Najväčším predajcom piva na Slovensku už nie je dcérska firma Heinekenu, ale Plzeňský Prazdroj Slovensko z japonského koncernu Asahi. Dôvodom je i nárast predaja českých značiek na úkor slovenských.

Slovenské lietajúce auto AirCar zarobilo prvé veľké peniaze. Firma predala licenciu na ich výrobu pre čínsky trh. Získané milióny eur urýchlia aj štart slovenskej výroby pre európskych a amerických zákazníkov. Tá sa má rozbehnúť zhruba o rok.

Firemný newsfilter: Ďalší silný Čech v slovenskej energetike, Tkáčovci chcú čoraz viac fariem a Penta sa delí o hazard

  • Na Slovensku sa rozbieha nový projekt zeleného stavebníctva s globálnymi ambíciami
  • Ministerstvo financií vláde útok na obchodné reťazce neodporúča
  • Prvý lacný elektromobil sa začne v Trnave vyrábať už o pár týždňov

Pri Veľkej Ide neďaleko Košíc vyrastie fabrika na montážne linky pre 125 ľudí. Stavať ju ide belgický developer, no prevádzkovať ju bude iná firma, ktorej meno zatiaľ nie je známe.

Vo Voderadoch vzniká fabrika na energeticky úsporné inovatívne panely zo slamy, ktorá ročne vyrobí steny pre 400 rodinných domov. Stojí za ňou slovensko-litovská firma EcoCocon, ktorá sa neskôr chce posunúť aj do USA a Kanady.

Oravský výrobca prísad do ocele OFZ spustí od apríla druhú pec a prijíma 20 zamestnancov. Ak sa priaznivé ceny energií aj hotových ferozliatin udržia, je v máji možné aj spustenie tretej z celkovo siedmich pecí podniku.

Pri obci Kostolné Kračany neďaleko Dunajskej Stredy má vzniknúť ďalší logisticko-priemyselný areál pre 1 350 zamestnancov. Za 45 miliónov eur ho postaví developerská skupina Atrios, ktorá stojí aj za oživením bratislavského Pharosu.

Nové objednávky v slovenskom priemysle sa v januári vrátili k poklesu, medziročne sa znížili o 5,8 percenta. V decembri rástli o 4,1 percenta. Kľúčový automobilový priemysel hlásil pokles objednávok o vyše trinásť percent.

Štát odovzdal firme Winkelmann prvú časť územia na výstavbu závodu v priemyselnom parku v Rimavskej Sobote. V lokalite bola ukončená prvá etapa hrubých terénnych úprav a investor môže začať s budovaním objektu.

Je nevyhnutné, aby U. S. Steel ostal americkou oceliarskou spoločnosťou, cituje agentúra AP z vyhlásenia prezidenta Joea Bidena, ktoré získala pred zverejnením. Je podľa neho dôležité, aby ju vlastnili a prevádzkovali domáci zamestnanci. Akcie U. S. Steelu v reakcii padajú, modernizácia jeho košickej fabriky sa dostáva do ešte väčšej neistoty.

Akcie U. S. Steelu po zverejnení článku Financial Times o plánovanom vyhlásení amerického prezidenta Joea Bidena padli o 12 percent, ukazuje Graf dňa. Biden podľa zdrojov britského denníka spochybní predaj amerického gigantu japonskému záujemcovi. Môže to prekaziť aj záchranu košických oceliarní.

Priemyselná výroba v eurozóne po dvoch rastových mesiacoch v januári klesla o 3,2 %. V medziročnom porovnaní sa prepadla o 6,7 %, na Slovensku sa jej rast zmiernil na 3,5 %. (eurostat)

Ministerstvo životného prostredia neodpovedalo na otázky Denníka E o ohrozenej výrobe v košických oceliarňach a o znečisťovaní. Redakcia sa opätovne pokúšala získať stanovisko rezortu k problémom kľúčovej prevádzky – koksovne. Ministerstvo označilo otázky za bezpredmetné a odvolávalo sa na rokovania s Nippon Steelom.

Dodávateľ energií Chemes pripúšťa, že pre jeho finančné problémy a súdne spory by zásobovanie Humenného mohol prevziať štát. Mohol by ho zabezpečiť prostredníctvom svojej firmy MH Teplárenský holding, ktorá zamestnáva až 800 ľudí a aktívna je aj v Košiciach.

Uhoľnú elektráreň vo Vojanoch zatvoria 31. marca. V posledných rokoch fungovala minimálne, po jej odstavení už nebude na Slovensku žiadna klasická uhoľná elektráreň.

V Humennom hrozí podľa Chemesu prerušenie dodávok tepla domácnostiam aj energií pre tamojšie firmy, ktoré zamestnávajú zhruba 1 500 ľudí. Dominantný dodávateľ energií sa sťažuje, že prichádza o peniaze v dôsledku súdneho sporu s VSE.

Firemný newsfilter: Strnadovci rozbiehajú výrobu zbraní priamo na Ukrajine, Hodorovský cieli na byty a Slovensko získalo nové piliere elektromobility

  • V Novákoch vznikne nová výroba elektropohonov
  • Nitrianska automobilka si začne sama skladať vlastné batérie
  • Presunúť 300-miliónovú dotáciu košických oceliarní na iné dekarbonizačné projekty je hotovou vecou

Košické oceliarne U. S. Steel môže zastaviť starý problém ešte pred zamýšľanou modernizáciou. Situácia je vážna aj podľa interných dokumentov z envirorezortu. Kľúčová koksovňa funguje len vďaka osem rokov starej výnimke na vypúšťanie znečisťujúcich látok do ovzdušia, v krajnom prípade môže prísť k zastaveniu výroby.

Priemyselná produkcia na Slovensku rástla šiesty mesiac v rade, medziročné tempo sa však spomalilo na 3,6 percenta. Skoršie dáta štatistici revidovali. Priemyslu pomohli udržať sa v pluse dodávky energií. Automobilový priemysel klesol.

Košický Korad Radiators padol do konkurzu, no jeho výroba pokračuje a necháva si všetkých 90 pracovníkov. Doterajší majiteľ česká firma Boki chce podnik vykúpiť z konkurzu, pretože ten je podľa neho len výsledkom sporu s veriteľom.

Firemný newsfilter: Na zoštátnenie oceliarní treba zabudnúť, pri Boschi zlyhali všetci a Fico firmám pridal 13-tisíc cudzincov +

  • Vláda bojuje o automobilky zatiaľ iba nekonkrétnymi sľubmi
  • Výrobca samopalov a pištolí Kuracina chce postaviť fabriku v Indii
  • Kľúčová Poórova firma mala vlani rekordný zisk

Sládkovičovské drôtovne belgického Bekaertu chcú postaviť jednu z najväčších slnečných elektrární v domácom priemysle. Na strechách aj medzi halami chcú mať panely s celkovým výkonom 4,8 megawattu, čo pokryje zhruba sedem percent ich spotreby elektriny.

Priemyselný park v Záborskom pri Prešove už nebude mať štatút významnej investície. Rozhodla o tom vláda po tom, čo nemecký Bosch ohlásil, že tam nepostaví fabriku na motory do elektrobicyklov.

Ceny priemyselných výrobcov na Slovensku sa v januári vrátili k medziročnému poklesu. Štatistici to pripisujú zníženiu cien energií. Poľnohospodárske výrobky klesali dvojciferným tempom siedmy mesiac v rade.

Vláda chce v stredu na schôdzi v Michalovciach odobriť 1,2-miliónovú daňovú úľavu pre novú výrobu nemeckej firmy Lichtgitter. Mesto však túto investíciu do výroby roštov na plošiny priemyselných a energetických podnikov malo istú už skôr. Asi aj preto firma dostane menší stimul, ako pôvodne čakala.

Nemecký Bosch prepustí z prešovskej výroby pohonov na elektrobicykle všetkých 200 zamestnancov. Zámer, ktorý mal pôvodne vytvoriť až 4-tisíc pracovných miest, ruší. Na Slovensku má ďalšie firmy, ktoré dohromady zamestnávajú vyše tisíc ľudí.

Kúpiť oceliarne vzhľadom na stav štátneho rozpočtu sa mi zdá mimo realitu, myslí si exminister hospodárstva Karel Hirman. Možnosť, že by košický U. S. Steel odkúpil štát, pripustil v nedeľu minister životného prostredia Tomáš Taraba. Hirman hovorí, že štát má aj iné alternatívy.

Nemecko zmení zákony, aby umožnilo technológiu zachytávania a ukladania uhlíka v určitých priemyselných odvetviach náročných na oxid uhličitý. V súčasnosti majú spolkové krajiny právo vetovať použitie tejto technológie označovanej CCS.

Technická univerzita v Košiciach dostala od ministra Tarabu úlohu nájsť technické riešenia na likvidáciu odpadu. Výsledky, ktoré budú slúžiť ako podklad pre vládu, by mohli byť známe v priebehu niekoľkých mesiacov.

Pivovarnícky priemysel v Rakúsku má za sebou ďalší úspešný rok, vyrobilo sa toľko piva, ako v roku 2019 a len o niečo menej ako vo výnimočnom roku 2022. Oznámil to rakúsky zväz pivovarníkov.

Firemný newsfilter: Veľké Sabolovo tajomstvo je odkryté, detvianske PPS ďalej rastú a stimuly budú už aj pre investorov v Bratislave

  • Obnova štátnych kúpeľov na Sliači sa zadrhla
  • Uprostred krízy na domáce e-shopy zatlačí aj ďalší veľký konkurent z Ázie
  • Slovnaft začína masívnejšie investovať do neruskej ropy

Výnimočne zisková strojárska firma RP Hujo ide do rozšírenia aj modernizácie svojej výroby v Bytči vložiť 5 miliónov eur. Podnik v rukách rodiny Hujovcov uspel aj vďaka dodávkam pre elektrické rozvodne v USA. Pripravovaná investícia je doposiaľ jeho najväčšia.

Veľkopodnikateľ Ján Miškovský ide stavať v Chorvátsku svoj prvý solárny park s výkonom 35 megawattov a rokuje o ďalších projektoch dohromady za 350 miliónov. Miškovský má blízko k oligarchovi Jozefovi Brhelovi. Obaja zbohatli na štátnych zákazkách v IT a energetike.

Priemyselná výroba v eurozóne aj v celej EÚ sa v decembri prekvapivo zvýšila, medzimesačne v oboch prípadoch o 2,6 %. Za celý minulý rok sa produkcia v eurozóne prepadla o 2,4 % a v celej Únii o dve percentá.

Najviac nových spaľovní chcú investori postaviť na západe Slovenska. Trenčiansky kraj je jediný, kde sa žiadna neplánuje.

Firemný newsfilter: Krtíš rajom strojov do posilňovní, OFZ prebudili húsíovci a siahame po tromfe zo zelenej energetiky

  • Tarabova revolúcia povoľovania investícií je na svete
  • Spaľovne odpadov brzdí odpor občanov
  • Farmárska skupina Agravital pokračuje v investíciách do hotových potravín

Ak sa nevymenia pece v košických oceliarňach, Slovensko môže dostať vysokú pokutu za znečisťovanie ovzdušia, varuje bývalý štátny tajomník Michal Kiča. Upozorňuje, že koksovňa funguje od roku 2016 s výnimkou, ktorá jej dovoľuje prekračovať európske limity pre tuhé znečisťujúce látky.

Japonské Sekisui Chemical by mohlo priniesť na Slovensko výrobu inovatívnych plastových fotovoltických panelov, ktoré sú ľahšie aj ohybnejšie ako tradičné panely z kremíka. Dajú sa inštalovať na tvarovo zložitejšie miesta a sú vhodné aj na zvislé steny budov či na strechy s obmedzenou nosnosťou.

Pokles produkcie slovenského priemyslu sa v decembri zmiernil na medziročných 0,1 percenta. Automobilový sektor na rozdiel od predchádzajúceho mesiaca rástol, najviac však k plusu prispela výroba elektrických zariadení.

Výroba elektriny z plynu a uhlia v EÚ sa vlani prepadla, zatiaľ čo vietor sa stal po jadre už druhým najdôležitejším zdrojom, ukazuje Graf dňa. Vďaka výrazne vyššiemu podielu obnoviteľných zdrojov klesli minulý rok aj emisie z výroby elektriny, a to až o pätinu.

Oravská fabrika OFZ zvažuje spustenie ďalších dvoch pecí, píšu Hospodárske noviny. Ceny ferozliatín rastú aj v dôsledku útokov jemenských húsíovcov, okrem toho podniku pomáha pokles cien energií. Šéf podniku však varoval, že situácia stále nie je priaznivá.

Nové objednávky nemeckého priemyslu v decembri stúpli najprudšie za viac než tri roky, medzimesačne o 8,9 %. Podľa štatistikov čísla výrazne ovplyvnil mimoriadne vysoký počet zákaziek na lietadlá.

Investičná skupina Agravital chce na svojom družstve pri Bánovciach nad Bebravou postaviť mliekareň a bitúnok dohromady za dva milióny eur. Skupina už má jednu mliekareň v Brezne.

Priemyselná výroba v Česku sa vlani znížila o 0,4 %, najviac od covidového roku 2020. Pokles postihol najmä energeticky náročné odvetvia, neodvrátilo ho ani oživenie v automobilovom priemysle.

Plazmové spaľovne, ktoré vychvaľuje minister Tomáš Taraba, nestoja nikde v Európe. Podľa neho produkujú „v podstate iba vodu a čistý vzduch v zmysle výparov“. V posledných týždňoch viackrát zopakoval, že Slovensko potrebuje tri až štyri nové spaľovne.

Ak Slovensko nepostaví minimálne tri spaľovane, prídeme podľa Tomáša Tarabu o veľkú časť priemyslu. Minister životného prostredia tvrdí, že dobudovanie kapacít žiada automobilový sektor. Reaguje tak na zámer Slovnaftu vybudovať najväčšiu spaľovňu odpadu v krajine, proti ktorej spisujú obyvatelia petíciu.

Podmienky na oživenie hlinikární Slovalco sa síce vylepšujú, no je od toho ešte stále ďaleko, hovorí riaditeľ Milan Veselý. Elektrina sa už dá kúpiť na najbližšie roky len za zhruba 70 – 80 eur za megawatthodinu, čo je približne toľko ako pred energetickou krízou. V hre je aj stopnutie dovozu lacného ruského hliníka.

Košické oceliarne po dvoch rokoch mimoriadne vysokých ziskov zarobili vlani iba 4 milióny dolárov. V materskom koncerne U. S. Steel tak boli v zďaleka najslabšom zisku. Koncern vykázal celoročný hrubý zisk až 1,2 miliardy dolárov.

Ekonomický newsfilter: U. S. Steel zlyhal, Košice potrebujú plán B

  • Ukrajina dostane od EÚ 50 miliárd. Orbán ustúpil
  • Záujem o elektromobily by mohli zvýšiť daňové úľavy
  • Rast cien potravín sa spomaľuje, slovenskú infláciu stlačila vláda
  • Štátny dlh by týmto tempom narástol trojnásobne, ale zastavia nás finančné trhy

Obyvatelia Bratislavy a okolitých obcí podpisujú petíciu proti zámeru Slovnaftu postaviť novú spaľovňu odpadu. V spaľovni sa má podľa dokumentov firmy spaľovať prevažne zmesový komunálny odpad, ale menšiu časť majú tvoriť aj nebezpečné odpady. Celkovým objemom by po dokončení išlo o najväčšiu spaľovňu na Slovensku.

Nové na Dennikn.sk

11:03Centrum vzdialenej galaxie dostalo podľa vedcov štikútku. Čo to znamená pre vesmír? 10:29Chcete hrať na bicie nástroje? Michal Fedor radí, ako začať, a odporúča aj dobré video školy a aplikáciu na ladenie bubnov 09:49Našu rodinu spája tisíc vecí, prečo by ju mala rozdeliť politika? Psychológ radí, ako prežiť rodinné hádky o voľbách 09:47Korčokovo momentum: Zo zaplnených námestí glosuje paniku v Pellegriniho štábe (reportáž) 08:55Samurajský epos Shogun má novú verziu. Patrí medzi najsledovanejšie seriály rovnako ako tá prvá z 80. rokov 08:48Učil nás, ako a prečo sa mýlime. Kahneman získal nobelovku za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval 08:15Svetový newsfilter: Putin dostal teroristov do zvláštnej situácie, Islamský štát sa znovu prihlásil k útoku 08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)Včera 15:00Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie