Navrhované zmeny v pravidlách výdavkových limitov podľa rozpočtovej rady odporujú ústave. Návrh ministerstva financií zostručňuje postupy na tri odseky a nie je jasné, kto by limity rátal. V súčasnosti to robí práve Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Rozpočtová rada pochválila obmedzenie výhodných predčasných dôchodkov, no udržateľnosť penzií to podľa nej teraz nezlepší, keďže parlament schválil vyššie trináste dôchodky. Zmeny v predčasných dôchodkoch podľa jej prepočtov vyvážia vyššie trináste penzie o 25 rokov.

Ministerstvo financií hovorí, že predalo štátne dlhopisy za 635 miliónov švajčiarskych frankov. Výnosy pre investorov sú podľa štátnej agentúry pre riadenie dlhu nižšie než pri porovnateľných štátnych dlhopisoch v eurách.

MMF varoval Spojené štáty, že ich obrovské fiškálne deficity sú veľkým rizikom pre svetovú ekonomiku. Americký schodok podľa fondu v roku 2025 dosiahne 7,1 % HDP, viac ako dvojnásobok priemeru ostatných vyspelých ekonomík.

Ministri a šéfovia ďalších štátnych inštitúcií majú do konca apríla predložiť návrhy na racionalizáciu počtu zamestnancov. Možné zníženie počtu úradníkov o tretinu ohlásil minulý týždeň premiér Robert Fico, v minulosti podobné plány narazili.

Poslanec PS Štefan Kišš si nemyslí, že Európska komisia uzná Slovensku nové výdavkové limity, ktoré pripravilo ministerstvo financií, za splnenie míľnika plánu obnovy. Štátu podľa neho ďalej hrozí pokuta, ktorá by podľa kuloárnych informácií mohla byť vo výške 450 miliónov eur.

Slovensko sa na čele rebríčka najmenej dôveryhodných dlžníkov eurozóny dlho neudržalo, ukazuje Graf dňa. Na prvé miesto sa vrátilo Taliansko, druhá najzadlženejšia krajina v menovom bloku, ktorá dopláca na neschopnosť vlády znížiť rozpočtový deficit.

S​​lovensko si v prvej aukcii dlhopisov po prezidentských voľbách požičalo 681,5 milióna eur, dopyt od investorov bol o viac než pol miliardy vyšší. Výnosy požadované investormi pri dlhších splatnostiach klesli, pri kratších, naopak, vzrástli. 

Skúsenosti z niektorých krajín ukazujú, že daň zo sladených nealko nápojov môže znížiť ich spotrebu; Ficova vláda ju chce zaviesť od budúceho roka. Výrobcovia nealka namietajú, že príčinou obezity nie sú len ich produkty, ale celkový životný štýl vrátane spotreby sladkostí a nedostatku pohybu.

Ministerstvo financií zverejnilo návrh, ako sa majú zmeniť výdavkové limity. Vláda ich chce upraviť podľa európskych pravidiel, ktoré majú platiť od budúceho roka. V tohtoročnom rozpočte chýbajú, hoci je to jeden z míľnikov plánu obnovy a Komisia ich v rozpočte požaduje.

Česká vláda zvýšila odhad tohtoročného rastu domácej ekonomiky na 1,4 %, inflácia má klesnúť na 2,7 %. Kabinet počíta aj so znížením schodku verejných financií na 2,3 % HDP.

Agentúra Fitch zhoršila výhľad hodnotenia úverovej spoľahlivosti Číny na negatívny zo stabilného. To znamená, že by jej mohla v strednodobom horizonte znížiť súčasnú ratingovú známku A+, ktorá odráža strednú vyššiu kvalitu dlhu.

Je po voľbách, Robert Fico oznamuje vyššie dane a veľké prepúšťanie, píše v Newsfiltri Filip Obradovič. „Ak to myslí s ozdravením verejných financií vážne, nebude to jednoduchá situácia. Ľudia všeobecne nemajú pocit, že by sa mali uskromniť, a voliči vládnej koalície, ktorí od svojich lídrov neustále počúvajú o chudobe, už vôbec nie.“

Zvyšovanie daní, ktoré predstavil minister financií Ladislav Kamenický, je podľa poslanca PS Štefana Kišša absolútne nedostatočné. Kišš spochybnil aj tvrdenia o zoštíhľovaní štátnej správy, z ktorých nie sú zrejmé žiadne podrobnosti.

Vláda bude pokračovať v jednopercentnej konsolidácii aj po roku 2025. Avizuje to minister financií Kamenický. Cieľom má byť to, aby dlh začal klesať a aby štátu nerástli rizikové prirážky za pôžičky. To sú jasné odkazy pre finančné trhy, ktoré robíme, povedal minister.

Deficit štátneho rozpočtu dosiahol ku koncu marca 2,18 miliardy eur, oproti vlaňajšku je vyšší o takmer 40 percent, informuje ministerstvo financií. Výdavky rozpočtu vzrástli o 6,1 percenta na 6,5 miliardy, príjmy sa znížili o 5,3 percenta na 4,3 miliardy. (tasr)

Robert Fico oznámil zámer vyššieho zdanenia tabakových výrobkov a sladených nápojov. Navrhuje aj zníženie počtu zamestnancov v štátnej správe. „Nie som podporovateľom zvyšovania DPH,“ povedal premiér. O konsolidačných opatreniach sa budú v najbližších dňoch rozprávať na koaličnej rade.

Hypotéky určite zlacnejú, ale pokles bude pomalší alebo príde neskôr než inde eurozóne, hovorí Matej Horňák zo Slovenskej sporiteľne. V niektorých krajinách už úvery na bývanie zlacneli, no dôležitú úlohu zohráva aj to, za koľko si požičiava štát, a slovenská riziková prirážka je vysoká.

Foto N - Tomáš Hrivňák

Hegerova vláda riešila energetickú krízu nehospodárne a opatrenia prichádzali neskoro, vyplýva zo štátnej kontroly. Správa takisto potvrdila, že ÚRSO nekonal nezávisle, ako mu vyplýva zo zákona, ale na žiadosť ministra hospodárstva.

Deficit verejných financií Slovenska bez konsolidácie zotrvá na neudržateľne vysokých úrovniach, uviedla rozpočtová rada. Ak nebudú prijaté nové trvalé opatrenia, tento rok dosiahne 5,8 % HDP a na budúci rok presiahne šesť percent.

Najvyšší kontrolný úrad potvrdil, že spôsob, akým štát dotoval ľuďom aj firmám drahé energie, bol neefektívny a drahý. „Kompenzácie, tak ako boli nastavené, predstavujú obrovský nápor na štátny rozpočet,“ píše NKÚ v správe z kontroly.

Taliansko minimálne do roku 2026 nezníži rozpočtový deficit pod 3 % HDP, čo je jedno z kritérií v oblasti udržateľnosti verejných financií v EÚ. Tento rok by mal verejný schodok klesnúť na 4,4 % z vlaňajších 7,2 %. (bloomberg)

Rozpočtová rada znížila odhad tohtoročného schodku verejných financií na 5,8 percenta HDP, vo februári očakávala 5,9 percenta. Hlavným dôvodom je, že štát a verejná správa míňajú menej, než majú naplánované. Rizikom je, naopak, pomoc s energiami.

Rozpočtový deficit Francúzska minulý rok stúpol na 5,5 % HDP, čo je výrazne viac, ako plánovala vláda. Tento rok chce znížiť schodok na 4,1 %. Kabinet už avizoval škrty za 10 miliárd eur a pripustil potrebu ďalších opatrení. (reuters)

Dôchodková reforma síce zlepšila dlhodobý výhľad slovenských verejných financií, aj tak však zostávajú najrizikovejšie v Európskej únii, ukazuje Graf dňa. Štát úspory prameniace z nižších nákladov starnutia obyvateľstva do veľkej miery prejedol, hovorí člen rozpočtovej rady Martin Šuster.

Portugalsko vlani hospodárilo s rekordným rozpočtovým prebytkom vo výške 1,2 % HDP, v roku 2022 malo deficit. Minuloročný výsledok bol lepší, než sa očakávalo. Pomohla k nemu aj inflácia, ktorá zvýšila daňové príjmy štátu. (reuters)

V rizikových prirážkach štátnych dlhopisov je už započítané očakávané zníženie ratingu Slovenska na jar, predpokladá šéf štátnej dlhovej agentúry Daniel Bytčánek. Vraví, že ratingové agentúry väčšinou nasledujú dianie na finančnom trhu. Aj keby došlo k zníženiu ratingu, naše prirážky sa už zvyšovať nebudú.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Chceme vyslať trhom jasné signály, že ideme konsolidovať, povedal minister financií Ladislav Kamenický po rokovaní vlády. Konsolidačné opatrenia sú podľa neho rozpracované, predstaviť ich chce po dohode v koalícii do troch mesiacov.

Ak by Slovensko šetrilo tak výrazne, ako odporúča OECD, verejný dlh by do roku 2050 klesol k 40 percentám HDP, ukazuje Graf dňa. Podľa organizácie najvyspelejších štátov sveta je ozdravenie verejných financií kľúčovou výzvou, súčasný plán vlády však na zníženie dlhu stačiť nebude.

Slovensko by malo začať viac šetriť už v tomto roku, odporúča OECD. Plánovaná konsolidácia, ktorá má stlačiť deficit do roku 2026 na štyri percentá HDP, nestačí na stabilizáciu verejného dlhu, píše v pravidelnom hodnotení organizácia so sídlom v Paríži, ktorá združuje 38 najvyspelejších krajín sveta.

Štát si požičal vyše 600 miliónov eur, investori si vypýtali viac než pred mesiacom. Aukcia bola prvou od chvíle, keď sa slovenské dlhopisy začali na trhoch obchodovať ako najrizikovejšie v eurozóne.

Ešte pred troma rokmi si Slovensko požičiavalo za takmer rovnaký úrok ako Nemecko, dnes od neho investori žiadajú najvyššiu rizikovú prirážku v eurozóne, ukazuje Graf dňa. Na neochotu znižovať rozpočtový deficit doplatí nielen štát, ale aj firmy či ľudia s hypotékou.

Poslanec PS Štefan Kišš kritizuje vládu za prirážky na slovenský dlh. Slovenské dlhopisy majú najvyššie výnosy v eurozóne, predbehli aj talianske. Zjednodušene platí, že čím vyššie sú výnosy, tým väčšie riziko v nich investori vidia.

Aj Taliansku už klesajú úroky za pôžičky rýchlejšie ako Slovensku. Ficova vláda je tu už skoro pol roka, takže mohla posielať hodnoverné signály finančným trhom, aby aj naše úroky klesali, hovorí v podcaste člen rozpočtovej rady Martin Šuster. „Zatiaľ sa jej to nepodarilo.“

Zastavenie eurofondov by malo dramatický dosah na verejné investície, hovorí člen rozpočtovej rady Martin Šuster. Bez týchto investícií by ekonomika v ďalších rokoch ročne rástla len o niečo viac ako percento. V podcaste takisto vraví, že v súčasnosti z druhého piliera viac benefitujú sporitelia ako štát.

Foto N - Vladimír Šimíček

Znižovať rozpočtový deficit sa oplatí, ukazuje porovnanie výsledkov predaja desaťročných dlhopisov Chorvátska a Slovenska. Balkánska krajina si vďaka zodpovednej fiškálnej politike požičala lacnejšie aj napriek o tri stupne horšiemu ratingu.

Ladislav Kamenický chce konsolidačné opatrenia za 1,5 miliardy eur predstaviť v prvom polroku tohto roka. O ich obsahu dlhodobo nehovorí, musí ich podľa neho najprv schváliť koalícia. Tvrdí, že to bude najväčšia konsolidácia v EÚ.

Deficit štátneho rozpočtu na konci februára medziročne stúpol o 7,5 percenta na 1,22 miliardy eur. Daňové príjmy štátu sa pritom zvýšili o vyše 14 percent, koalícia okrem iného zaviedla osobitnú bankovú daň.

Rozpočtová rada znížila odhad tohtoročného schodku verejných financií z šesť percent HDP na 5,9 percenta. Dôvodom je podľa nej najmä nižší počet dodaných stíhačiek, než pôvodne rátala. Rada naďalej očakáva, že oproti vlaňajšku deficit vzrastie.

Samosprávy majú podľa predsedu ZMOS-u Jozefa Božika na účtoch z podielových daní o desatinu menej peňazí než vlani. Celkovú sumu nepovedal, situáciu by podľa neho mali riešiť koaličné strany a ministerstvo financií.

Vláda rozdá v okresoch Michalovce a Sobrance milióny eur na „vybrané problémy“. Napríklad na garáže pre hasičskú techniku vo Veľkých Kapušanoch vyčlenila 400-tisíc eur. Odhlasovala to dnes na výjazdovom rokovaní v Michalovciach.

Keďže dnes poslanci neschválili výdavkové stropy, Slovensko neplní míľnik, za ktorý už dostalo peniaze z plánu obnovy, ohrozené sú tak stovky miliónov eur. Ministerstvo financií chce zmeniť zákon a vymeniť domáce výdavkové limity za európske, no nemá na to ešte súhlas Európskej komisie.

Parlament neschválil výdavkové limity pre aktuálny rozpočet, ktoré predložila rozpočtová rada. Je to pritom jeden z míľnikov plánu obnovy, no vláda ich do tohtoročného rozpočtu nezapracovala.

Ratingové agentúry vidia, že Česko na rozdiel od Slovenska svoje verejné financie naozaj ozdravuje, ukazuje Graf dňa. Zatiaľ čo v piatok Fitch zlepšil výhľad českého hodnotenia na stabilný, Slovensku pre nedostatočné znižovanie deficitu a možnosť zastavenia prílevu európskych peňazí hrozí tento rok ďalšie zhoršenie ratingov.

Predseda rozpočtovej rady Ján Tóth obhajoval v parlamente návrh nových výdavkových limitov. Poslanci o ňom zatiaľ nehlasovali, minister financií Ladislav Kamenický (Smer) tento týždeň povedal, že nevie, či ich schvália.

Globálne zadlženie v minulom roku vzrástlo o viac ako 15 biliónov dolárov na rekordných 313 biliónov dolárov. Pomer celosvetového dlhu ku globálnemu hrubému domácemu produktu však klesol o zhruba dva percentuálne body na necelých 330 percent, a to najmä vďaka vyspelým ekonomikám.

Štát bude podľa nových fiškálnych pravidiel EÚ musieť konsolidovať rozpočet o zhruba 1,5 miliardy eur, povedal minister Ladislav Kamenický. O takomto šetrení alebo zvyšovaní príjmov pre budúci rok už minister hovoril, o opatreniach podľa neho ešte bude rokovať koalícia.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť trvá na tom, aby o nových výdavkových limitoch diskutoval a prípadne ich schválil parlament. Rozprava sa otvorí v najbližších dňoch. Rada hovorila o rozpočte aj s prezidentkou.

Štát opäť využil na pôžičky priaznivé trhové podmienky, no investori si pýtajú vyššie prirážky než od Grécka či Španielska, komentuje dnešnú aukciu slovenských štátnych dlhopisov analytik Marián Kočiš. Na zhoršenie ratingu menšou agentúrou Scope podľa neho trhy zatiaľ nereagovali.

Slovensko si požičalo ďalších 567 miliónov eur, oproti januáru platilo investorom pri porovnateľných cenných papieroch viac. Za dlhopisy splatné v roku 2027 si kupujúci vypýtali výnosy 3,3 percenta, pred mesiacom to boli necelé tri percentá.

Najčítanejšie teraz

Nové na Dennikn.sk

07:11Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idioti 06:57Po netradičnej výzve primátorov aj šéfov sa hral hokej, ktorý v play-off často nevidno. Nitra na úvod vyhrala v SpišskejVčera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinovVčera 12:10Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie