Denník N

Tapeta s Hviezdnymi vojnami v SNG z výstavy Biedermeier je rok po premiére hitom Facebooku

Navonok klasická historická výstava. Foto – Martin Deko
Navonok klasická historická výstava. Foto – Martin Deko

Študenti mali vzletne dekonštruovať a zmodernizovať klasické témy biedermeieru.

Motívy z amerického filmu Hviezdne vojny ako súčasť výstavy o umeleckom smere, ktorý sa presadil v strednej Európe v prvej polovici 19. storočia? Áno, je to možné a podarilo sa to v Bratislave mladým študentom, ktorí spolupracovali s vedením SNG.

„Bol som v Slovenskej národnej galérii a všimol som si, že používajú tapety z Hviezdnych vojen na stenách výstavy umenia 19. storočia,“ opísal prekvapený zahraničný návštevník svoj zážitok z výstavy Biedermeier a zvečnil ho na webe s týmto popisom.

View post on imgur.com

Detailný pohľad ukazuje, že je to naozaj tak.

Stalo sa to už na jeseň 2015 počas výstavy, ale tento týždeň to našla a kurátorke výstavy poslala kolegyňa. Nešlo o náhodu ani o hackerský útok fanúšikov kultovej filmovej ságy na historický projekt SNG. Autorom vizuálu katalógu a celej výstavy Biedermeier bol grafický dizajnér Palo Bálik. Keďže je aj pedagógom na VŠVU, ako súčasť prípravy urobil workshop pre študentov grafického dizajnu so zadaním aktualizovať biedermeierovské dekorácie.

„Bola to súčasť prípravy výstavy, prišla som za ním s tým, že tú tému treba trochu odľahčiť, tak sme to spojili,“ vraví kurátorka Katarína Beňová. Študenti mali vzletne dekonštruovať a zmodernizovať klasické témy biedermeieru. Následne spolu s Palom Bálikom vybrali štyri návrhy, ktoré sa dali natlačiť ako tapety na výstavu.

„Pre miestnosť s odkazom na politiku v rakúskom cisárstve som vybrala motív Hviezdnych vojen, ale všetky boli super. Na ďalších boli motívy kávy, telefónu a Wi-Fi signálu alebo toaletný papier skrytý medzi kvetmi,“ hovorí Beňová.

biedermeier1 biedermeier

„Vizuál Hviezdnych vojen pripravil Filip Zajac, toaletný papier Ivana Palečková, kávové bôby Gabriel Sebö a Wi-Fi Martin Kahan,“ dodáva Palo Bálik.

Dobre sa nebavili len grafickí dizajnéri, ale aj návštevníci výstavy. Vznikol virál, ktorý prilákal na historickú výstavu aj mladú generáciu a zahraničných návštevníkov. Ľudia si tapety na výstave fotili, tapetovali nimi sociálne siete od Facebooku po Instagram a SNG správne pochopila marketingový potenciál. Tapety si nechala vytlačiť ako suvenír. „Ponúkali sme ich počas výstavy, ihneď sa vypredali,“ spomína Katarína Beňová.

Výstava Biedermeier v SNG trvala od júna do novembra 2015 a teraz sa znovu vracia k divákom cez sociálne siete.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie