Gastro a jedlo
Články
Minúta po Minúte
Keď McDonald’s prestal automaticky dávať na nápoje vrchnáky, reakcie zákazníkov boli väčšinou neutrálne alebo mierne pozitívne, hovorí riaditeľka reťazca pre Ukrajinu, Slovensko a Česko Julia Badritdinovová. Viac sa diskutovalo o nahradení plastových slamiek papierovými.
Keď na Ukrajine zaznie siréna, reštauráciu musíme do 10 minút evakuovať a zatvoriť, opisuje Julija Badritdinova, generálna riaditeľka McDonald’s pre ukrajinský, slovenský a český trh. Zabezpečiť to vedia, no na východných hraniciach sa muselo niekoľko reštaurácií aj zatvoriť, pretože tam môžu „strely doletieť veľmi rýchlo.“
Priestory bývalého erotického salónu v Sade Janka Kráľa v Bratislave, ktoré prešli rekonštrukciou, sa zmenia na gastroprevádzku Ferdinand. Vyplýva to z výsledkov verejnej obchodnej súťaže na prenájom priestorov.
Novým generálnym manažérom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska sa stal Martin Novotný. Preberá agendu prezidenta združenia Mareka Harbuľáka, ktorý bude štátnym tajomníkom nového ministerstva pre cestovný ruch a šport.
Franšízová sieť Subway zatvára prevádzky na Slovensku, v Bratislave ostala už len jedna, v nákupnom centre Avion. Upozornili na to Hospodárske noviny. Sieť sa pred časom rozhodla sústrediť pozornosť najmä na donášku a „drive-thru“.
Kofola kúpila 49-percentný podiel v českej firme Mixa Vending, ktorá prevádzkuje nápojové a jedálenské automaty. Súčasťou dohody je aj trojročná opcia Kofoly na získanie majority.
Kniha Čo sa varí v Kremli je fascinujúcou výpravou do kuchýň ruských a sovietskych vládcov aj prostého ľudu. Witold Szabłowski v nej opisuje, čo sa varilo v Černobyli tesne po havárii, aké ingrediencie pridávali do chleba počas blokády Leningradu a čo chutilo Leninovi, Stalinovi a Brežnevovi.
Chvíľami som mal pocit, akoby som išiel otvárať atómovú elektráreň, opisuje šéfkuchár Martin Plaštiak podmienky, ktoré predchádzali otvoreniu jeho reštaurácie Wild Kitchen v Modre. „Podnikal som v USA, kde to bolo podstatne jednoduchšie. Potrebuješ len drajv, nejaké peniaze a robiť. Tu je to nastavené inak, všade je veľa byrokracie.“
Musel som ísť na 100 percent, či po mne letel tanier, alebo nie, hovorí Martin Plaštiak, ktorý pracoval ako sous-chef v newyorskej reštaurácii s tromi michelinskými hviezdami. V rozhovore opisuje, ako sa postupne menila atmosféra v kuchyni, ako varil guláš pre šéfkuchára a cestovateľa Anthonyho Bourdaina aj ako si na Slovensku po viac ako 20 rokoch v USA otváral vlastný podnik.
Esbéeskár ich nechcel pustiť do potravín, teraz však deti z krúžku varenia vydávajú svoju knihu Bašavel v kuchyni. „S týmto sa rómske deti stretávajú od malička. My dospelí si často neuvedomujeme, že sú v procese výchovy, a keď sa na ne nejako pozeráme, neskôr sa tak môžu vnímať aj ony samy v rámci spoločnosti,” hovorí učiteľka a spoluautorka knihy Diana Brocka Jakubíková.
Ako je možné, že nekonfliktná relácia Pečie celé Slovensko má taký úspech? Podľa dramaturgičky Kataríny Vargovej sa televízny trh obracia smerom k pozitívnym, feel good reláciám. Kontroverzné relácie, kde sa ľudia hádajú a robia si zle, podľa nej už na sledovanosti upadajú.
Aj britskí majitelia licencie boli prekvapení, keď videli, ako si súťažiaci v relácii Pečie celé Slovensko pomáhajú. „Ľudia neprišli kalkulovať alebo robiť kino. Začali si jednoducho pomáhať a prejavovať sa ľudsky. Je to veľmi prirodzené a uveriteľné,“ hovorí moderátor Milan Junior Zimnýkoval.
Dnes večer sa odohrá finále tretej série Pečie celé Slovensko. Každú epizódu pritom sleduje vyše pol milióna divákov. čo je na verejnoprávny televízny program prekvapivé číslo. Ide totiž o reláciu, kde nie sú celebrity a nikto sa tam neháda. Vysvetľujeme, čo ľudí na tejto súťaži láka.
McDonald’s plánuje do roku 2027 otvoriť celosvetovo 10-tisíc nových prevádzok. Vo viac ako stovke krajín ich chce mať dohromady zhruba 50-tisíc. Firma uviedla, že pôjde o najrýchlejší rast v jej histórii.
Žitavská paprika môže zaniknúť, pre nedostatok brigádnikov výrazne klesá počet jej pestovateľov. Ide o produkt, ktorý ako prvý na Slovensku získal európsku ochrannú známku s označením pôvodu. V minulosti sa jej v Podunajskej nížine vyrábali stovky ton, tento rok to bude len desať. (rtvs)
Bratislava našla svoj autentický podnik, po rokoch sa vracajú viechy a rozrastajú sa po celom meste, píše Radoslav Augustín. „Žiť v Bratislave môže znamenať ísť raz za čas do viechy, môže to byť súčasť života v meste, podobne ako ísť v španielskom meste do tapas baru, v gréckom do taverny či v českom do hospody. Typický miestny podnik.“
Holuby máme z Francúzska, ale syr na svetovej úrovni sme našli v Trenčíne, vraví šéfkuchár fine dining reštaurácie vo Svätom Jure Jiří Zajíček a v rozhovore vysvetľuje, ako v nej varia. Vo svojom degustačnom menu podáva aj malú mrkvovú tartaletku, ktorej príprava trvá dva dni. „Mrkva sa najprv varí vo vákuu, potom sa mrazí, potom mixuje, suší a smaží.“
Šéfkuchár z Česka robí vo Svätom Jure reštauráciu na štýl „fine dining“. Hovorí, že medzi hosťami nie sú iba ľudia 50+ s drahým autom. „Sedia tam 30-roční ľudia – mladá vlna. Nemajú vlastné bývanie ani auto, ale užívajú si život a milujú gastronómiu,“ vraví Jiří Zajíček v rozhovore.
Česká spoločnosť Bene Meat získala ako prvá v EÚ povolenie na produkciu mäsa vyrobeného v laboratóriu, používať ho chce v jedle pre domáce zvieratá. Jej ďalším cieľom je zvýšiť produkciu tak, aby bola cena konkurencieschopná. (reuters)
Reťazcu McDonald’s stúpol v treťom kvartáli čistý zisk o 17 percent na 2,3 miliardy eur. Výsledky prekonali očakávania analytikov, podľa firmy k nim prispeli nové položky v menu a predajné akcie.