
Gastro a jedlo
Minúta po Minúte
V centre Bratislavy otvoria prvý bar ukrajinskej značky Piana vyšňa. Podnik bude fungovať ako franšíza. Bary skupiny !Fest podnikateľa Andrija Chuda vznikli aj v iných krajinách východnej Európy, kde v dôsledku vojny pribudlo ľudí z Ukrajiny. (index)
Reštaurácie budú v Bratislave opäť platiť za sedenie na terasách, mestskí poslanci obnovili daň, ktorá bola pozastavená od pandémie. Sadzby v centre budú vyššie o polovicu. Väčšiny podnikateľov sa to podľa materiálu dotkne v budúcom roku.
Reťazec Subway v 1. štvrťroku zvýšil tržby o 12 %. Stúpla mu aj návštevnosť, k čomu prispeli renovácie prevádzok. Subway nemá akcie na verejných trhoch a nemusí pravidelne zverejňovať výsledky, ako napríklad konkurenčný McDonald’s.
K spomaleniu globálneho otepľovania vieme prispieť zmenou nášho jedálnička. Pri znižovaní emisií je dôležité to, čo máme na tanieri, nie odkiaľ to je. Podľa vedcov je najľahším riešením vegánska strava. (euractiv)
Daniari robili minulý mesiac kontroly v pohostinstvách a jedálňach, porušenia zákona zistili zhruba v tretine prípadov. Väčšina z nich sa týkala neevidovania tržieb, čím štát prichádza o daňové príjmy. Pokuty dosiahli výšku 50-tisíc eur.
Pozreli sme sa na sedem najväčších mýtov o solení. Rozoberáme, či treba pridať štipku soli pri pečení koláča, či je dôležité soliť, aby malo telo dostatok sodíka, či osolená voda zovrie rýchlejšie alebo či je nejódovaná soľ nebezpečná.
Predstava, že od seba môžeme oddeliť sacharidy a bielkoviny, ako to odporúčajú mnohí, je nezmyslel, tvrdí lekár Tim Spector. V knihe, ktorá teraz vychádza v slovenčine, poukazuje na škandalózny nedostatok kvalitných vedeckých dôkazov, na ktorých sa zakladajú štandardné stravovacie odporúčania. Prečítajte si ukážku.
Lacné veci – ako napríklad fazule či paradajky v plechovke – nemusia byť automaticky zlé, hovorí vedec a autor knihy Čo naozaj jeme? Tim Spector. V rozhovore vysvetľuje, prečo si niekedy zachovajú viac živín ako tie čerstvé, ako si čo najlepšie nakŕmiť mikrobióm a ako dopadol experiment, v ktorom jeho syn jedol 10 dní len jedlo zo siete McDonald’s.

Zabudnite na celodenné maškrtenie a sladké raňajkové cereálie. Vedec radí, ako experimentovať s jedlom. Autor knihy Čo naozaj jeme? Tim Spector v rozhovore vysvetľuje, prečo nám takéto maškrtenie škodí, prečo považuje rátanie kalórií za hlúposť a ako nás nezdravé potraviny zvyknú klamať obalom.
Vláda schválila národný akčný plán zlepšovania podmienok života pre deti v núdzi. Má zabezpečiť bezplatný prístup k starostlivosti v ranom detstve, k vzdelávaniu, školským aktivitám a prístup k aspoň jednému zdravému jedlu denne.

Vo vydavateľstve Denníka N vychádza kniha Čo naozaj jeme? od lekára Tima Spectora, ktorý sa rozhodol zbúrať mýty o jedle, spochybniť naše stravovacie návyky a odhaliť zákulisie potravinárskeho priemyslu. Knihu preložila Jana Kutášová Trajtelová.
Cholesterol je pre zdravie bunkovej steny nezastupiteľný a dôležitý je aj pre množstvo kľúčových vitamínov, tvrdí lekár Tim Spector. V knihe Čo naozaj jeme? vyvracia mýty o jedle a našich stravovacích návykoch. Prečítajte si ukážku.
Vedec a lekár búra mýty o jedle, našom stravovaní a o konzumácii tukov. Tim Spector v knihe Čo naozaj jeme? tvrdí, že mnohé dogmy, ktorých sme sa dlhé roky držali, boli na základe nových výskumov vyvrátené. „Nanešťastie sme sa z minulých chýb nepoučili. Vravieť ľuďom, že majú namiesto mliečnych výrobkov jesť nátierky s nízkym obsahom nasýtených tukov, znamená nútiť ich konzumovať lacné vysokospracované výrobky s novovytvorenými priemyselnými tukmi, o ktorých vieme žalostne málo.“
Film Boršč: Tajná prísada je vhodný pre každého, kto sa snaží pochopiť Ukrajinu a Ukrajincov a všetko, čo sa okolo nich za posledných 30 rokov deje, píše Miro Kern. Nie je to dokument len o polievke a kuchárovi, ale napríklad aj o tom, o akú obrovskú a veľmi rozmanitú krajinu ide a ako veľmi sú Ukrajinci a Rusi odlišní.
V Rakúsku sú potraviny podobne drahé ako u nás, hoci Slováci majú tretinové platy. Viaceré položky na nákupnom zozname, ktorý sme vyskúšali, boli vo Viedni lacnejšie. Najvýraznejšie maslo – zhruba o polovicu.
Základné potraviny v Maďarsku nie sú oveľa lacnejšie, ani keď sú zastropované, ukazuje reportáž z dvoch miest na maďarskej a slovenskej strane hranice. Po zohľadnení životnej úrovne dopadla župa Nógrád v Maďarsku horšie než susedný Lučenec. (napunk)
Asociácia hotelov a reštaurácií sa sťažuje, že štát firmám nekompenzoval zvýšené ceny energií aj za záver vlaňajška. Dotácie na energie fungovali za august a september 2022 a po prestávke sa opäť začali vyplácať v tomto roku.
Proti zákazu nedeľného predaja sú aj viacerí zástupcovia gastra. Obávajú sa, že v nákupných centrách by im do podnikov prišlo menej zákazníkov, pretože by obchodné domy boli prázdnejšie alebo by ich úplne zavreli.
Na stredovekej Baštovej otvoria butikové kino Edison Filmhub a aj vďaka tomu sa v Bratislave rozvinie nielen ponuka krčiem, ale aj kultúry, píše Rado Augustín. „K tomu si prirátajte vynovené SNG, kde idú tiež premietať filmy, a aj otvorenie Domu tanca na Laurinskej. Možno práve toto je jedna z podôb nového centra Bratislavy, ktoré sa musí naplniť obsahom po vysatí obchodov do priestorov nákupných centier.“
Niektoré jedlá skutočne chutia na druhý deň lepšie a je za tým aj vedecké vysvetlenie. Jeden z mnohých procesov, ktoré po dovarení nastávajú, spočíva v tom, že si molekuly korenín dokážu v jedle nájsť tuky, vďaka čomu sú pre naše zmysly prístupnejšie. Týka sa to napríklad polievok, omáčok či karí.