Nemeckí pivovarníci sa obávajú, že v lete bude nedostatok sklených fliaš, dôvodom sú rastúce náklady a nedostatok šoférov kamiónov, píše BBC. Najväčšie pivovary na Slovensku zatiaľ komplikácie nepredpokladajú.
Mnohé reštaurácie plytvajú potravinami a veľa vyhadzujú, vraví šéfkuchár Vojtech Végh. „Vyššie reštaurácie chcú zo suroviny len stred – tú najkrajšiu časť a všetko okolo obrežú a vyhodia. V obyčajnejších reštauráciách vzniká odpad najmä pri zlom nastavení jedálneho lístka, alebo majú množstvo jedla, ktoré nie je možné predať za jeden deň.“
V školských jedálňach varia napríklad polievku od babičky, kuracie prsia od Lenky či polievku mňam-mňam a žiaci nevedia, čo si majú pod tým predstaviť, vraví šéfkuchár Vojtech Végh, ktorý pomáha zastaviť plytvanie jedlom v školách. Navrhol k názvom dovysvetlenie.
Na jednom z bratislavských gymnázií ušetrili až tretinu odpadu v školskej jedálni, keď upravili menu, doplnili názvy jedál a zaviedli obedáre, v ktorých si žiaci aj učitelia mohli odniesť nedojedené obedy. Školské jedálne majú pritom prísne normy a jedlá veľmi meniť nemôžu.
Vegeta nám otupila chuťové bunky, vraví šéfkuchár Vojtech Végh, ktorý učí školské jedálne aj reštaurácie, ako neplytvať potravinami. „Po vegete neviete vnímať štandardné chute. Od tohto sa dá odvyknúť len vedome. Prvýkrát vám jedlo bez vegety nebude chutiť, časom sa vám chuť vráti. Váš jazyk začne vnímať viac,“ vraví v rozhovore.
Šéfkuchár Vojtech Végh išiel na týždeň do školskej jedálne, aby kuchárky naučil, ako neplytvať potravinami a nevyhadzovať jedlo. „Žiaci si môžu povedať, že kuchárky nevedia variť, nechutí im to a podobne, no ony majú zviazané ruky štátnymi normami a nemôžu s tým robiť takmer nič,“ vraví.
Každý piaty obed zo školskej jedálne končí v smetnom koši, ukázalo meranie projektu Free Food v školskej jedálni na jednom z bratislavských gymnázií. Najviac potravín sa vyplytvalo preto, že sa študenti neodhlásili z obeda a že nechali veľa jedla na tanieri.
Ministerstvo dopravy vraví, že podporuje zníženie DPH na služby v cestovnom ruchu, koalícia je však od dohody ďaleko. Jeho zástupcovia rokovali s ministerstvom financií a podnikateľmi.
Reštaurácie a bary v Španielsku musia po novom dať zákazníkovi bezplatne v karafe vodu z kohútika, ak o to požiada. Stanovil to od nedele zákon o odpadoch, jeho cieľom je znížiť spotrebu jednorazových plastov. (abc)
Od mája sa zvýši suma stravného, hodnota gastrolístka musí byť najmenej 4,50 eura, stravné živnostníka sa zvýši na 3,30 eura. Minister práce Milan Krajniak nárast považuje za kompenzáciu vysokých cien, ale stravné sa musí zvýšiť zo zákona, lebo stúpli ceny v reštauráciách.
Hotely ponúkajú ubytovanie utečencom aj preto, lebo v nich vidia budúcich zamestnancov, vraví minister dopravy Andrej Doležal v rozhovore. „V gastrosektore a hotelierstve chýbajú tisíce ľudí. Teraz navyše očakávame, že sa nám začnú ozývať hotely kvôli príspevku za ubytovanie utečencov.“
Prezidentka Zuzana Čaputová vraví, že proti návrhu znížiť DPH v gastre neexistujú žiadne vecné ani ekonomické výhrady. „Určite budem hovoriť na túto tému aj s predsedom vlády, pretože to je vlastne vec viacerých rezortov,“ povedala. Dodala, že ide o každý deň. (tasr)
Potravinárska komora Slovenska vyzýva na zmenu úradnej kontroly potravín. Navrhuje kontrolu potravín v reštauráciách a jedálňach presunúť z regionálnych úradov verejného zdravotníctva pod regionálne veterinárne a potravinové správy.
Prestížny gastronomický sprievodca Michelin prestane odporúčať reštaurácie v Rusku. Na stránky sprievodcu sa ruské gastropodniky dostali po prvý raz vlani v októbri, hviezdičkové ocenenia dostalo dohromady 69 reštaurácií v Moskve.
Obdobie poskytovania pomoci pre cestovný ruch a gastrosektor sa predĺži. Pri malej schéme bude aj za december 2021, pri veľkej schéme aj za september až december, uviedla štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková.
Príspevok na stravu zamestnancov by sa mal zvýšiť z dnešných minimálne 2,11 eura na 2,48 eura, navrhlo to ministerstvo práce. Gastrolístok by mal mať hodnotu najmenej 4,50 eura. Ministerstvo tak reaguje na rast cien v reštauráciách. Naposledy štát zvýšil stravné v roku 2019, v ďalších rokoch pre pandémiu rast stravného zmrazil.
Združenia z gastrosektora sa opäť prihovárajú za zníženie DPH zo súčasnej výšky 20 %. Reagujú aj na štvrtkové rozhodnutie parlamentu neposunúť na ďalšie rokovanie návrh Hlasu, za ktorý hlasovali aj niektorí koaliční poslanci.
Poslanci neposunuli do druhého čítania novelu poslancov Hlasu na zníženie sadzby DPH na 5 % pre gastrosektor. Tento návrh podporilo 46 zo 115 prítomných poslancov.
Hlas sa opäť dožaduje zníženia DPH pre gastroslužby dočasne na 5 % a trvalo na 10 % zo súčasných 20 %. Koľko by to stálo, v návrhu predloženom parlamentu nevyčíslil. Prihovára sa aj za zníženie DPH na potraviny.
Asociácia hotelov a reštaurácií a Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry žiadajú zníženie DPH v gastre. Odvolávajú sa na vlaňajší návrh Igora Matoviča, ktorý počítal s 10-percentnou sadzbou, k tržbe však prirátaval aj prepitné.
Pandémia okresala viacerým gastroprevádzkam nielen dopyt, ale aj menu. V niektorých reštauráciách preto budete márne hľadať jahňaciu kotletu či steak z kanadskej sviečkovice, aj keď ich ešte pred vlaňajším zatvorením ponúkali.
Aj keď mohli reštaurácie na Slovensku otvoriť už 3. januára, viaceré tak urobili až od tohto týždňa. Väčšina je však už otvorená, odhaduje generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák.
Od pondelka 10. januára sa rušia obmedzenia otváracích a prevádzkových hodín všetkých prevádzok. Už oddnes je povolená konzumácia v zóne stravovania obchodných domov za rovnakých podmienok ako v ostatných reštauráciách. Hygienici zverejnili novú vyhlášku.
Niektoré reštaurácie zatiaľ neotvorili, hoci už od pondelka môžu. Január je pre väčšinu gastra obvykle slabý a okrem sviatkov a dovoleniek niektorí mohli čakať aj na to, čo všetko bude platiť od budúceho týždňa.
Od pondelka môžu byť reštaurácie otvorené v režime OP, teda pre zaočkovaných a pre tých, ktorí prekonali covid za posledných 180 dní. Pre ostatných smú reštaurácie ďalej vydávať jedlo a nápoje len cez okienko alebo prostredníctvom rozvozu.
Viaceré reštaurácie najmä v mestách neotvoria hneď 3. januára, vraví šéf Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Upozornil, že začiatok roka býva pre mnohé stravovacie podniky obdobím najnižších tržieb.
Podnikateľ Jakub Ptačin sa chystá otvoriť bistro uprostred pandémie, i keď vníma riziká. „Na druhej strane máme výhodu v tom, že nemáme rozbehnuté procesy, ktoré teraz mnohé prevádzky tlačia dole; napríklad veľa personálu. My teraz môžeme začať s čímkoľvek. Z nevýhody sa dá urobiť výhoda.“
Minister dopravy Andrej Doležal zatiaľ nevie, o koľko sa bude môcť zvýšiť pomoc pre gastro a cestovný ruch. V súčasnosti je hranica 10 percent kompenzácie fixných nákladov. Schéma by sa mohla podľa neho spustiť v marci.
Richard Sulík je za to, aby sa čím skôr otvorili reštaurácie. „Gastroprevádzky trpia, mal som s nimi niekoľko stretnutí.“ Sulík povedal, že by sa gastro mohlo otvoriť okamžite alebo od 25. decembra, keď sa otvoria aj hotely.
Kapra večeria na Štedrý večer asi polovica domácností, väčšinou si donesú domov už zabitú rybu, ukázal prieskum organizácie Humánny pokrok. Spustila petíciu za zákaz predaja živých kaprov, v kadiach a pri preprave totiž trpia, bolesť cítia rovnako ako človek.
Aliancia slovenskej gastronómie verí, že vláda vyjde v ústrety požiadavkám podnikateľov v cestovnom ruchu, získali si podporu šéfa parlamentu Kollára a ministra Sulíka, obaja hovoria o otváraní reštaurácií. Premiér Heger je síce opatrnejší, no na stredu zvoláva pracovnú skupinu.
Porotkyňa súťaže Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová pozná množstvo receptov naspamäť, a keď vidí niektoré na internete, hneď spozná, ktoré nie sú dobré. „Už podľa samotného zloženia vidím, že je tam niečo navyše, a zvyčajne je to cukor,“ hovorí.
Otvorenie gastroprevádzok aspoň v režime OP bude témou, keď sa situácia aspoň trochu stabilizuje, povedal minister dopravy Andrej Doležal. Avizoval, že v piatok má zasadnúť vláda a predpokladá, že sa budú opäť rozprávať o pandemických opatreniach.
Vydavatelia gastrolístkov presviedčajú zamestnávateľov o nevýhodách finančného príspevku, nemajú však pravdu. Pre gastrolístky aj príspevok však platia od januára v Zákonníku práce a aj v zákone o dani z príjmov rovnaké podmienky, týka sa to aj zdaňovania.
Aliancia slovenskej gastronómie zatiaľ čaká, ako sa vláda postaví k požiadavkám podnikateľov v cestovnom ruchu. Už avizovali, že je v hre aj protest v podobe otvárania podnikov v podobnom režime, v akom fungujú iné prevádzky, ak im štát nevyjde v ústrety.
Iniciatíva Zachráňme gastro hrozí pre zatvorenie reštaurácií žalobami na Európskom súde pre ľudské práva. Tvrdí, že obmedzenia sú najprísnejšie v Európe, a opakuje požiadavku na zníženie DPH zo súčasných 20 %. (tasr)
Asociácia hotelov a reštaurácií požaduje od vlády informáciu, aké opatrenia plánuje po 9. januári. Žiada tiež zvýšenie pomoci podnikateľom a píše, že rozumie zúfalstvu prevádzok a ich snahe o otvorenie napriek pravidlám.
Oživenie opatrenia 3B z Prvej pomoci podľa Aliancie slovenskej gastronómie nestačí, má päť podmienok prežitia. „Dávame vláde jasné požiadavky, ktoré musia byť akceptované do 16. decembra,“ povedal Viliam Pavlovský, prezident aliancie.
Richard Sulík apeluje na otváranie reštaurácií. Naznačil, že vládni politici by o tom mohli diskutovať na najbližšej koaličnej rade a na stredajšom rokovaní vlády. Pandemická situácia sa podľa Sulíka zlepšuje.
Asociácia hotelov a reštaurácií žiada popri uvoľnení v lyžiarskych strediskách a hoteloch aj otvorenie reštaurácií a akvaparkov. Vyzýva aj na zvýšenie príspevkov v schéme Prvej pomoci pre podnikateľov a kompenzácií v schéme pre cestovný ruch. (tasr)
Vedenie ZSSK ponúkalo zamestnancom len elektronickú kartu Callio, aj keď od januára má byť možnosť výberu medzi gastrolístkami alebo peniazmi na účet. Napokon nápad prehodnotilo a umožní vybrať si peniaze na účet alebo gastrokartu.
Komik by podľa Jána Gorduliča vždy mal byť na strane slabších, udierať vtipom nahor a ísť proti systému. „Ak prestane byť na jednej lodi s divákmi, tak ho znenávidia,“ hovorí v rozhovore.
Ak chcete otvoriť gastroprevádzku a nemáte skúsenosti, spojte sa s profesionálom, radí komik Ján Gordulič, ktorý po roku zavrel svoj comedy klub. „Ja, čo som s gastrom nemal nikdy nič spoločné, som sa zrazu stal otrokom tej kaviarne,“ vraví. Korone pripisuje menej ako polovičný podiel na tom, že neprežil.
Mobilita do obchodov sa po zavedení lockdownu znížila o vyše tretinu, tržby v pohostinstve klesli o viac ako polovicu, tvrdí IFP. Pokles podľa inštitútu zaznamenali aj tržby v maloobchode okrem potravín a supermarketov.
Ak by platila modelová situácia z príkladu ministerstva financií, potom na tisíceurovom účte v reštaurácii by mohlo byť 90 eur iba prepitné. Majiteľ dvoch bratislavských reštaurácií Vladimír Daňo si preto myslí, že by bolo vhodné uvažovať aspoň o nižšom alebo odstupňovanom prepitnom.
Predaj nealka vylepšuje marže denného menu, ktoré je obvykle menej rentabilné, myslí si prevádzkar bratislavského Marlon Pubu Lukáš Nevers o nápade na krčah vody zdarma. Inde to už skúšali a nemajú s tým problém. „Zistili sme, že je to logisticky zbytočné a že ľudia, ktorí vodu chcú, si ju vypýtajú,“ hovorí majiteľ dvoch ďalších prevádzok.
Gastropodniky nerozumejú tomu, prečo by ich ponuku mal diktovať štát, reagujú tak na návrhy ministra financií Matoviča. „Nemusíte byť Adam Smith, aby ste vedeli, že ponuku vytvára dopyt a podľa tohto vzťahu sa určuje cena,“ vraví Branislav Vovčko z reštaurácie U námorníka v Košiciach.
Ak sa porcia jedla zmenší o polovicu, neznamená to, že aj náklady reštaurácie na jej výrobu klesnú o polovicu, tvrdia majitelia reštaurácií. Reagujú na návrhy ministra financií Igora Matoviča, ktorý očakáva viac polovičných porcií za nižšie ceny, za to sľubuje nižšiu DPH.
Asociácia hotelov a reštaurácií víta návrh na zníženie DPH pre gastroprevádzky. No upozorňuje, že reštaurácie a hotely teraz viac potrebujú efektívnu a rýchlu štátnu pomoc a kompenzácie, pretože veľká časť z nich musí byť zatvorená.
EÚ nenariaďuje podnikom povinnosť, aby zákazníkom nalievali pitnú vodu zdarma. Reštaurácie a ďalšie firmy majú v tejto veci úplnú voľnosť. Automatické servírovanie vody k jedlu zdarma chce zaviesť minister financií Igor Matovič.