sa, ako vyzerajú filmy zachytené na jednej fotografii. Urobil to tak s množstvom filmovej klasiky.

Mlčanie jahniat v jednom zábere. Foto - Jason Shulman

High 5ive: Goncharov – údajne stratený film režiséra Scorseseho z roku 1973. Existuje oficiálny plagát, soundtrack, zábery z filmu, analýzy či recenzie, má to len jeden háčik. Okrem toho: hustý horor pop dua Bonnie Trash, nórsky džez týždňa, otázka skutočného zázraku vo filme The Wonder a tiež zázrak miznúcej speváčky Adele.

High 5ive: Hudba týždňa na celý rok? Arooj Aftab a jej univerzálna melanchólia. Redaktor Patrik Garaj v newslettri s tipmi z popkultúry a umenia odporúča pakistanskú hudobníčku, ktorej hudba je podľa znalcov zmesou ozvien sufizmu, folku, minimalizmu i klasiky. „Ja poviem, že je to najväčšia dávka emócie široko-ďaleko,“ píše.

Nasaďte si slúchadlá, Sam Cohen prináša jednu z platní jesene, píše Patrik Garaj v High 5ive – výbere najlepších počinov z (pop)kultúry. „Tá platňa znie ako The Beatles na sedatívach, z reproduktorov znie pohodovo odovzdaná melanchólia.“

High 5ive: Nový album kolumbijskej hudobníčky Lucrecie Daltovej znie, akoby Portishead zostúpili do tmavého baru kdesi v Južnej Amerike. Zároveň ide o konceptuálnu platňu s utopickým sci-fi príbehom, ktorý sa oplatí vypočuť.

„Nejde len o našu schopnosť toho druhého akceptovať. Ale o to byť na jeho strane. Čiže vnímať samých seba ako ‚iných‘,“ píše filozofka Julia Kristeva. Okrem pripomienky tejto knihy v novom High 5ive nájdete: čo majú kokošovské duby s Kolumbusom, strom roka, pohľad na plávajúce stromy po mori a antimodernistu Luciena Krolla.

Manželia Catherine a Maurice Krafftovci sa od kolegov vulkanológov odlišovali tým, že priam vyhľadávali pobyt a výskum na aktívnych sopkách. Nový dokumentárny film Fire of Love zachytáva tento partnerský vzťah na hraniciach vulkánov.

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinovVčera 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšieVčera 11:44V Košiciach vznikne nové nákupné centrum. Väčší je tam iba komplex OptimaVčera 11:39Mesačné židovské dievčatko si zobrali cudzí ľudia, rodičia sa zachránili z transportu a schovávali sa